Mamma Kerstins julbröd med anis och fänkål
Ville baka lite idag och det passar bra med något juligt bröd som detta. Smakade gott! Påminner om rågsiktsbrödet. Jag fuskade lite, och tog malen anis och malen fänkål istället. Men ni har väl hört ordspråket "man tager vad man haver"
Mamma Kerstins julbröd med anis och fänkål |
0,5 msk |
|
anis, hel |
0,5 msk |
|
fänkålsfrö, hel |
50 gram |
|
smör |
0,5 l |
|
vatten, eller mjölk, eller häften av varje |
75 gram |
|
jäst |
1 tsk |
|
salt |
1 msk |
|
sirap |
4 dl |
|
rågsikt |
7 dl |
|
vetemjöl, ca |
1. Stöt anis och fänkål grovt i en mortel.
2. Smält smör i en kastrull. Häll på vätskan och värm till fingervärme. Rör ut jästen i lite av vätskan i en degbunke eller assistent, och häll sedan över all vätska.
3. Tillsätt kryddor, salt, sirap och rågsikt. Häll i vetemjölet, lite i taget, och berarbeta tills degen släpper kanterna. Höj hastigheten gradvis på assistenten och låt degen hellre bli kladdig än för torr.
4. Stäng av assistenten efter någon minut och dela degen i fyra delar. Baka ut till fyra rundlar med 18 centimeter i diameter på en plåt med bakplåtspapper och nagga med gaffel.
5. Låt jäsa i 45-60 minuter under bakduk och sätt under tiden ugnen på 225 grader.
6. Grädda i cirka 20 minuter, tills bröden har rest sig och fått en ljus, gyllenbrun yta. Bröden kan se lite bleka ut, men om man gräddar för länge blir de torra.
7. Låt svalna under bakduk.
Recept: Tasteline