Rotlåda från Finland
Den kan förberedas flera dagar innan och även frysa in, men kan smaka lite annorlunda om den upptinas.
ROTLÅDA FRÅN FINLAND Ugn: 200° i ca. 30 minuter
Skala och skär en 3/4 kg kålrot (receptet är i original, dvs inte halv sats) i stora bitar. Koka i skinkspad eller lättsaltat vatten i 30 minuter. Lägg då i lika mycket skalade morötter, skurna i skivor. Koka tills grönsakerna är mjuka.
Häll av spadet och gör den till mos med hjälp av press, poatisstöt eller mixer. Blanda moset med 1½-2 tsk salt (kanske lite mindre om den kokats tillsammans med skinkspadet), 2 lättvispade ägg och ca 1/4 tsk mald vit- eller svartpeppar.
Bred ut massan i smord, låg ugnsform. Gör räfflor i moset med en gaffel och strö över ca 1 msk ströbröd.
Grädda rotlådan mitt i ugnen i 200° ugnsvärme i ca 30 minuter.
Recept: Anna Bergenströms kokbok, Vinterns goda ting.
Smaklig måltid!
ROTLÅDA FRÅN FINLAND Ugn: 200° i ca. 30 minuter
Skala och skär en 3/4 kg kålrot (receptet är i original, dvs inte halv sats) i stora bitar. Koka i skinkspad eller lättsaltat vatten i 30 minuter. Lägg då i lika mycket skalade morötter, skurna i skivor. Koka tills grönsakerna är mjuka.
Häll av spadet och gör den till mos med hjälp av press, poatisstöt eller mixer. Blanda moset med 1½-2 tsk salt (kanske lite mindre om den kokats tillsammans med skinkspadet), 2 lättvispade ägg och ca 1/4 tsk mald vit- eller svartpeppar.
Bred ut massan i smord, låg ugnsform. Gör räfflor i moset med en gaffel och strö över ca 1 msk ströbröd.
Grädda rotlådan mitt i ugnen i 200° ugnsvärme i ca 30 minuter.
Recept: Anna Bergenströms kokbok, Vinterns goda ting.
Smaklig måltid!
Kommentarer
Trackback