Kakbullar
Idag har killarna höstlov och fritids har stängt, så de är hemma med mig en stund och sen kommer Nicklas hem för att jag ska kunna jobba kväll idag. Hugo ville baka något med mig, och jag var inte sen med att säga nej ;). Vi kollade runt lite och jag kom på att det fanns en kaka som jag var nyfiken på, tur så ville Hugo också testa att baka den. Vi experimenterade lite med pärlsockret genom att färga dem. Det gick jättebra!
Kakorna påminner lite om mandelkubb på utseendet. Men smakar nog inte likadant, för denna här kakan innehåller inga nötter. Killarna får smaka sen till fikat. :) Blir det över, så hoppas jag att de kan frysas in till Hugos kalas om ungefär en månad, om det nu finns kakor kvar ;).
KAKBULLAR Ca 30 st ugn: 225 grader i 10 minuter
2 st ägg
200 gram smält smör
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
pärlsocker till garnering
Blanda ihop alla ingredienser till en deg.
Rulla till runda bullar och doppa dessa i pärlsocker.
Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och grädda mitt i ugnen i 225 grader i 10 minuter
Krispiga tunna knäckebröd
KRISPIGA TUNNA KNÄCKEBRÖD
3,5 dl havregryn
1,5 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
0,5 dl pumpakärnor
1 tsk salt
6 dl vatten
2 msk olja (utan smak)
Blanda de torra ingredienserna med vattnet och oljan, täck över och låt stå över natten i kylen.
Bred ut smeten tunt på två bakplåtspappersklädda plåtar. Ställ ugnen på 200 grader och grädda i ca 20 min.
Ta ut och skär brödet i bitar. Ta bort bakplåtspappret och lägg tillbaka bitarna på plåten.
Sänk temperaturen till 150 grader och grädda i ytterligare 30 min. Vänd efter halva tiden.
Öppna då och då ugnsluckan för att släppa ut vattenångan.
Nytt försök igen!
Som ni har läst igår så misslyckades jag delvis med att få lyckade macarons, och jag fick inte nog av det så att jag testade igen idag. Jag fick testa att smöra ugnsplattan och såg till att de var ordentliga gräddade och det verkade gå bättre, de fastnade inte på plattan. Men jag vet inte om det berodde på det eller att jag tog ur kakorna från plattan tidigare.
Ska försöka igen på samma sätt nästa gång, så får vi se hur det går.
Testade också med en ny fyllning, som jag själv kommit på. Det blev rätt rinnig, måste nog lägga till lite mer av någonting, men som sagt så får jag testa fram mig. Det är så kul! :)
Gjorde 2 olika fyllningar den ena med choklad smak, men tyckte det blev för mycket av det chokladiga, så därför gjorde jag en egen variant. Macarons med den mörkachokladen var enligt receptet, den var rätt god!
Det är så kul och baka den nu när jag har rätta ingredienser hemma. Men nu får det nog räcka för ett tag. :)
Edwin är och bowlar med sin stormorbror nu och Hugo väntar på att bli upphämtad av sin klasspolare för att sedan åka på ett barnkalas. Jag & Amy ska oxå strax iväg, till mamma för att rida. Ska bli kul, var lite orolig att det skulle regna idag, men vädret verkar vara på min sida idag. Vi får se hur det går.
På kvällen blir det bastu, god mat och eventuellt lite mys med Saga. Ska bli mysigt!
Ni får ha en fortsatt trevlig helg!
På återseende!
Macarons
Bild: google
´
Det är inte så enkelt att göra macarons!! Jag kämpar på, det gick bättre idag tack vare macarons ugnsplatta som jag beställde hem, den underlättade hela baket MEN jag glömde smörja silikonplattan, trodde man inte behövde göra det, men tydligen så måste man det. Det blev jättefina ljusrosa macarons som sedan tyvärr fastnade på silikonplattan..
Fyllningen var god - med vitchoklad med lite limesmak, den blev snabbt rinnig efter en kort stund. Men nu har den stelnat igen i kylen, vi får vänta och se hur den smakar imorgon. :)
Ska iaf göra nytt försök en annan dag.
Nu ska vi iväg o hämta Edwin som är på halloween-klassfest i skolans matsal. Kul för honom.
Jag, Hugo och Amy hade fredagsmys tillsammans en liten stund, ska nog fortsätta med det sen när Edwin hämtats hem.
Dreamy Chocolate Chip Brookies
Imorgon ska jag rida med mamma och på kvällen ska vi äta middag hos dem, ska bli gott! Jag sa att jag kunde baka något gott och mamma var sugen på något med choklad, så jag kollade efter något nytt recept. Hittade det här, vi får se hur den smakar :) Jag bytte ut jordnötssmör till lite extra smörkräm med citronsmak istället eftersom det finns nötallergi i familjen.
Jag struntade i att garnera den med flowerpaste och så, för jag tycker det blir för mycket annars. Den får duga så :)
DREAMY CHOCOLATE CHIP BROOKIES Ca 10-15 bitar Grädda på 175 grader i 20 minuter
Kakbotten:
90 g smält smör
110 g mjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk salt
120 g farinsocker
1 ägg
1 tsk vaniljessens/vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
100 g choklad chips
Smält smöret och låt det svalna något.
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål.
I en annan skål blanda smör och farinsocker. Tillsätt ägget och vaniljessensen.
Rör försiktigt ihop mjölmixen med smörblandningen. Tillsätt chokladen och rör om.
Häll smeten i en form (20×20 använde jag).
Grädda på 175 grader i 20 minuter.
Under tiden kakbottnen är i ugnen gör du Browniesmeten.
Browniebotten:
180 g mjöl
1 tsk salt
2 msk kakao
300 g choklad (använd din favorit, själv använde jag 70%)
225 g smör
1 tsk espressopulver
180 g strösocker
80 g farinsocker
5 ägg
1 tsk vaniljpulver/vaniljessens (eller 2 tsk vaniljsocker)
Blanda mjöl, salt och kakao.
Över ett vattenbad blandar du choklad, smör och espressopulver. Stäng av värmen när det smält men låt kastrullen/vattenbadet stå kvar.
Tillsätt strösocker och farinsocker. Rör runt tills det är väl blandat. Ta av från spisen. Låt stå tills blandningen har rumstemperatur.
Tillsätt först 3 ägg (till chokladblandningen) och vispa. Tillsätt därefter de 2 sista äggen samt vanilj och rör nu försiktigt.
Blanda i mjölmixen, lite i taget och gärna med en slickepott.
Häll över kakdegen i den fyrkantiga formen. Se till att hela kakbottnen är täkt.
Grädda på 175 grader i 35-40 minuter.
Hallonlager:
150 g hallon
Om du använder frysta hallon låter du dom tina först. Mosa hallonen och bred ut på kakan när den kommit ut ur ugnen.
Jordnötssmörsfyllning ;(Det går jättebra att utesluta jordnötssmörsfyllningen ifall allergi finns.)
100 g jordnötsmör, creamy
40 g rumsvarmt smör
120 g florsocker
2 msk grädde
Vispa jordnötsmör och smör i en skål. Tillsätt florsockret och grädden. Vispa tills allt är väl blandat.
När kakan har svalnat något brer du över jordnötssmörsfyllningen.
Chokladganache:
1,5 dlgrädde
150 gchoklad, gärna mörk 60-79%
Värm grädden i en kastrull (OBS, får ej koka). Stäng av värmen och rör ner den hackade chokladen. Rör om tills allt är blandat och chokladen är smält.
Låt den svalna något innan du häller chokladganachen över kakan.
Ställ sedan kakan i kylen tills chokladganachen stelnat till.
Garnera med exempelvis en ros (av marsipan eller flowerpaste) och glitter eller låt vara som den är.
Recept
Apelsinlängder
Idag har jag stått i köket hela dagen! Bara kul! :) Men först började jag dagen med ett spinnigspass som jag brukar försöka hinna med på fredagsmorgnarna. Sedan åt jag & Nicklas frukost på Java, vi fick passa på när vi var barnfria. Nicklas är ledig idag eftersom han ska till Stockholm på träningsläger, så vi hann äta frukost tillsammans. Mysigt!
Testade ett nytt recept med apelsin curd, den blev rätt god men jättesött och kladdigt, vi får se hur den blir sen när den har kallnat. Hoppas den hårdnar något. Hugo älskade den :)
APELSINLÄNGDER 2 längder Grädda i 200 grader i cirka 20 minuter
50 g jäst
100 g smör
3 dl mjölk
1 ½ dl socker
1 tsk salt
2 tsk hemmagjort vaniljsocker
13 dl vetemjöl
en burk orange curd
ett ägg till pensling
pärlsocker till garnering
Värm mjölk och smör till 37 grader. Rör ut jästen i vätskan och blanda i salt, socker och vaniljsocker.
Tillsätt mjölet och arbeta degen tills den är smidig, men kladdig. Låt jäsa under duk i en timme.
Kavla ut degen till två stora rektanglar och bred ut rejält med orange curd över dem.
Rulla ihop och klipp upp flikar på toppen så att fyllningen blir synlig .
Lägg i smorda brödformar och låt jäsa under duk i ytterligare en halvtimme.
Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 200 grader i cirka 20 minuter.
Skär i bitar och servera.
Kikärtsbiffar
I helgens blev jag plötsligt sugen på att testa och göra kikärtsbiffar, har aldrig smakat dem men gillar kikärter och idag testade jag att göra den. Den var rätt god!
Idag blev det en riktig vegetarisk dag, åt en jättegod potatis- & purjolökssoppa på Kultivera (Teckenbro restaurang) och sedan nu det här rätten till middag. Har sett att många har börjat äta vegetariskt varje måndag, vi får se om jag gör likadant :). För killarna blir det annat mat idag, för de ratar verkligen kikärter, men det gör mig inget för då får jag ju extra biffar till kommande luncher ;)
KIKÄRTSBIFFAR 4 portioner
600 g kikärtor (färdigkokta)
1 ägg
2-3 rivna finrivna morötter
ca 7 cm purjolök
2 msk citronsaft
Dragon
Salt & peppar
1. Låt kikärtorna rinna av och låt dem sedan koka upp i en kastrull. Häll av vattnet.
2. Mixa kikärtorna till en ”deg”.
3. Tillsätt ägg, rivna morötter, hacad purjolök och kryddor.
4. Blanda väl och smaka av med citronsaften.
5. Forma till biffar och stek i stekpanna på medeltemperatur.
Lingonlimpa
Jag gillar bröd som bakats på filmjölk & lingon. De smakar extra gott tycker jag och det passade bra idag för jag hade ett paket yoghurt i kylen som börjar bli gammal. Man ska ha filmjölk vet jag, men jag tycker det fungerar lika bra med yoghurt också. Det här brödet är bra om man har bråttom - den behöver inte jäsas och sedan får den stå och gräddas i ugnen i en timme ca, gäller bara att inte glömma bort den i ugnen ;).
LINGONLIMPA 1 limpa, ugn: 225 grader i ca 60 min på nedre delen av ugnen.
1,5 dl fiberhavregryn
4 dl grahamsmjöl
1,5 dl rågflingor
3 tsk bikarbonat
1 dl linfön
1 dl rårörda lingon
2 dl sirap
5 dl filmjölk
1. Blanda alla torra ingredienser väl, tillsätt rårörda lingon, sirap och filmjölk.
2. Rör tills allt är väl blandat.
3. Smörj en avlång brödform och häll i smeten.
4. Grädda i ca 60 minuter i 225 grader i neddre delen av ugnen.
Chokladdoppade marshmallows-cakepops
Det passade också bra att baka just detta gottis, eftersom jag ville testa och smälta en choklad som jag beställt hem tidigare. Det gick jättebra, lätt att smälta & använda dem.
Barnen tyckte det var jättekul! Jag hade några olika färger hemma och Edwin valde chokladen i orange eftersom halloween närmade sig. Passade ju perfekt! :)
Våra fina konstverk! Killarna gjorde de flesta, jag 2 och Nicklas som kom på slutet, ville också testa, hann med en :).
Hugo, min & Edwins gubbar. Visst är de snygga? :)
Jaa, får se om man kan spara dem tills nästa helg.. Tyckte killarna var duktiga som inte åt för mycket av den smälta chokladen och godiset, de var upptagna med att doppa och fixa dem :).
Ska se till att inte baka för mycket sötsaker nu. Blir nog något bak i veckan, men riktigt vad vet jag inte än, veckan har ju inte börjat än :).
Men helgen var bra, jobbade igår-idag och det har gått rätt fort och nu under kommande veckan ska jag luncha med en väninna på stan, träna, jobba och träffa min mamma. Vi ska kanske rida på lördag, ska bli kul!
Önskar er en trevlig kommande vecka!
Glaserade mördegskakor
Hugo ville baka lite idag, så vi testade att göra glaserade mördegskakor. Det blev lyckat, Hugo älskade dem. Blir nog en av kakorna till hans kalas om cirka en månad.
Hugo ville glasera själv, så det fick han göra, jag fick testa på vissa. Det var inte lätt, men kul hade vi :)
Mitt i allihopa, så råkade jag ut för en liten olycka i köket. Jag råkade nudda på hushållsfärgs flaskan så att den rann ut. Den rann på min nya fina kokbok & min hand så att de blev helt blåa! :( Men så kan väl hända i köket, nu ser man att man har använt sin nya kokbok :D. Tur så går det fortfarande att läsa den, den har blivit ännu mer färgglad :). Nu har jag lärt mig en läxa - stäng korken så fort flaskan inte används...
Smaklig måltid!
Fotbollstårta
Det fick bli en rektangulärtårta med en bild av fotboll, hade från början tänkt ha Sverigeflaggan som motiv, eftersom Nicklas lag ska spela VM i futsal i november, men sen fick det bli en fotboll istället. Nicklas fick hjälpa till lite, han fixade mall till de svarta delarna.
Ville ha något som visade att den var Sverige inspirerad, så jag kom på att jag kunde göra en mousse med blåbär och den ena med vitchokladmousse som jag spritsade med gulfärg. Det blev rätt bra, trots den blåa blev mer mot lila... Smakkombinationen var god! Längst upp, precis under tårtlocken hade jag smörkräm med vanilj - farligt god! Det var en riktig utmaning för mig att inte provsmaka för mycket, visst slank det ner lite men inte så att det blev för mycket ;).
Det var också en utmaning att göra denna tårta, men som vanligt, jättekul! :)
Håller på och letar efter ett bättre recept för långpanna, blev inte riktigt nöjd med detta recept, men en tårta som räckte till alla blev det iallafall.
Tack Nicklas för att du lät mig baka, förstår dig att det kan bli jobbigt med en fru som får bakabstistens, haha.
Nu får jag äntligen sätta ned mig och pusta ut efter en hetisk eftermiddag, det har varit kul och baka, men det dök upp andra saker senare på eftermiddagen som fick mig att köra fram och tillbaka några gånger - Köpte nya vinterytterkläder åt Edwin, åter till affären lite senare pga Edwin glömde en sak därinne, som vi fick åka och hämta. Sen var det hemåt igen för att fixa de sista delarna på tårtan och sedan utkörning pga kalasdags för Edwin, tårtlämning hos Nicklas, hem för att fixa & äta middag sen hämta Edwin & hans polare på kalaset.... Jaa, men nu är hela familjen hemma, för en gångsskull! :D En liten fredagsmys har vi nu innan vi slocknar för natten.
Önskar er en trevlig helg!
Skåprensmat: hemlagat pyttipanna med stekt ägg
Förslag på en billig och god skåprens mat: Hemlagat pyttipanna med stekt ägg & rödbetor
Edwin gillar hemlagat pyttipanna, så det fick bli till middag idag. Den är jättebra mat om man inte har så mycket mat kvar hemma, rätt billigt är det också.
Man kan variera vad som helst i denna rätt, för vår del blev det skinka, potatisar, morötter, purjolök och paprika.
Förra gången hade jag palsternacka och broccoli i, det var jättegott!! Man kan ta god korv istället för skinka eller varför inte quornbitar om man vill ha det vegetariskt :).
Nu blir det en kort sväng till Marieberg Galleria för oss, hela familjen.
På återseende!
Morotsfrallor med keso
Hade ett paket keso liggande i kylen och den räckte precis till detta här brödet.
MOROTSFRALLOR MED KESO 20-24 stycken ugn: 225 grader i ca 20 min
50 g jäst
5 dl mjölk (Vatten funkar givetvis med)
4 dl finriven morot
250 g keso
2 tsk salt
1 msk olja
4 dl (240 g) grahamsmjöl
15 dl (900 g) vetemjöl special fullkorn
1 dl solrosfrön
1 ½ dl linfrön
2 msk honung (kan uteslutas)
Solrosfrön till garnering
Värm mjölken till 37 grader.
Smula jästen och rör ut den med mjölken i en degbunke.
Tillsätt övriga ingredienser och arbeta sist in vetemjölet. Degen kan bli något kladdig av keson, ta inte i alltför mycket vetemjöl.
Jäs degen i bunken i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225°C.
Knåda degen en kort stund på lätt mjölat underlag.
Dela degen i 20-24 bitar och rulla till runda frallor. Doppa dom i solrosfrön.
Lägg dem på plåt med bakpapper och jäs i ca 20 minuter.
Grädda bröden mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt svalna på galler.
Fyllningar till mina småtårtor
Längst upp på båda hade jag mitt smörkräm som jag gjorde tidigare, det fanns mycket kvar av den, så att jag frös ner dem i några delar.
Fyllningar till den rosa tårtan (börjar längst ner)
Chokladfudgeglasyr
Geléhallonmousse (jag spritsade grädden med lite av en flaska med flytande smak, som man kan blanda i sprit eller glass)
Nötkrokantmousse (den lilla vita förpackningen i plast med god nötkrokant i)
Hallonmousse
Blev en bra smak kombination tyckte jag.
Fyllningar till den blommiga tårtan (börjar längst ner)
Chokladfudgeglasyr även här också, det blev mycket över trots jag minskade på receptet till 3 delar. Ändå finns det mycket kvar, bra och frysa in tills nästa gång. Verkligen rätt god glasyr.
Psylliummousse
Gräddkolemousse - (jag spritsade grädden med lite av en flaska med flytande smak, som man kan blanda i sprit eller glass)
Päronmousse
Blev även en bra smakkombination här med.
Kul och testa olika fyllningar, får se vad det blir nästa gång.
Nu står de i kylen och väntar på att bli smakade av Nicklas. Sen ska de nog frysas in, om det nu finns plats i den lilla frysen i kylförrådet, haha.
Smaklig måltid!
2 småtårtor!
Idag har jag stått i köket nästan hela dagen, men mig inget emot! :D Tog det rätt lugnt idag och bara myste i köket i lugn och ro medan Edwin var ute med sina kompisar hela dagen och Hugo lekte härhemma, båda inne och ute med sin klasspolare. Amy verkade ha haft det bra, hon med. Hon låg och sov i kökssoffan medan jag stod i köket.
På förmiddagen gjorde jag några olika tårtfyllningar och på eftermiddagen dekorerade jag tårtorna. Det fick bli några fler våningar med olika fyllningar, bara för att jag ville testa och smaka olika, haha. Vi får se imorgon hur de smakar. Mer om fyllningarna kommer imorgon då jag ska fota dem itudelade.
Det är kul och öva, hade egentligen ingen anledning att baka tårtor, men ville öva lite. :) Tur att man kan göra småtårtor också :).
Nu ligger jag i soffan mellan killarna och surfar lite innan Fångarna på fortet börjar, barnen äter lite godis och jag grönsaker med keselladipp, mums!
Det var en perfekt lördag, härligt väder hade vi också, jag hann ut på några härliga promenader med Amy.
Vi får se vad söndagen har att erbjuda, vet iallafall att det blir ett spinningspass på fm, om jag nu lyckas få killarna att vara hos någon, de vill helst inte följa med mig... På eftermiddagen kommer underbara Kia med sina töser hit på middag, då blir det nog lite tårta också :).
På återseende!
Chokladscones
Skönt och vara ledig nu igen. Dagen började bra - började med ett svettigt morgonspinning på 30 minuter och sen fortsatte jag på en annan cardiomaskin en stund till. Efter när jag hade solat & duschat så var det massagestolen som gällde. Härligt med ryggmassage, ni måste komma och testa den!
Sedan hann jag med en långpromenad med Amy i solen och när barnen hämtades hem tillsammans med varsin kompis, testade jag chokladscones. Den var inte som jag hade trott - lite torrt men barnen gillade den, det är det viktigaste :)
Nu ska jag strax fixa middag, som Hugo "beställt", vad det är, får ni se senare i kväll om jag lägger upp det i bloggen. Håller och bakar lite annat nu också under tiden. Ni får se idag eller imorgon vad det är.
CHOKLADSCONES 8 st kakor eller 2 plattor ugn: 200 grader i ca 15 min
8 dl vetemjöl
2 msk bakpulver
1 tsk salt
2 dl turkisk yoghurt
1 st ägg
1 msk honung
50 gram smör
50 gram choklad
1. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en skål.
2. Rör ihop turkisk yoghurt, ägg och honung i en annan. Tillsätt detta
i mjölblandningen och hacka smöret i småbitar. Hacka chokladen. Arbeta
ihop allt till en deg.
3. Smörj en muffinsplåt och gör åtta små bullar av degen. Lägg dem i
muffinsplåten och grädda mitt i ugnen ca 15 minuter i 200 grader.
Har man ingen muffinsplåt går det ju lika bra att göra traditionella
scones, d.v.s. platta ut degen till två runda kakor som snittas så att de kan
brytas i fyra bitar vardera.
Recept
Stora hjärtemuffins med gräddkoleglasyr
Det blev smet över från rocky road muffinsen, så att jag testade min nya hjärteform. Det blev stora och fina muffins! På dem fyllde jag över en glasyr med smak av gräddkola & lite chokladkulor. Killarna ska få smaka varsin imorgon, ska bli spännande och se vad de tycker. De är mina privata provsmakare :)
Nu ska jag lämna köket och lägga mej och koppla av i soffan. Äntligen långledighet nu, låt dagarna gå långsamt.
Må väl!
Rocky road muffins
Idag fick jag baka igen! :)
I går var jag och fikade med min svägerska & brorsdotter (hon låg och sov gott) på Bara Vara. Det fanns många olika goda kakor att välja på därinne och jag valde rocky roadkladdkaka. Den smakade såå gudomligt god att jag ville baka likadan hemma. När jag kom hem, så letade jag bums efter receptet och hittade några olika som jag mixade ihop och det blev en lyckad sats rocky road muffins! Nu kan svägerskan också få njuta av olika sorts rocky road kakor, hon är nämligen allergisk mot de flesta nötter så det var inte lätt val för henne när hon ska fika ute. Nu kan hon komma hit eller få hem kakor, helt utan nötter! :)
Som jag skrev i bloggen tidigare, så skriver jag ibland inte upp recept. Nu blir det så, men kanske dyker det upp recept lite längre fram. Hela familjen gillade den skapt, jag däremot har inte smakat på kakan än. Det fick räcka igår på stan, men liite smet som kom på händerna fick slickas bort ;)
Må väl!
Franska örtfärsbiffar
Gjorde en jättegod rätt idag som jag gjort några gånger tidigare, hela familjen gillar den. Jag älskar ugnstekta grönsaker. Muums!
Gammal bild från tidigare.
FRANSKA ÖRTFÄRSBIFFAR 4 port
400 g nötfärs, 10 % fett
3/4 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 tsk franska örter
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl Kelda laga mat 4%
2 tsk Arla smör
Sås:
1 1/2 dl Kelda Laga Lätt
2 tsk konc kalvfond
1 tsk soja
1/2 tsk franska örter
Ugnstekta grönsaker:
400 g potatis
600 g grönsaker t ex morötter, rödlök
2 tsk smält Arla smör
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
Börja med grönsakerna: Sätt ugnen på 225 °. Skala potatis, morötter och lök. Skär allt i bitar eller klyftor.
Lägg smöret i en liten långpanna och låt det smälta i ugnen. Ta ut långpannan. Lägg i grönsakerna, krydda och vänd runt.
Stek i mitten av ugnen ca 30 min.
Blanda färs, salt, peppar, örter, vitlök och gräddmjölk. Forma färsen till 8 biffar.
Stek dem i smör i en teflonpanna ca 3 min på varje sida. Ta upp dem.
Häll gräddmjölk, fond, soja och örter i pannan. Låt det koka upp. Häll såsen över biffarna. Servera med grönsakerna.
Jag tävlar med i Månadens söt sak
Jag är med och tävlar hos Söta saker. Vi får se hur det går. Första gången jag deltar i bloggerskans tävling. Kanske inte sista gången, vi får se:)
Mitt bidrag för oktober: Marmeladrutor i olika smaker, jag tog 3 olika smaker - hallon, exotiska frukter och päron med lite ingefärskrydda i.
MARMELADRUTOR I OLIKA SMAKER
Recept för hallonmarmeladrutor hittar ni här
Recept för exotiska marmeladrutor hittar ni här
Recept för päron & ingefärsmarmeladrutor hittar ni här
Klipp sedan ut en hård liten mall och dölja den med aluminiumfolie eller något fint överdrag och lägg dit
några marmeladrutor och förslut den med en bit cellofan & fint snöre och skriv Marmeladrutor på en lapp.´
Regler för att delta med i månadens tävling:
1. Baka, safta, sylta eller laga något på temat GE BORT före den sista oktober, blogga om det och länka hit.
2. Skriv en kommentar här nedan och länka till ditt blogginlägg.
3. När månaden är slut sammanställer jag alla presentbidrag i en enda stor bloggpost tillsammans med era bilder och länkar till era inlägg (glöm inte att säga till om ni av någon anledning inte vill ha era bilder med i slutposten).
Här kan du läsa mer om Månadens sötsak.
Smaklig måltid!
Fias päron- & ingefärsmarmeladrutor
FIAS PÄRON- & INGEFÄRSMARMELADRUTOR
2 dl koncentrerad päron
½ tsk ingefärskrydda
3 dl vatten
ca 3-3,2 dl syltsocker
1. Koka upp juice, kryddan och vatten.
2. Häll i syltsocker och låt den koka i ca 10-15 min eller tills den verkar ganska seg, glansig och får en hinna som fastnar på kantens sida.
3. Häll upp marmeladen i en form, ca 15x20 cm. Låt den stå ca 2 timmar att stelna.
4. Stjälp upp marmeladkakan på sockrat papper och skär den i lagom stora bitar. Rulla dem i socker.
Förvara marmeladen i kylen.
Smaklig måltid!
Öva lite
Imorgon är jag ledig och då tänker jag öva lite med att göra olika figurer och så till tårtan. Har fått hem en bok med instruktioner på hur man ska göra olika figurer. Ska bli spännande och testa!
Är det någon som vågar ge mig en utmaning - att göra en tårta eller liknande till er? ;)
Om ni vill beställa eller något liknande, så tveka inte att fråga, det brukar underlätta om jag får god tid på mig, har ju också ett liv utanför köket ;))
Maila gärna till mig på mitt hotmail, odencrants80 @hotmail.com (hela adressen ihop, men det förstod ni nog;))
Ska snart gå och lägga mig. Resten av familjen har redan lagt sig. Vi alla är trötta idag.
gonatt på er!
Fias exotiska marmeladrutor
FIAS EXOTISKA MARMELADRUTOR
2 dl koncentrerad exotisk juice
3 dl vatten
ca 3-3,2 dl syltsocker
1. Koka upp juice och vatten.
2. Häll i syltsocker och låt den koka i ca 10-15 min eller tills den verkar ganska seg, glansig och får en hinna som fastnar på kantens sida.
3. Häll upp marmeladen i en form, ca 15x20 cm. Låt den stå ca 2 timmar att stelna.
4. Stjälp upp marmeladkakan på sockrat papper och skär den i lagom stora bitar. Rulla dem i socker.
Förvara marmeladen i kylen.
Smaklig måltid!
Fias krispiga polkapraliner
Såg att jag glömde lägga ut ett recept på polkapraliner som jag själv hittat på :) Många godis och gottigheter nu på sistone ser jag, men det är perioder. Hoppas det lugnar sig snart. Haha.
FIAS KRISPIGA POLKAPRALINER ca 15-20 st
100 g mörkchoklad (minst 52% kakao)
100 g fin vitchoklad
1 msk finkrossade (gärna nästan grovkrossade) polkagrisar
Hacka chokladerna för sig till fina småbitar och lägg 2/3 av dem i en skål och smält dem i en kastrull med varmt vatten.
När den har smält så ta bort skålen ur vattnet och häll i den resterande chokladbitarna.
Gör samma sak med nästa choklad, men i egen skål.
Lägg fram pralinformar på en bricka.
Krossa polkagrisarna ganska grovt - det ska bli riktigt småbitar och blanda den i en av skålarna.
Om ni vill, så kan ni också blanda ihop chokladerna i en skål och hälla ner dem i formarna, men vill ni ha ännu
finare praliner - marmorerade pralin så varva ca 1 tsk mörkchoklad med ca 1 tsk vitchoklad i formarna.
Låt pralinerna stelna i några timmar i kylen och lossa sedan försiktigt bort formarna.
Marmeladrutor med hallonsmak
Såg detta här receptet på internet och måste bara testa och göra den! :) Jag fick göra 2 gånger för den första gången blev marmeladen kokt för länge att de blev rätt sega, man skulle kunna lossna tänderna om man tuggade på dem.. Så jag kokte igen och såg till att den blev lagom seg och jag blev rätt nöjd! :) Den fick godkänt av familjen men Nicklas ville ändå spara på de extra sega godiset, han får väl suga på dem istället. :)
Enligt receptet skulle det vara med svartvinbär, men det hade inte jag hemma. Men tror det skulle smaka rätt gott med svartvinbär :)
MARMELADRUTOR MED HALLONSMAK
5 dl hallon
en kopp vatten
3 dl syltsocker
strösocker till garnering
Koka hallon tills de spricker och mjuknar tillsammans med vattnet och sila dem sedan genom en stålsil över en kastrull. Jag använde tygsilen, tycker den är bättre. Men ta vad ni tycker är lättast.
Pressa ur all vätska som bara går ur dem med en sked.
Koka upp igen tillsammans med syltsockret och låt koka i cirka 20 minuter eller tills smeten blir seg och lite glansig och fastnar i en hinna på kanterna. Häll upp smeten i en liten fyrkantig form klädd med bakplåtspapper och låt stelna.
Skär eller klipp i rutor och rulla i strösocker.
Recept
Mini västerbotten- & dillpajer
När min väninna Sofia Linge hade födelsedagsfest för 2 veckor sedan, så frågade hon om jag kunde ställa upp och baka lite till hennes mingelfest och jag var inte sen med att tacka ja! Självklart ställde jag upp! Jag får ju baka och hjälpa min väninna, det är bland det roligaste jag vet! :)
Jag fick några uppdrag som jag genomförde med glädje - jag fick prova något nytt!
Bild: Google. Hittade tyvärr inte min egen bild. Får sätta in ny sen när jag gör den igen :)
MINI VÄSTERBOTTEN- & DILLPAJER ca. 25 st Ugn: 225 grader i ca 20 min
Pajskal:
3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
75 g smör
1 dl kesella
2 msk vatten
Fyllning:
4 dl mjölk
4 ägg
2 msk hackad dill
2 dl riven västerbottenost
salt & peppar
Blanda alla ingredienser till degen i en matberedare utom vatten, i några sekunder så allt blandas, späd sedan i
vatten och arbeta kort tills det blir en deg, inte för länge då blir den kompakt och seg.
Kavla ut en fin och ganska tunn deg och stansa med rundlar och lägg dem på aluminiumformar. Nagga med gaffeln och låt den stå i kylen i ca 30 min.
Blanda ihop osten och dillen och lägg lite av dem i varje pajform.
Vispa ihop äggen och mjölken till en smet och salta & peppra.
Häll över smeten försiktigt på formen och grädda sedan dem i 225 grader i ca 20 min.
Recept: Fick det av Sofia Linge, vet tyvärr inte var hon hittade det.
Fetaostbullar
När min väninna Sofia Linge hade födelsedagsfest för 2 veckor sedan, så frågade hon om jag kunde ställa upp och baka lite till hennes mingelfest och jag var inte sen med att tacka ja! Självklart ställde jag upp! Jag får ju baka och hjälpa min väninna, det är bland det roligaste jag vet! :)
Jag fick några uppdrag som jag genomförde med glädje - jag fick prova något nytt! :)
Bild: Google (har egentligen tagit egen bild, men den är spårlöst försvunnen.. Tur att google finns ;))
FETAOSTBULLAR ca 30 st. ugn: 250 grader i 8-10 min
0,5 dl olivolja
25 g jäst
2,5 dl mjölk
1 tsk salt
7,5 dl dinkelmjöl
Fyllning:
200 g fetaost (kuber i burk)
50 g rucolasalat
Värm olja och mjölk fingervarmt (37 grader).
Häll över i en stor bunke.
Smula ner jäst, rör om tills den löst sig.
Tillsätt salt och nästan allt mjöl (spar lite till utkavling). Arbeta degen smidig tills den släpper från degbunkens kanter.
Strö lite mjöl över degen. Lägg över en duk.
Låt jäsa till dubbel storlek (ca 30 min).
Sätt ugnen på 250 graders värme.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en rektangulär platta ca 20*40 cm.
Lägg på rucolablad och fetaosttärningar.
Rulla ihop degen (ganska hårt).
Skär 2 centimeters bullar.
Lägg över på smörad ugnsplåt.
Grädda i ugn i 8-10 minuter.
Recept
Ylvas läckra matbröd
YLVAS LÄCKRA MATBRÖD 1 bröd ugn: 225 grader varmt i 25 min
25 g jäst
1½ msk smör
1 dl mjölk
2 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk socker
0,75 liter eller 450 g. vetemjöl
Till pensling: ägg & vallmofrö
1. smält smöret och häll i mjölk & vatten och låt den bli fingervarmt.
2. Lägg jästen i en degbunke och häll försiktigt ner den ljumma vätskan och salt. Rör tills jästen lösts upp.
3. Häll i sockret och mjölet och låt degen blandas till en fin deg.
4. Låt den jäsa övertäckt till dubbel storlek - ca 30-40 minuter.
5. Tag upp degen på bakbordet och knåda den. Rulla till två längder och vira dem om varandra till en fläta.
6. Sätt ugnen på 225 graders värme.
6. Lägg flätan på en plåt med bakplåtspapper och låt den jäsa ca 20 min.
7. Pensla med uppvispat ägg, strö på vallmofrön.
8. Grädda i 25 minuter i mitten av ugnen.
Recept: Hittade det i boken Matbröd & surdeg som Linnéa Seidel samarbetat tillsammans med Tasteline.
Choklad - fyllda med överraskningar
FIAS GE BORTS PRESENT; CHOKLAD - FYLLDA MED ÖVERRASKNINGAR
En bra geborts present som jag själv experimenterat ihop :)
Det blev några olika praliner & tryfflar med olika smak i.
Praliner fyllda med:
- båda vit- & mörkchoklad - "marmorerade praliner"
- krossade peps i (chokladkulor med mintsmak inuti)
- geléhallon
- Fias lemon curdfrosting - blev över från mini citroncupcakes som jag gjorde förra veckan
Tryfflar fyllda med:
- vitchoklad & kokos men utan florsocker
- mörkchoklad-tryffel med chilipulver & citron flingsalt.
Sedan dekorerade jag några praliner med lite vit choklad. Jag vet inte vilken som innehåller peps och så. :)
Det var kul och testa olika, den med lemon curdfrostingen blev lite svårt att lossna ur formen, eftersom den var ganska skör så att den gick itu lätt, men några lyckades jag få ur formen och Edwin den marmorerade pralinen tror jag det var och han tyckte sämst om den vita tryffeln. Lustigt att de gillar så olika!
Vi får se vad Jens & Madde tyckte om dem, om nu de ska smaka dem. :)
På återseende!
Syrlig citronkladdkaka
Var på middag hos Jens, Madde & Saga. Jag lagade mat och gjorde efterrätt hemma och tog med till dem. Det blev kyckling i krämig purjolöksbädd, bulgur och sallad. Till efterrätt blev det den här gooooda kladdkakan som smälte i munnnen. Först tyckte jag att den såg ut som en vanlig kaka, men under ytan var den riktig kladdig och syrlig! Garanterat inte sista gången jag gör den. Den och pepparkakskladdkaka är mina favoritkladdkakor. Mmm.. Till den åt vi också vaniljglass. Det blev nästan ingen någon kaka över.
SYRLIG CITRONKLADDKAKA 12 port. Ugn: 150-160 grader i 30-40 min.
1 citron
150 g smör
2 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
1.Sätt ugnen på 150-160 grader.
2.Smält smör och låt svalna.
3.Smöra och bröa en form, ca 20 cm.
4.Tvätta och torka citronen, riv skalet och pressa ur saften.
5.Vispa ägg och socker vitt och fluffigt.
6.Tillsätt vaniljsocker, citronsaft och skal, vispa på lägsta hastighet.
7.Tillsätt smör och mjöl, vispa ihop och häll smeten i formen.
8.Grädda mitt i ugnen i ca 30-40 minuter.
Servera kakan med vispad grädde.
Kycklingfilé på krämig purjolöksbädd
Vi var hos Jens, Madde & Saga idag igen :) Vi tog med mat dit och det blev en rätt god rätt med kyckling och bacon i. Jag hoppade över osten för jag tycker den smakar godare utan ost. Fick det här receptet av Sofia Linge, tack! Verkligen god rätt som jag gärna gör några gånger per år, inte för ofta för att jag inte vill tröttna på det. :) Till efterrätt åt vi en jättegoooood kladdkaka som blev rätt populär :). Vi var hos dem i några timmar och det var trevligt! De fick som vanligt en liten present, som jag själv har bakat hemma. :)
Kycklingfilé på krämig purjolöksbädd
500 g kycklingfilé
1 purjolök
150 g bacon
1 dl vitt vin, matlagningsvin
2 dl mellangrädde
salt, peppar
riven ost
Gör gärna dubbel sats av sås!
1. Låt en skivad purjolök och 150 g strimlad bacon mjukna tillsammans i en stekpanna.
2. Tillsätt 1 dl vitt vin, 2 dl mellangrädde och lite svartpeppar.
3. Koka upp blandningen och häll den i en eldfast form.
4. Lägg på 500 g tinade, saltade och pepprade kycklingfiléer.
5. Strö ca 1 dl riven ost över och ställ formen i ugnen, 225 grader i ca 20 min.
6. Servera med ris och en fräsch sallad.
Vi åt bulgur till den.
På återseende!
Ost- & skinkpaj
Gjorde 2 olika pajer till middagen idag, tacopaj och den här. De smakade lika gott! Bra och frysa in till framtida luncher.
OST- & SKINKPAJ Ugn: 225 grader i 10 + 30 min
Pajskal:
3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 tsk paprikapulver
75 g smör
1 dl kesella
2 msk vatten
Fyllning:
4 dl riven ost
200 g skinka i bitar
1 paprika - valfritt
Äggstanning:
4 ägg
2 dl mjölk
salt & peppar
Sätt ugnen på 225 graders värme. Fixa pajen först.
Blanda alla ingredienser utom vatten i en matberedare, blanda ihop degen i några sekunder. Späd sen med vatten och blanda ihop den snabbt,
inte för länge, den blir kompakt och seg annars.
Kavla ut en fin pajdeg och lägg den på en löstagbar ugnssäker form och nagga botten med en gaffel. Lägg gärna en band av aluminiumfolie runt om pajen, så att inte pajkanten sjunker ner i värmen.
Skär skinkan i bitar och riv eventuellt osten om ni inte tar påse med färdigrivade ost ;).
Skär kanske en paprika i bitar och lägg dem i pajskalet. Vispa ihop äggstanningen.
Strö över osten och slutligen äggstanningen och grädda på mittersta delen av ugnen i 30 min ca. eller tills den fått fin färg och att stanningen stelnat.
Smaklig måltid!
Fias tacopaj
Det blev 2 olika pajer till middag idag, hade rester från taco igår, så det fick bli tacopaj och sedan ville jag och Edwin ha skink- & ostpaj. Det var svårt och välja vilken paj vi skulle göra, så att jag gjorde båda. Haha.
FIAS TACOPAJ ugn: 225 grader i 10 + 15-20 min
Pajskal:
3 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 tsk paprikapulver
75 g smör
1 dl kesella
2 msk vatten
Fyllning:
olivolja
400 g köttfärs
1 påse tacomix
1 dl vatten
2-3 dl tacosås - valfri styrka
1 dl creme fraiche eller kesella
2-3 dl riven ost
Sätt ugnen på 225 graders värme. Fixa pajen först.
Blanda alla ingredienser utom vatten i en matberedare, blanda ihop degen i några sekunder. Späd sen med vatten och blanda ihop den snabbt, inte för länge, den blir kompakt och seg annars.
Kavla ut en fin pajdeg och lägg den på en löstagbar ugnssäker form och nagga botten med en gaffel. Lägg gärna en band av aluminiumfolie runt om pajen,
så att inte pajkanten sjunker ner i värmen.
Bryn köttfärsen i en gryta med olivolja och häll i tacomixen och sedan vattnet och låt den sjuda en liten stund tills vattnet är borta.
Häll i tacosås och creme fraiche och rör om den en liten stund.
Häll på pajskalet och strö slutligen över med riven ost och grädda i nedre falsen av ugnen ca 15-20 min eller tills den fått fin färg.
Rostade müsli
Det doftar såå gott härhemma nu. Sitter och har tråkigt, vill så gärna baka något, har några idéer som jag skulle vilja testa, men det går inte eftersom frysen är fullt och jag vill inte baka för mycket sött hela tiden... Tänk om man kunde öppna något eget, men måste nog utbilda mig lite först... Får drömma vidare, tur att det är gratis att drömma. :) Vi får se om jag hinner baka något nästa helg, ska jobba hela helgen & gå på visuell filmgalan. Men man vet aldrig med mig ;).
Härligt nyrostade müsli. Lägger inte upp receptet på den för jag vill hålla det hemligt, men det finns massor med olika recept att testa eller varför inte, mixa ihop en egen blandning? :)
Fias Lemon curd praliner
Nästa gång får jag se till att det inte blir för tunnt på sidorna så att fyllningen rinner ut, men för att vara första gången så borde jag vara nöjd! :)
Ännu mer nöjd var jag när Edwin utbrast; Sååå god! Finns det mer?
Hehe, jag fick gömma dem i kylen, Nicklas ska ju få smaka lite imorgon när han kommit hem. Sedan kommer de att stå i frysen. Snart börjar den bli fullt.... Får se hur jag får göra. Jag tycker ju om att baka, och smakar gärna lite men sen är jag inte lika sugen på dem längre. Bra är det ju, men frysen spränger snart. Vill heller inte låta barnen äta för mycket sötsaker, vad Nicklas gör, bryr inte jag mig om. Han är vuxen nog för att bestämma själv, så han får inte skylla på mig om kläderna börjar sitta trångt. Haha.
Jaa. Det blir inget recept av denna pralin, för det tog tid, samt så är det kul med lite hemligheter ;) Men att den innehåller lemon curd, vet ni nu. :)
Får se vad nästa bak blir.... Tror iallafall inte jag bakar något imorgon. Ska bort på middag på tisdag, så kanske det blir något bak då istället.
Rotlåda från Finland
ROTLÅDA FRÅN FINLAND Ugn: 200° i ca. 30 minuter
Skala och skär en 3/4 kg kålrot (receptet är i original, dvs inte halv sats) i stora bitar. Koka i skinkspad eller lättsaltat vatten i 30 minuter. Lägg då i lika mycket skalade morötter, skurna i skivor. Koka tills grönsakerna är mjuka.
Häll av spadet och gör den till mos med hjälp av press, poatisstöt eller mixer. Blanda moset med 1½-2 tsk salt (kanske lite mindre om den kokats tillsammans med skinkspadet), 2 lättvispade ägg och ca 1/4 tsk mald vit- eller svartpeppar.
Bred ut massan i smord, låg ugnsform. Gör räfflor i moset med en gaffel och strö över ca 1 msk ströbröd.
Grädda rotlådan mitt i ugnen i 200° ugnsvärme i ca 30 minuter.
Recept: Anna Bergenströms kokbok, Vinterns goda ting.
Smaklig måltid!
Lussebullar med kesella
LUSSEKATTER MED KESELLA 25 st, ugn: 225° i ca. 8 min Tillagningstid: 1 timme och 20 minuter
50 gram margarin
2,5 dl mellanmjölk
0,5 paket jäst
0,5 pkt saffran
1 tsk kardemumma
0,5 dl socker
1 krm salt
0,5 dl kesella 1 % fett
8 dl vetemjöl (480 g) ev något mer
1 st uppvispat ägg
1 dl russin
Smält margarinet i en kastrull. Tillsätt mjölken och låt degvätskan bli fingervarm. Smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av degvätskan och rör så att jästen löser sig. Rör ner resten av degvätskan, saffran, kardemumma, socker, salt, kesella och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg.
Låt degen jäsa i 30 minuter. Dela degen i 25 bitar och forma lussekatter. Tryck ner russinen, det är viktigt att man trycker ner russinen ordentligt annars blir de som ballonger och smakar inte gott. Lägg lussekatterna på ett bakplåtspapper. Låt dem jäsa i 30 minuter. Pensla lussekatterna med uppvispat ägg. Grädda i 225 grader i ca 8 minuter.
Recept: Aftonbladet.
Smaklig måltid!
Små saffranskorpor
SMÅ SAFFRANSKORPOR Till ca 150 skorpor
50 g hackad sötmandel - hade inga i mina
125 g smör
2 1/2 dl mjölk (gärna 3%)
1 kuvert saffran + 1 sockerbit
25 g (1/2 paket jäst)
1 dl socker eller råsocker
1/2 tsk salt
1 ägg
ca 8 1/2 dl vetemjöl
Hacka mandeln medelgrovt. Smält smöret, häll på mjölken och låt blandningen bli fingervarm, 37 gr. Stöt saffran med en sockerbit i mortel. Blanda ner i smörmjölken.
Smula ner jästen i en bunke. Lägg i socker och salt och slå på lite av mjölkblandningen. Rör om tills jästen smälter. Slå på resten av mjölken och tillsätt allt övrigt. Arbeta ihop degen och jäs den i ca 40 minuter .
Täck 2 plåtar med bakplåtspapper. Värm ugnen till 200 grader. Dela degen i 4 delar. Rulla till längder - lika långa som kortsidan av en plåt. Lägg längderna på plåtarna. Platta till rullarna med handflatan och jäs ca 15 minuter.
Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Låt längderna kallna helt. Skär dom sedan i ca 3 cm tjocka skivor. Dela varje skiva till en under och en överdel. Lägg bitarna med snittytorna uppåt på plåtar. Ge skorporna lite färg genom att sätta in en plåt i taget i ca 5 min i 250 grader. Ta ut plåtarna.
Eftertorka flera plåtar skorpor samtidigt i 100 grader, det brukar ta ett par timmar (för min del 8-10 timmar, provsmak en och se om den hårdnat). Låt plåtarna byta plats en gång under torkningen. Ha gärna ugnsluckan lite på glänt.
Recept: Anna Bergenströms kokbok - Vinterns goda ting
Rågflingescones
RÅGFLINGESCONES 2 runda kakor, ugn: 250° i ca 10-12 minuter
2,25 dl rågflingor
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
50 g smör
2 dl filmjölk eller mjölk
Sätt ugnen på 250 graders värme. Blanda ihop alla torra ingredienser. Skär smör i mindre bitar och arbeta ihop till en smulig deg. Häll i filen och rör ihop till en deg. Lägg ut 2 runda kakor på en bakplåtspappersklädd plåt och gör ett kors med en vass kniv på vardera kaka.
In i mittersta delen av ugnen i ca 10-12.
Serveras med ost & marmelad.
Recept: På baksidan av förpackningen med rågflingor.
Smaklig måltid!
Äpple- och katrinplommongryta med skinka
ÄPPLE- OCH KATRINPLOMMONGRYTA MED SKINKA 4 port.
500 g rökt picnicbog eller skinkstek
1 gul lök
ca 5 cm ingefära
2 dl äppeljuice (drickfärdig)
½ dl soja
1 tsk curry
2 vitlöksklyftor
2 äpplen
8 katrinplommon
peppar
majsstärkelse
1. Skär köttet i bitar. Skala och skiva lök och ingefära.
2. Blanda lök, ingefära, äppeljuice, soja, curry och pressad vitlök i en kastrull. Vänd ner köttet. Låt det ligga ca 30 minuter eller längre.
3. Koka köttet i "juiceblandningen" på svag värme under lock ca 30 minuter. Skär äpplena i klyftor. Lägg ner äppelklyftorna och katrinplommon, fortsätt att koka ytterligare 5-10 minuter. Red ev. av grytan med majsstärkelse utrört i lite vatten. Smaka av med peppar.
4. Servera grytan med kokt potatis eller ris och en sallad.
Recept: ICA
Smaklig måltid!
Rotfruktsgratäng med timjan och citron
ROTFRUKTSGRATÄNG MED TIMJAN OCH CITRON 4 port. Ugn: 225 i ca 15 min.
500 g potatis
300 g morot
300 g. palsternacka
1 liten purjolök
2 vitlöksklyftor
2,5 dl grädde
3 dl mjölk
salt & peppar
färsk timjan
3 dl ost
Sätt ugnen på 225 graders värme.
Skala och skiva grönsaker till slantar.
Koka upp mjölken & grädden försiktigt och smaka av med kryddor. Häll i grönsakerna och pressade vitlök och låt dem sjuda ihop tills grönsakerna mjuknar. Rör ibland så att det inte bränns på botten. Späd med lite pressat citron. Häll i hälften av osten och låt den smälta lite i grytan.
Häll röran i en ugnssäker form och strö över de resterande ost. In i mittersta delen av ugnen i ca 15 min.
Smaklig måltid!
Recept: ICA
Vegetarisk lasagne med morot och keso
VEGETARISK LASAGNE MED MOROT OCH KESO 4 port. Ugn: 225° i ca 40 min.
3 morötter, ca 300 g
2 gula lökar
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk Arla smör-&rapsolja
1 förp krossade tomater, ca 500 g
1/2 dl chilisås
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk paprikapulver
1 tsk torkad oregano
ev socker
500 g KESO® cottage cheese
15 lasagneplattor
2 dl Arla Köket riven ost gratäng
Sätt ugnen på 225°. Skala morötter och lök. Riv morötterna grovt och finhacka löken. Fräs morötter, lök och vitlök i smör-&rapsolja några min. Tillsätt krossade tomater, chilisås och kryddor. Koka på svag värme ca 15 min. Smaka av och tillsätt ev mer kryddor och lite socker om tomatsmaken är för syrlig. Ta grytan från värmen och rör ner cottage cheese. Varva sås och lasagneplattor i en smord ugnssäker form. Avsluta med sås och strö över riven ost. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min
Recept: Arla.
Smaklig måltid
Linsgryta - vegetarisk
LINSGRYTA 4. port. Ugn: 225° i ca 10 min.
3 dl okokta röda linser
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
2 msk olivolja
3 dl vatten
2 msk grönsaksfond
2 burkar krossade tomater (á 400 g)
½ tsk timjan
1 röd paprika
150 g fetaost
1 kruka färsk basilika - jag tog istället torkade
salt & nymald svartpeppar
1. Sätt ugnen på 225 grader. Koka linserna i saltat vatten ca 5 min. Häll av och låt rinna av i sil.
2. Skala och hacka lök och vitlök. Dela chilin, skrapa bort fröna och finhacka. Fräs lök och chili i olja på medelvärme tills löken mjuknat. Tillsätt de kokta linserna, vatten, fond, krossade tomater och timjan. Koka ihop 5 min. Tillsätt 1 tsk salt och 1 krm peppar.
3. Häll över allt i en ugnssäker form.
4. Skär paprikan i mindre bitar och lägg i formen och strö över smulad fetaost.
5. Baka i mitten av ugnen 10 min. Garnera med färsk basilika och servera gärna med ett gott bröd (i mitt fall blec det lite keso istället)vtill.
Den var riktigt god!
Smaklig måltid.
Proteinpannkakor
PROTEINPANNKAKOR 2-3 port.
2 ägg
2 äggvitor
5 msk grahamsmjöl
250 g lätt kvarg ( kesella)
1 dl sötningsmedel - rekommenderar att ta mindre, då det blev rätt sött.
2 tsk vaniljsocker
en liten nya bakpulver
½-1 krm salt
Olja, smör eller inget alls på stekpannan.
Blanda ihop alla ingredienser med en elvisp och värm upp stekpannan. Häll eventuellt i lite olja eller smör och sedan smeten. Det blir ca 4-5 pannkakor, beroende på hur stor stekpanna ni använder, jag hade en liten.
Den behöver ingen sylt då den redan är rätt sött, räcker kanske med frysta bär eller så inget alls.
Hittade receptet inne hos Candy
Smaklig måltid!
Vattenmelonlemonad
VATTENMELONLEMONAD 6 glas
Ta bort skalet & kärnor och skär 800 g. vattenmelon i bitar, mixa den ihop med 1 dl (2-3 citroner) citronsaft och 2,5 msk strösocker.
Sila fruktköttet i en finsil och låt saften stå i kylen en stund. Servera den med isbitar & citronskivor.
Läskande gott!
Charlottas cheesecake med vit choklad
CHARLOTTAS CHEESECAKE MED VIT CHOKLAD 10-12 bitar. Ugn: 150 grader i ca. 55 minuter
BOTTEN
10 digestivekex
1 msk socker
2 tsk potatismjöl eller maizena
50 g. rumsvarmt smör
FYLLNING AV
200 g vit choklad
600 g rumsvarm philadelphia ost
1 dl florsocker
3 ägg
(2-3 tsk riven lime & 1 tsk pressat limesaft)
TOPPA MED
rejält med färska hallon, jordgubbar eller blåbär - eller varför inte en mix av allihopa?
Förbered en springform, 22-24 cm i diameter, genom att klämma fast en bakplåtspapper mellan botten och kanter. Klipp bort överflödigt papper.
Dela kexen i bitar och finfördela dem i matberedare tillsammans med socker och potatismjöl eller maizena. klicka i det mjuka smöret och kör så att allt blandas. Lägg ut smulorna i formen och tryck till lite med handen så att smulorna bildar en någorlunda jämn botten. Värm ugnen till 150 graders värme.
Bryt chokladen i bitar, lägg den i en tallrik och smält chokladen sakta i mikrovågsugn, 350 watt, i bara 30 sekunder i taget. Rör om varsamt.
Skölj skålen och kniven till matberedaren och montera dem på nytt. Lägg i philadelphiaost, florsocker och ägg. Riv eventuellt lite limeskal & pressa lite limesaft. Mixa, blanda sedan ner den smälta chokladen och häll blandningen i formen med kexsmulorna.
Grädda mitt i ugnen i ca 55 minuter. Låt sedan kakan kallna helt. Servera cheesecaken toppad med färska bär.
Recept: Sött, sweet, dulce - desserter från när och fjärran, Anna & Fanny Bergenström
Suverän potatissallad
3kg potatis
3 rödlökar i ringar
DRESSING
1 dl vinäger
1 tsk rågad salt
1/2 tsk mald svartpeppar
2 msk senap (gärna dijonsenap)
2 dl Olivolja
3 dl ljummen buljong (jag tog lite mindre mängd, då jag tyckte det nästan blir som en soppa med dessa 3 dl buljongen, men ni får prova fram er och se hur mycket buljong ni vill ha i salladen.)
Koka potatisen, skala den ljummen, skär i cm tjocka skivor, blanda i en stor skål med rödlök. Slå över varm buljong och låt svalna lite. Blanda vinäger, salt, peppar, olja, senap och slå över den ljumma potatisen.
Lätt hälsolimpa
LÄTT HÄLSOLIMPA 1 st, ugn: 200 grader i ca 1 tim i nedre falsen
2 dl grovt rågmjöl
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl havrekli
1 dl grovhackade nötter
1 dl hackade, torkade aprikoser
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl Arla Ko mild yoghurt - jag använde filmjölk istället
1 dl lingonsylt
Sätt ugnen på 200°. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i yoghurt och sylt. Klicka ner smeten i en smord avlång bakform, rymd ca 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 tim. Stjälp upp limpan och låt den kallna under bakduk.
Recept: Arla
Smaklig måltid!
Supergott filmjölksbröd
SUPERGOTT FILMJÖLKSBRÖD 1 bröd ugn: 175 grader i ca 80 minuter.
5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
1 tsk salt
2 tsk bikarbonat
1/4 dl vetegroddar
1/2 dl vetekli
3/4 dl rågkross
3/4 dl solrosfrön
1 1/2 dl rågsikt
1 dl grahamsmjöl
2 1/2 dl vetemjöl
3/4 dl russin
3/4 dl sötmandel (hel o skalad)
3/4 dl torkande aprikoser
Blanda först alla torra ingredienser, tillsätt sirap och filmjölk. Häll upp i smord 1 1/2 liters form
Baka i ugnen ca 80 minuer i 175grader
Recept: Tasteline
Mammas hemlagade köttsoppa
Idag blev det mammas hemlagade köttsoppa, den är såå god, men kanske inte lika god som mammas. :)
Till den åt vi Annas havrebaguetter som jag bakade idag.
MAMMAS KÖTTSOPPA
Koka upp ca 0,5-1 kg högrev med ben & vatten fort i några minuter. Kasta vattnet och den bruna sörjan.
Koka sedan upp köttet sakta med vatten & salt i ca 2 timmar. Skär sedan bort fett och skär dem i fina bitar.
Skala och hacka valfria rotgrönsaker som t.ex 4 potatisar, 1 palsternacka, ½ rotselleri, 2 morötter & ½ kålrot och ca 1 dl purjolök och låt dem koka för sig själva i 1-1,5 liter vatten tills de mjuknar. Häll i köttbitarna, 3 msk grönsaksfond och krydda av med ca 10 hela krydd- eller vita pepparkorn, salt & peppar. Kokas ihop en stund.
Smaklig måltid!
Annas havrebaguetter
Annas havrebaguetter Ugn: 260 + 150 graders varmt i totalt ca 20-25 minuter
25 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung
6 dl ljummet vatten
2,5 dl fiberhavregryn eller havrekli (jag använde kruskakli)
ca 10 dl vanligt vetemjöl (jag bytte ut ca 2-3 dl mot vetemjöl fullkorn special)
Rör ut jästen med lite vatten. Tillsätt salt, honung och resten av vattnet. Och blanda sedan i mjöl och gryn tills degen har en bra konsistens.
Låt degen jäsa övertäckt i 1-2 timmar. Häll ut den jästa degen på ett väl mjölat bakbord och dela den i 4 ungefär lika stora bitar och dra ut till lagom långa baguetter, vrid den lite som en spiral, mjöla ev lite. Degen ska inte knådas! Då förstörs jäsbubblorna i degen!
Värm ugnen till 260 grader och grädda baguetterna i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 150 grader och grädda 10 minuter till.
Brödet blev riktigt gott! Passar bra till hemlagade köttsoppa som jag gjort idag till middagen.
Recept: Kärlek, oliver och timjan från Anna Bergenström
Indonesisk köttgryta
INDONESISK KÖTTGRYTA 4 port.
500 g färsk skinka eller picnicbog
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
1-2 msk soja
2 dl äppeljuice (hade ingen äppeljuice, så jag tog päron istället, smakade lika gott!)
1 msk äppelcidervinäger
1/2 tsk ingefära
2 tsk curry
1/2 tsk mald svartpeppar
Redning:
1 1/2 msk majsstärkelse (Maizena)
1/2 dl vatten
(Jag tog 2,5 dl matlagningsgrädde istället för stärkelse & vatten)
Skär köttet i strimlor.
Skala och finhacka lök och vitlök. Lägg lökarna och övriga ingredienser i en gryta. Koka upp och lägg i köttet i omgångar, koka upp mellan varje omgång.
Koka ca 15 minuter.
Vispa ut majsstärkelsen med vattnet och rör ner blandningen eller matlagningsgrädden i grytan. Koka ytterligare 3 minuter.
Serveras med ris & en god grönsallad.
Recept: Mat för barn & deras föräldrar <----- kan verkligen rekommendera er denna superbra kokboken. Enkla matrecept för barnfamiljer från nyfödda och uppåt! :) Inga kryddstarka mat, men om ni vill ha det, så är det bara att smaka av själv. :) Finns recept för från frukost - festmat och även fakta om mat & allergier och liknande. :)
Smaklig måltid!
Citronkolor med sötsyrlig smak
Citronkolor med sötsyrlig smak 50 stycken
2 1/2 dl strösocker
1 dl nypressad citronsaft (motsvarar ca 2 citroner)
finrivet skal av 1 citron, gärna ekologisk
1 msk ljus sirap
1 1/2 dl vispgrädde
Rör ihop strösocker, citronsaft och -skal samt sirapen i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt vispgrädden. Låt koka upp på hög temperatur och koka sedan på medelvärme. Ställ under tiden upp knäckformar på en bricka. Rör om i kolan då och då och fortsätt koka tills termometern visar 122 grader, eller tills smeten håller för att göra kulprov. Fördela smeten i formarna och låt stelna i rumstemperatur.
Tips! Använd gärna en termometer för att få rätt konsistens på kolorna, men har du ingen termometer kan du i stället göra kulprov. Fyll då ett glas med iskallt vatten när kolan börjar tjockna, droppa ner lite av kolasmeten i vattnet och vänta några sekunder. Kan du därefter rulla smeten till en ganska fast kula är kolan klar. Koka annars kolan lite längre och gör kulprov på nytt.
Recept: Ica Kuriren.
Höstig köttgryta
Höstig köttgryta 4 port.
ca 600 gr grytbitar av fläsk (eller nöt)
1-2 msk smör
1 tsk spiskummin
1 pepparfrukt Obs! Stark
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
4 msk soja
3 lagerblad
1 msk chilisås
2 dl rödvin
salt och peppar
4 tomater
4 morötter
Stek köttet i mindre bitar. Krydda. Hacka peppar (små bitar), lök, morötter och vitlök. Stek med en stund. Lägg i lagerbladen och soja, häll på vin. Salta o peppra. Låt puttra i ca 1 1/2 timma. Häll i tomaterna. Låt puttra ytterligare 1/2 timma. Servera!
Recept: http://www.lchfrecept.com/ShowRecepy.aspx?ID=170
Smaklig Måltid!
Ost- & Skinkpaj
OST & SKINKPAJ
Blanda 75 g smör & 1 dl lättkesella i en matberedare och häll i 1 ½ dl grahamsmjöl, 1½ dl vetemjöl, ½ tsk bakpulver, och eventuellt lite paprikapulver och 3 tsk psylliumfrön. Tillsätt till sist 1-2 msk vatten. Låt matberedaren arbeta ihop degen snabbt, annars blir degen kompakt. Låt degen stå i kylen ca 1 timme. Sätt ugnen på 225 graders värme. Platta ut degen på en form och nagga den med en gaffel, grädda sedan pajskalet i mittersta delen av ugnen i ca 10 minuter.
Under tiden pajskalet är gräddas, så vispa ihop 4 ägg med 3 dl mjölk och 0,5-1 tsk paprikapulver. Skär 200 g rökt skinka i bitar och riv 3 dl ost. När pajskalet är klar, så lägger ni på skinkan & osten och till sist äggstanningen. Kan även ha i några soltorkade tomater, om ni vill ha. In i mittersta delen av ugnen och låt pajen gräddas i 20 minuter. Låt den vila en stund på bänken, så att stanningen hårdnar lite.
Smaklig måltid!
Morotslimpa
Bakade 2 gooooooooda morotslimpor idag, de jäste till en stor deg och jag trodde att den skulle svälla över formen i ugnen, men det gjorde den inte. Smakade helt utsökt.
MOROTSLIMPA 4 port. Ugn: 200 grader i ca 40-45 min.
50 gram jäst
6 dl vatten
3 tsk salt
1,5 tsk socker
4 msk smör, eller olja
4,5 dl morot/morötter
14 dl rågsikt
ströbröd
4 msk linfrö
Tillagning
Smula jästen i en degbunke och lös det i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, smält smör, salt, socker och riven morot.
Tillsätt mjölet lite i taget och rör ordentligt innan degen får jäsa övertäckt med bakduk ca 45 minuter.
Blanda linfrö med ströbröd. Smöra två avlånga bakformar, ca 1,5 l, "bröa" formarna med ströbrödsblandningen.
Häll degen direkt i en avlång teflonform och låt jäsa ytterligare 25 minuter.
Grädda i 200 grader ca 40-45 minuter.
Brödet ska lätt släppa formen om det är färdigt, grädda heldre några minuter för länge än motsatsen. Ta ut bröden ur formarna och låt svalna på galler.
Kardemumma-apelsin
Kardemumma-apelsin 4-6 pers.
6 fina apelsiner
2 dl vatten
1 dl socker
12 kardemummapungar (hade inga hemma, så jag tog lite extra malda kardemumma istället)
ev. en nypa nymald kardemumma
några späda myntablad (hade inga hemma just idag)
ev. hackade pistagenötter
Skär av skalet och skiva apelsinerna. Lägg dem i ett djupt fat.
Koka upp vatten, socker och kardemumma till en lag, låt koka 6-7 minuter. Häll den varma lagen över apelsinskivorna och låt det hela kallna.
Servera apelsinerna med en klick turkisk yoghurt (eller vaniljglass), lite mynta och hackade pistagenötter.
Recept: Sött, sweet, dulce av systrarna Anna & Fanny Bergenström
Äggklocka
Ännu ett tips från köket ;)
Denna här äggklockan fick jag av Nicklas i julklapp, en perfekt julklapp som är välanvänd! :)
Man glömmer ju lätt tiden när man ska koka ägg, inte så kul och sitta och titta på när den börjar koka, heller. Samt så kan det vara lite svårt för oss som inte hör, att veta när vattnet börjat koka.
Man lägger ner äggklockan samtidigt som man ska börja koka äggen, och den ändrar färg, den visar när äggen är löskokt, lagomkokt eller hårdkokt. Jag kan istället spara på tid och göra annat under tiden. Tipsar er att köpa det. Finns bl.a. på Clas Ohlson för ca 70-100 kronor.
Brända mandlar
BRÄNDA MANDLAR
250 g sötmandel
250 g socker
0,75 dl vatten
Lägg allt i en kastrull och sätt på hög värme tills vattnet börjar koka och massan börjar bubbla.
Rör ofta med en trägaffel. Sänk sedan värmen tills vattnet är helt förångat och sockret har kristalliserats igen.
Sockret ska sedan smälta, men endast delvis då det lägger sig som klumpar runt mandlarna. Rör om hela tiden.
Häll sedan mandlarna på en bit smörpapper och skilj dem åt. Låt dem få kallna en stund innan man börjar knapra på dem...
Äppel- och kanelmuffins med crumble
Äppel- och kanelmuffins med crumble ca 8 stycken stora eller 12 stycken små muffins, ugn: 225
Muffinssmet grundrecept:
100 g smör
2 st ekologiska ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2 dl ekologisk mjölk 3%
1 st citron, skalet
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
Fyllning:
3 st stora äpplen
1 msk smör till stekning
2 msk strösocker
2 msk malen kanel
Smuldeg:
75 g kallt smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
2. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
3. Skär äpplena i klyftor. Stek dem i smör, strösocker och kanel. Låt svalna.
4. Blanda äpplena med muffinssmeten och fyll formarna till 2/3 med smet.
5. Tärna smöret och nyp ihop med havregryn, vetemjöl och strösocker i en bunke.
6. Strö lite smuldeg på toppen av varje muffins.
7. Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.
Tips
När det står varmluftsugn i receptet, men du bakar med vanlig ugn, höj temperaturen i din ugn med runt 20- 25 grader så blir det bra.
- Receptet är beräknat till ca 8 stycken stora eller 12 stycken små muffins.
Recept: www.recept.nu
Grova tekakor
Grova tekakor 15 st ugn: 250 grader ca. 4-8 min.
25 g jäst
2½ dl mjölk
2 tsk honung
3 dl grahamsmjöl
4 ½ dl vetemjöl special
75 g. smör, mjukt
1 msk råströsocker
1 tsk salt
1. Lös upp jästen i mjölken och tillsätt honung och hälften av grahamsmjölet och vetemjöl special. Rör om ordentligt och låt smeten svälla i 30 min.
2. Tillsätt resten av mjölsorterna, smöret i klickar och socker. Arbeta degen 10 minuter. Tillsätt därefter saltet och arbeta degen i 10 minuter till. Låt degen jäsa 1 timme under bakduk.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den. Dela den i 15 bitar och rulla till bullar. Låt bullarna vila under bakduk i 10 min.
4. Kavla ut bullarna till tefatstora kakor och nagga med gaffel eller brödnagg. Låt jäsa på plåten i 45 minuter.
5. Sedan in i ugnen på mittersta falsen i ca 4-8 minuter. Låt tekakorna svalna på bakgaller. Bröden går bra att frysa
Gojibär
Det är några som har frågat om gojibär.
Den ser nästan ut som russin, men smakar inte lika sött. Jag äter hellre den i gröt eller yoghurt. Den finns att köpa i hälsobutiker eller under märket Risenta i mataffärer. Det finns även i påse med blandning med andra nötter. Bäret innehåller myket antioxidanter.
Hittade en sida med information om bäret.
En traditionell kinesisk medicin
Gojibär har kallats för världens mest kraftfulla anti-åldrande mat. Bäret är redan välkänd i Asien som en mycket näringsrik bär- Det har använts i traditionell kinesisk medicin i cirka två tusen år. Deras odokumenterad legend om bäret är dock betydligt äldre och gojibäret är ofta kopplade i kinesisk historia att Shen nung (Shennong), Kinas legendariske första kejsaren, mytiska far i jordbruket som levde cirka 2800 f Kr. Sedan början av 2000-talet i USA och andra utvecklade länder har det snabbt växande erkännande av gojibär för sina näringsämnen rikedom och antioxidant egenskaper. En sådan snabb kommersiell utveckling betyder en hög ranking bland andra superfrukter och förväntas vara en del av en marknad som är värd flera miljarder dollar marknaden inom några år.
Finns det biverkningar
Något man ofta inte pratar om är att hälso-produkt inte har några som helst biverkningar. Särskilt inte några biverkningar från goji har rapporteras. Men när man får receptbelagda läkemedel av sin läkare så är de avsedda att ta bort eller reducera vårt obehag eller lindra smärta. Men det finns mycket tydliga varningar och skrifter om eventuella biverkningar som kan uppstå till följd att ta det läkemedlet. De vanligaste biverkningarna är diarré, kramper, illamående etc.
Info: http://goji.nu/
På återseende!
Sällsynt god limepaj
Sällsynt god limepaj 6 port. (det skulle räcka till ca 10 personer.)
Degen:
2,5 dl vetemjöl
3 msk socker
150 g smör
Till krämen:
saft av 5 lime (=1 dl)
3 medelstora ägg
2 dl socker
2 dl vispgrädde
Mät upp mjöl och socker, gärna i matberedare. Lägg i smöret i kuber. Arbeta snabbt ihop det hela. Degen ska inte vila.
Platta direkt och med mjölade fingrar ut den i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ in i kylskåpet medan resten förbereds.
Skär limefrukterna i halvor och pressa ur saften. Mät mängden. Värm ugnen till 180 grader. Förgrädda pajskalet i 10-15 minuter.
Vispa ihop ägg, socker, grädde och limesaft (det hela kan se lite kufiskt ut men det ordnar sig i ugnen).
Häll blandningen i det förgräddade pajskalet och grädda pajen i ytterligare ca 30 minuter. Obs! sänk värmen till 160 grader när ungefär 10 minuter återstår av gräddningen.
Recept: Under valnötsträdet, Anna & Fanny Bergenström
Frukost = bästa stunden på dagen
Jag älskar att äta frukost! Ser alltid framemot det på morgnarna. Det spelar inget roll om det är yoghurt eller någon sorts gröt som jag själv kokar.
Jag klarar inte av dagen om jag inte får en riktig frukost.
Visar nu en bild på en av mina olika variant av frukost :) Det är inte alltid jag äter samma frukost varje morgon.
Ena frukosten kunde bestå av
1 dl Dinkelflingor som kokats med 2 dl vatten, 0,5-1 msk krossade linfrö, ca. 0,5 tsk kanel och så lite av blandade frön av solrosfrön, pumpakärnor och pinjenötter och några frysta hallon. De får kokas ihop en stund. Jag kokar hellre den för att den inte ska bli en klibbig gröt om den kokas i mikron.
Sedan hälls den i en skål och sedan smaksätter jag den med mjölk, päron, gojibär, psylliumfrön och till sist pudrar jag med lite ingefärspulver.
Många ingredienser va? :) Det kan bli mindre (eller lite mer) vissa dagar, beroende på tid och suget :)
Till den dricker jag rött te med smak av lingon & blåbär. Såå gott!!
Jag brukar variera gryn, det kan vara rågflingor, fiber havregryn, blandade gryn eller så dinkelflingor.
Min yoghurtfrukost får jag berätta om en annan dag, brukar oftast äta den till helgen då jag är ledig, eftersom jag tycker att gröten gör att jag orkar mer när jag jobbar.
Mammas fudge
Här kommer det!
Mamma Sigrids Fudge
3 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 dl vispgrädde
50 g. smör
Kan även ha i:
3 msk kakao
1 dl skållad & hackad sötmandel eller valnötter.
Blanda alla ingredienserna utom mandel i en tjockbottnad kastrull. Koka massan under omrörning då & då tills den håller kulprovet. Det tar ca 20 minuter.
Ta bort kastrullen från spisen och rör massan kraftigt tills den svalnat & tjocknat. Blanda ned mandlarna eller valnötterna. Häll fudgen i en smord långpanna och låt den stelna. Skär dem i fyrkantiga bitar och lägg dem i någon plåtburk med pappersfolie emellan.
Ställ dem i kylen och njut av den sedan
Tips: Jag hade digital stektermometer som man använder till kött i ugnen. Jag använde den till fudgen, den är klar om det är det är 120 grader varmt. Men testa fram dig och se om den är klar. Den ska inte vara hård eller för löst, utan mjukt som fudge brukar vara.
Tastelines Lätta köttfärsspaj
Testade nytt recept idag. Den smakade jättegott att Edwin ursäktade sig för att han sa Fan, vad gott! :) De åt fort upp maten, de som annars brukar vara sega och inte äta så bra. :) Kommer att göra denna rätten flera gånger. Jag hade ingen kokt potatis i, tog istället 2-3 matskedar turkisk yoghurt, tycker det har fungerat lika bra. :)
Tastelines lätta köttfärspaj 4 port.
Pajdeg
1,5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
2 msk kruskakli
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 st mosad potatis, kokt
1 dl minimjölk
Fyllning
300 gram nötfärs, mager
1 dl röda linser
1 st gul lök(ar)
1 msk tomatpuré
2 st vitlöksklyftor
timjan
oregano
paprikapulver
tacokrydda
salt och peppar
1 dl ost 12% fett
Äggstanning
2 st ägg
1,5 dl minimjölk
salt och peppar
Pajdeg
1,5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
2 msk kruskakli
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 st mosad potatis, kokt
1 dl minimjölk
Fyllning
300 gram nötfärs, mager
1 dl röda linser
1 st gul lök(ar)
1 msk tomatpuré
2 st vitlöksklyftor
timjan
oregano
paprikapulver
tacokrydda
salt och peppar
1 dl ost 12% fett
Äggstanning
2 st ägg
1,5 dl minimjölk
salt och peppar
1. Sätt på ugnen, 225 grader. Mixa ihop ingredienserna till pajskalet, tryck ut den i en form, helst med löstagbar kant. Eftersom degen är superkladdig kan det vara bra att jobba med lite blöta händer. Nagga botten med en gaffel.
2. Förgrädda skalet cirka 8 minuter. Koka linserna i saltat vatten. Stek köttfärsen utan fett tillsammans med hackad lök och pressad vitlök. Tillsätt kryddor, tomatpuré och de kokta linserna. Koka ihop. Vispa ihop äggstanningen. Häll köttfärssåsen i pajskalet och häll över äggstanningen och strö över osten.
3. Tillaga i 225 grader i ca 20-25 min. Känn på äggstanningen med en gaffel, pajen är klar när fyllningen är lite fast. Låt pajen vila 10-15 minuter så att den stadgar sig.
Receptet hittade jag på Tasteline.
På återseende!
Grahamsscones
Scones med grahamsmjöl 2 st Tid: 30 minuter varav 15 min i ugnen
2 ½ dl vetemjöl
2 ½ dl grahamsmjöl (eller vetemjöl)
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
50 g smör eller margarin
2 dl mjölk, naturell yoghurt eller filmjölk
Sätt ugnen på 250 grader.
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Skär matfettet i mindre bitar och lägg i mjölblandningen.
Finfördela matfettet snabbt med en sked eller fingertopparna. Tillsätt mjölken/yoghurten/filmjölken och rör snabbt ihop till en jämn deg.
Dela degen i 2 delar och tryck med mjölad hand ut på ett bakplåtspapper till runda kakor, ca 15 cm i diameter. Skåra med kniv i ett kors och nagga med en gaffel.
Grädda mitt i ugnen, 250 grader, i 12 - 15 minuter
På återseende!
Stekta ägg
Stekta ägg ca 20 st
Smält 150 g. vitchoklad i vattenbad och häll sedan lite av det smälta chokladen på bakplåtspapper och lägg dit gula nonstopgodis. Låt stelna en stund.
Klart!
Enkelt eller hur? ;)
Jordgubbssylt och saft
JORDGUBBSSYLT
2 l jordgubbar
1 kg Dansukker Syltsocker
1. Rensa och skölj bären. Skiva eller mixa dem.
2. Lägg dem i en gryta tillsammans med Syltsockret och koka upp. Koka i två minuter.
3. Tag grytan från värmen, skumma noga. Häll upp sylten på varma, rena burkar och tillslut genast.
Förvara svalt.
Recept: Dansukker
JORDGUBBSSAFT Ca 1 liter saft Tid: Ca 1 tim & 20 minuter
2 l jordgubbar
4 4 dl vatten
6 6 dl strösocker per liter avrunnen saft
1. Börja med att skölja jordgubbarna.
2. Koka upp vattnet och lägg i bären. Sjud i cirka 15 minuter. Mosa bären då och då mot grytans kant.
3. Häll bärmassan i en silduk och låt den självrinna i cirka 40 minuter.
4. Mät saften och koka upp den i grytan. Tillsätt sockret och låt saften koka ytterligare 5-10 minuter.
5. Skumma väl.
6. Häll upp saften på väl rengjorda heta flaskor och förslut genast. Förvara svalt.
Recept: Recept.nu
Överraskningskolor
ÖVERRASKNINGSKOLOR ca. 50-60 st. per sats
Smält 100 g. smör i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt 2 dl vispgrädde, 3 dl socker, 1 dl ljussirap och 1 tsk vaniljpulver.
Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 124° eller när smeten håller kulprovet.
Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en seg och fast kula. Koktid 15 – 30 min. Smaksätt med något av förslagen nedan.
Häll smeten på en oljad plåt. Låt svalna och klipp i bitar. Slå in i papper eller varva kola och papper i en burk. Förvara kallt.
Smaksättning, om ni vill ha lite extra smak i:
– rivet skal av 2 lime, 1 citron eller 1/2 apelsin
– 2 msk siktad kakao
– 1 dl rostade solroskärnor
- några droppar pepparmyntsolja
- 2 tsk pepparkakskrydda
Samma sak som förra året, så berättar jag inte vilka smaker jag tog, men det var samma som förra året pga våra favoriter.
Gottigott!!
Chokladtryffelägg med nougat
Jag skrev igår att jag skulle fortsätta med påskgodis idag, den som fick stå i kylen sedan igår. Det blev jättebra! :)
Chokladtryffelägg med nougat 25 stycken
150 g mörk choklad
150 g nougat
1 1/2 dl vispgrädde
2 tsk honung
200 g mörk choklad till doppning
25 g vit choklad till dekor
Hacka chokladen ganska fint och nougaten något grövre. Koka upp vispgrädden med honungen, dra kastrullen från plattan och tillsätt snabbt chokladen och nougaten. Rör tills chokladen och nougaten smält helt. Låt smeten svalna i rumstemperatur och sedan stelna i kylskåp några timmar, men gärna över natten. Rulla små bitar av tryffelmassan till ägg och låt dem stelna till i kylen en liten stund. Smält den mörka chokladen till doppningen försiktigt över vattenbad eller i mikron. Doppa ett ägg i taget i den smälta chokladen och lägg på en bricka klädd med smörgåspapper. Smält även den vita chokladen och ringla eller spritsa som dekor. Ställ att stelna i kylen. Förvara pralinerna i kylen, men ta gärna fram dem i rumstemperatur en liten stund innan de ska ätas så smakar de mer.
Tips! Känns det omständligt att doppa och dekorera pralinerna med smält choklad kan du i stället rulla dem i kakaopulver.
Mamma Kerstins julbröd med anis och fänkål
Ville baka lite idag och det passar bra med något juligt bröd som detta. Smakade gott! Påminner om rågsiktsbrödet. Jag fuskade lite, och tog malen anis och malen fänkål istället. Men ni har väl hört ordspråket "man tager vad man haver"
Mamma Kerstins julbröd med anis och fänkål |
0,5 msk |
|
anis, hel |
0,5 msk |
|
fänkålsfrö, hel |
50 gram |
|
smör |
0,5 l |
|
vatten, eller mjölk, eller häften av varje |
75 gram |
|
jäst |
1 tsk |
|
salt |
1 msk |
|
sirap |
4 dl |
|
rågsikt |
7 dl |
|
vetemjöl, ca |
1. Stöt anis och fänkål grovt i en mortel.
2. Smält smör i en kastrull. Häll på vätskan och värm till fingervärme. Rör ut jästen i lite av vätskan i en degbunke eller assistent, och häll sedan över all vätska.
3. Tillsätt kryddor, salt, sirap och rågsikt. Häll i vetemjölet, lite i taget, och berarbeta tills degen släpper kanterna. Höj hastigheten gradvis på assistenten och låt degen hellre bli kladdig än för torr.
4. Stäng av assistenten efter någon minut och dela degen i fyra delar. Baka ut till fyra rundlar med 18 centimeter i diameter på en plåt med bakplåtspapper och nagga med gaffel.
5. Låt jäsa i 45-60 minuter under bakduk och sätt under tiden ugnen på 225 grader.
6. Grädda i cirka 20 minuter, tills bröden har rest sig och fått en ljus, gyllenbrun yta. Bröden kan se lite bleka ut, men om man gräddar för länge blir de torra.
7. Låt svalna under bakduk.
Recept: Tasteline
Cheesecake med pepparkaka och choklad
Idag bjöd jag på den här goda efterrätten då vi hade gäster hemma. Den smakade gott, men det räckte med en portion, det blev lite mäktigt i smaken.
Cheesecake med pepparkaka och choklad 8-10 personer.
75 g smör
150 g pepparkakor
250 g vit choklad
75 g mörk choklad
400 g philadelphiaost
1 dl kesella 10%
1 dl socker
Lingon att garnera med
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och mixa det med pepparkakorna i en matberedare till en smulig deg. Tryck ut bottnen i en form med löstagbarkant ca 24 cm i diameter, gärna i en hjärtformad.
Grädda bottnen i 8-10 minuter.
Smält den vita chokladen i ett vattenbad och ta från värmen. Grovhacka den mörka chokladen.
Blanda färskost, kesella och socker, tillsätt den smälta vita chokladen, lite i taget, under omrörning. Blanda ned den hackade chokladen.
Fyll formen och ställ kallt i ca 4 timmar.
Garnera med lingon runt kanten.
Recept: Matklubben
Minicheesecakes med citron och jordgubb
MINICHEESECAKES MED CITRON OCH JORDGUBB 8 st. Ugn 200° ca. 20-25 min
BOTTEN
ca 40 g. smör
6 digestivekex
FYLLNING
1 paket philadelphiaost, 200 g.
1 dl strösocker
1 ägg
1 dl créme fraiche
1 tsk vaniljsocker
1-2 tsk rivet citronskal
2 tsk pressad citronsaft
GARNERING
2 dl utspädd jordgubbssaft
1 dl gelésocker
färska jordgubbar
Smält smöret. Finkrossa kexen och blanda med smöret. Tryck ut kexblandningen i minipajformar.
Fyllning: Vispa ihop osten med sockret. Rör i ägget, crème fraichen, vaniljsockret, citronskalet och saften.
Fördela smeten i formarna så den täcker bottnarna.
Grädda mitt i ugnen i 20-25 minuter.
Stäng av värmen och låt kakorna stå kvar i ugnen ytterligare 10 minuter.
Koka saften med gelésockret i drygt en minut.
Ställ åt sidan att svalna.
Skär jordgubbarna i skivor och lägg dem i en krans på varje cheesecake. Skeda gelén över.
Tips: Du kan också garnera med en fin jordgubbe som du skär fyra snitt i och "fäller ut" som en solfjäder.
Lägg en sådan på varje cheesecake och skeda gelén över.
Recept: Någon reklamfolder som jag hittat i en tidning.
Smaklig måltid!