Tastelines Lätta köttfärsspaj
Testade nytt recept idag. Den smakade jättegott att Edwin ursäktade sig för att han sa Fan, vad gott! :) De åt fort upp maten, de som annars brukar vara sega och inte äta så bra. :) Kommer att göra denna rätten flera gånger. Jag hade ingen kokt potatis i, tog istället 2-3 matskedar turkisk yoghurt, tycker det har fungerat lika bra. :)
Tastelines lätta köttfärspaj 4 port.
Pajdeg
1,5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
2 msk kruskakli
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 st mosad potatis, kokt
1 dl minimjölk
Fyllning
300 gram nötfärs, mager
1 dl röda linser
1 st gul lök(ar)
1 msk tomatpuré
2 st vitlöksklyftor
timjan
oregano
paprikapulver
tacokrydda
salt och peppar
1 dl ost 12% fett
Äggstanning
2 st ägg
1,5 dl minimjölk
salt och peppar
Pajdeg
1,5 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
2 msk kruskakli
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 st mosad potatis, kokt
1 dl minimjölk
Fyllning
300 gram nötfärs, mager
1 dl röda linser
1 st gul lök(ar)
1 msk tomatpuré
2 st vitlöksklyftor
timjan
oregano
paprikapulver
tacokrydda
salt och peppar
1 dl ost 12% fett
Äggstanning
2 st ägg
1,5 dl minimjölk
salt och peppar
1. Sätt på ugnen, 225 grader. Mixa ihop ingredienserna till pajskalet, tryck ut den i en form, helst med löstagbar kant. Eftersom degen är superkladdig kan det vara bra att jobba med lite blöta händer. Nagga botten med en gaffel.
2. Förgrädda skalet cirka 8 minuter. Koka linserna i saltat vatten. Stek köttfärsen utan fett tillsammans med hackad lök och pressad vitlök. Tillsätt kryddor, tomatpuré och de kokta linserna. Koka ihop. Vispa ihop äggstanningen. Häll köttfärssåsen i pajskalet och häll över äggstanningen och strö över osten.
3. Tillaga i 225 grader i ca 20-25 min. Känn på äggstanningen med en gaffel, pajen är klar när fyllningen är lite fast. Låt pajen vila 10-15 minuter så att den stadgar sig.
Receptet hittade jag på Tasteline.
På återseende!