Kolapaj

Idag fick vi fint besök av Pernilla, Peter och deras nyfikna tvillingar. Då bjöd vi på lite julgodis & en jättegod julig kolapaj. Den var så god att det inte blir sista gången att baka ;) Man kan förbereda den redan dagen innan tycker jag, då hinner kolan stelna till ordentligt. Receptet hittade jag i boken, Vinterns söta.

KOLAPAJ     Ugn: 175 graders värme i ca 20 min.

Pajdeg
ca 3 dl vetemjöl
5 msk strösocker
150 g kylskåpskallt smör eller margarin
2 äggulor

Kolasmet
4 dl vispgrädde
1 dl ljussirap
1 dl strösocker
100 g smör
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda snabbt ihop mjöl, socker och smör till pajdegen i matberedare. Tillsätt äggulorna och kör i endast några sekunder. Låt degen vila i kylskåpet i minst 30 minuter.

Tumma ut degen i en pajform. Nagga botten med en gaffel. Grädda i ugnen i ca 20 minuter eller tills den fått färg.
  Blanda till kolasmeten alla ingredienser utom vaniljsocker i en kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda över medelhög värme till 112 grader. Tag bort från värmen och rör ner vaniljsocker. Häll smeten i pajskalet och ställ svalt tills kolasmeten stelnat.

 

 

 

 

 


Polkabräck

 
 
Ett riktigt bra tag sedan jag skrev härinne. Får se om jag minns hur man gör! ;)
 
Idag gjorde jag ett nytt julgodis som jag inte tror finns med i bloggen. Detta godis är jättegott och jätteenkelt att göra! :)
 
POLKABRÄCK
 
200 g choklad
200 g vitchoklad
2 dl polkagrisar - som hackas i grova bitar, man kan även mixa dem i mindre bitar som jag gjorde.
 
1. Smält chokladen i vattenbad.
2. Klä under tiden en form 30 x 20 med ugnsfolie och bred ut den
smälta chokladen i formen. Låt stelna helt.
3. Smält sedan den vita chokladen i vattenbad.

4. Krossa polkagrisarna.

5. Bred den vita chokladen över den stelnade chokladen och strö de
krossade polkagrisarna över.

6. Låt stelna innan du bryter den i bitar.
 
Recept
 
 

Gingersnaps

Ville baka lite småkakor som hör till jul och hittade ett recept i kokboken, Vinterns söta, som verkade vara goda. Det blev stora knapriga och goda kakor och fler än ca 20 st.

GINGERSNAPS                             ca 20-30 st. Ugn: 200 grader i ca 10 min

2 ½ dl farinsocker
125 g rumsvarmt smör eller margarin
½ dl mörk sirap
1 ägg
5 ½ dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
½ tsk malen kryddnejlika
1 nypa salt

½ dl strösocker

Rör socker och smör poröst. Tillsätt sirap och ägg. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Blanda ihop till en slät deg. Kyl i minst 1 timme.

Sätt ugnen på 200 grader.
  Lägg strösocker på en tallrik. Rulla degen till bollar. Rulla bollarna i sockret och lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper.
  Grädda i ugnen i ca 10 minuter. Låt kakorna svalna något på plåten. Lägg sedan över dem på ett galler för att svalna helt.


Daim Rocks

Gjorde lite julgodis idag och det blev bl.a killarnas favorit godis - Daim Rocks. Det är jättelätt att göra, nästan så att killarna kan göra det själva :)
 
DAIM ROCKS
 
Hacka 1 paket dubbeldaim i små bitar. Smält 100 g mjölkchoklad i en skål i mikron (eller vattenbad). Häll sedan i daimbitarna & 2 dl krossade cornflakes i den smälta chokladen och blanda ihop dem. Klicka små klickar på bakplåtspapper och låt dem stelna till i kylen.
 
Njut sedan av gobiten! ;)
 
 
 

Kokosglasstårta med lime

Igår bjöd jag hem min käre storebror med sina fina tjejer och snart blir det fler tjejer i familjen. Ska bli riktigt mysigt! :)
 
Jag bjöd på en god middag som bestod av fläskfilé med ett täcke av mangochutneyröra av cremefraiche, matlagningsgrädde, curry, zucchini & färska champinjoner och till den åt vi råris & sallad. Riktigt gott var det och till efterrätt blev det en jättegod glasstårta som får oss att tänka på sommaren! :) Man kan lägga till valfri frukt eller bär till den också om man vill. Vi tog hallon, psyllium, persimon (likt sharonfrukt) och passionfrukt. :)
 
Här kommer receptet på glasstårtan som jag själv hade tillsatt lite limesaft för att få den att smaka mer friskt. Sorry för den dåliga bilden, men hoppas ni läskas av den iallafall ;) Se till att ta fram tårtan en stund innan så att det blir lättare att skära den i bitar.
 
 
KOKOSGLASSTÅRTA MED LIME
 
1 tårta, 10-12 bitar Tid: 40 min + minst 4 timmar i frys
 
Botten
200 g kokosflingor
1 dl socker
2 ägg
finrivet skal av 1 lime
Saft från halva lime
 
Kokosglass
3 äggulor
1 dl socker
2 dl kokosjölk
3 dl vispgrädde
Saft från andra halva lime
 
Tillbehör:
rostade kokosflingor
ananas, jordgubbar eller hallon
 
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Botten: Blanda kokosflingor, socker, ägg, limeskal och ev. saft från en halv lime. Låt stå 10 minuter så kokosen sväller.
3. Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant, 24-26 cm i diameter, och smörj formen. (Jag hade glassen i en fin keramikform och lade inte dit något papper eller smorde på. Det fungerade lika bra det, men upp till er. ;)) Häll i smeten och grädda 15-20 minuter på nedersta falsen tills den fått fin färg. Låt kallna.
 
4. Kokosglass: Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa ner kokosmjölken. Vispa grädden och vänd ner den och ev limesaften ur den andra halvan av frukten. Häll fyllningen på den kalla kokosbottnen och frys minst 4 timmar.
5. Rosta eventuellt tunt hyvlad färsk kokos eller kokosflingor i 225° några minuter mitt i ugnen. Passa noga så att de inte bränns.
6. Garnera tårtan med kokos och servera med färsk frukt, till exempel ananas, jordgubbar eller hallon.
 
Receptet hittade jag i någon mattidning.
 
Smaklig måltid!

Ingefärsmarmelad

I somras gav svärfar med familj mig en burk apelsinmarmelad med ingefära som smakade jättegott! Tyvärr så tog den slut rätt snabbt... Jag ville ha ny burk hemma, så jag kollade runt efter ett bra recept och hittade ett som var jätteenkelt och gott! Det smakade rätt stingt pga ingefäran, men så friskt! Bredde lite på ett finncrisp nyss och det var rena himmelriket, nu har jag något gott att äta till helgerna ;) Det blev inte mycket av marmeladan - blir ca 5 dl, så jag kokte 2 gånger och de 3 burkarna ska ges bort ikväll då vi ska till min mamma på middag. Där kommer min storebror med familj & lillsyrra finnas, så ni kan lista ut själva vem som kommer få de 3 resterande burkarna ;).

Ingefärsmarmelad

50 g färsk ingefära
½ apelsin
3 ½ dl vatten
350 g syltsocker

Ger ca 5 dl marmelad

Skala och riv ingefäran på grova sidan på rivjärnet. Skölj apelsinen och riv på den grova sidan på rivjärnet. Pressa ur saften. Lägg ingefära, apelsinskal och saft i en kastrull. Tillsätt vattnet och låt koka upp. Koka i 3 minuter och rör i sockret. Låt koka ytterligare 3 minuter. Skumma eventuellt.

Ta kastrullen från värmen och låt svalna i 15 minuter. Häll upp i en varm, rengjord glasburk och förslut. låt kallna.

Recept

Smaklig måltid!

 

 
 
 
 

Nyttisbullar

Bakade goda frallor idag som killarna gillade, jag älskar nybakade bröd, men idag var jag duktig som inte smakade av dem.
Det brukar bli många frallor och jag brukar halvera receptet, annars jäser den över min lilla degbunke och finns heller inte plats i frysen :). Ger ut originala receptet nu, som ni får halvera själva om ni vill.
NYTTISBULLAR   50 st   Ugn: 225 grader i ca 12 min

75 g flytande smör
1 liter ljummet vatten
100 g jäst
3 dl fibrex 
1 tsk salt
3/4-1 dl brödsirap 
ev. 1 msk brödkryddor 
2 liter (1200 g) vetemjöl - jag tog fullkorn vetemjöl

Smula jästen i en skål och häll på vattnet. Rör tills jästen löst sig.

Blanda i fibrex, margarin, salt, sirap och kryddor. Tillsätt mjölet, litet i sänder, tills degen släpper skålens kanter. Låt jäsa under duk i 45 minuter.

Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den blank och smidig. Dela degen i 2 bitar och forma till rullar. Skär varje rulle i 25 bitar och forma till bullar.

Låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 graders värme.

Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter tills bullarna fått gyllenbruk färg. Låt svalna på galler under bakduk.

 

Smaklig måltid! :)


Mammas supergoda kardemummeskorpor

Nu är jag klar med dessa goooda skorpor. Min mamma hade en fin plåtlåda full med skorpor, som ganska fort länsades slut av mina pojkar nu i sommar då vi var där. Nu när jag är ledig och vädret har varit lite ostadigt, så passade jag på att baka en sats. Det blev många fina skorpor som inte fick plats i lådan, några har gömts i skåpet utan killarnas vetande ;).

 

MAMMAS SUPERGODA KARDEMUMMESKORPOR                                         

50 g. jäst
200-250 g. smör eller margarin
5 dl mjölk
1,5 liter vetemjöl
2 tsk hel kardemummakärnor (krossa dem innan)
1 tsk salt
1,5 dl strösocker

Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken, låt den bli ljummet. Häll vätskan i bunken. Häll i vetemjölet & de andra ingredienserna. Blanda dem i en matberedare till en fin deg. Låt den stå och jäsa en stund, minst 30-40 min. Sätt ugnen på 200 graders värme. Dela upp dem i 4 fina längder och låt dem jäsa ytterligare 30 minuter till.

In i ugnen på mittersta delen, i ca 15-20 minuter. De ska bli gyllenbruna. Låt dem stå för att kallna.

Dela den på längden till 2 stora längder, dela sedan dem i skivor. Lägg dem på en ugnsplåt.  Sätt ugnen på 250 graders värme. Låt bullarna stå i ugnen max 5 minuter.

Ta ut ur ugnen och sänk värmen till 50-70 grader, luckan kan vara öppen en stund så det blir svalare i ugnen. Sätt in plåten med bullarna igen, och låt stå i ugnen ca 10 timmar eller över natten.

Lång tid att göra, men jättegod och den räcker i flera veckor, om man inte äter den för ofta ;)

 

 


Hemkokt jordgubbskräm

Min mamma brukar koka egen jordgubbskräm som smakar sååå gott att jag också måste göra det hemma. Det var inte så svårt som jag trodde. Killarna gillade den jättemycket, ska nog koka fler gånger men inte för ofta, har några påsar i frysen som ska räcka länge speciellt under de långa och mörka månaderna. Det kanske gör så att dagarna går fortare då??? :)
 

JORDGUBBSKRÄM  4 port    

500 g rensade färska jordgubbar  
4 dl vatten  
1 dl socker  
3 msk potatismjöl + vatten      

Dela jordgubbarna och lägg ner i en kastrull. Tillsätt vatten och koka upp. Koka tills bären mosar sig (jag mosade inte jordgubbarna, ville ha bitar av dem). Vispa ner socker och låt det lösa sig. Blanda potatismjöl med lite vatten och rör ner det. Ta kastrullen från plattan när första bubblan syns. Kyl krämen och servera den kall med mjölk.

      Smaklig måltid!

 
 

Majorer

Vi besökte goda vänner som bjöd på denna goda kaka som kallas för majorer. Killarna tyckte den var såå god att jag fick baka den idag, verkligen god och snabbt bakat.
MAJORER    Ca. 60 st. Ugn: ca 200 grader i ca 11 minuter.
 
200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
Knappt ½ tsk hjortronssalt
1,5 dl korinter
75 g ( = 1 rågad dl) hackade mandlar
1 äggvita
pärlsocker
 
Rör ihop smöret och strösocker. Blanda mjölet ordentligt tillsammans med hjortronssalt och korinter i en annan bunke och häll sedan försiktigt den i smörblandningen och häll sedan ner hälften av de hackade mandlarna. Arbeta ihop till en deg som sedan delas i små bollar. Platta till kakorna på en smord eller papperplåtssklädd plåt. Se till att kakorna inte läggs för nära varann. Pensla över kakorna med uppvispat ägg och strössla över pärlsockret och resten av hackade mandlarna.
Gräddas en i taget i mitten av ugnen, knappt 200 graders värme,  i ca 11 minuter.
 
Recept: Annas kakbok av författaren Anna Bergenström.
 


 
 

Bröd från sommarlivet

 
Var såå baksugen igår och hade saknat att få baka bröd och jag bakar helst med hjälp av min kära bakmaskin. :) Det blev Bröd från sommarlivet som är så enkelt och snabbt att baka - perfekt under sommaren men det passar även året om tycker jag. Ska nog baka ett till imorgon men utan nötter så att mina killar inte behöver pilla bort nötter. :)
 
BRÖD FRÅN SOMMARLIVET    
1 stor limpa,   ugn: först 260 grader i 10 min, sen 180 grader i 30 min.

25 g. jäst
2 tsk salt
1 msk honung (flytande)
5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
2 msk rapsolja
2 dl solroskärnor eller 150 g. valnötter eller hasselnötter <---- kan även bakas utan nötter
2 dl (100 g) grahamsmjöl eller rågmjöl
10-10,5 dl (600 g) vetemjöl

Till utbakningen: 1 dl sesam frö eller 1 dl solroskärnor ( jag tog hälften av båda) lite vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke och häll i salt & honung. Häll i lite vatten och rör tills jästen lösts upp, häll i resten av vatten, mjölken och allt utom sesamfrö/solroskärnor och vetemjölet till utbakningen. Låt stå och jäsa 1-1½ timme (eller vältäckt över natten). Värm ugnen till 260 grader. Strö ut lite vetemjöl och sesamfrön och/eller solroskärnor på bakbordet, tippa ut degen och forma den till en stor limpa. Grädda först i 260 grader i 10 minuter, sänk sedan värmen till 180 och grädda i 30 minuter till.

Låt sedan helst brödet svalna på galler.


Recept: Ur Anna Bergenströms kokbok, under valnötsträdet.


Drottningkaka med vitchoklad

Ser att det var ett bra tag sedan jag skrev härinne på min bakblogg... Hoppas på bli bättre med det nu.
Jag var såå baksugen idag och kom på att det fanns filmjölk som går ut snart och Hugo ska ha poolspel nästa helg och vi ska ansvara för att fixa fika och så. Jag erbjöd mig att baka mjukkakor. Så idag passade det bra att baka! :)

Blev rätt god kaka med vinbär (skulle eg. ta hallon & blåbär om man skulle följa receptet) men jag tog vinbär idag. Måste kanske baka en till sats, men det får vi ta en annan dag innan nästa helg, ska nog ta annat bär då. Man ska ha mandelflarn ovanpå, men det struntade jag i för jag vet att det kan finnas många som är allergiska mot nötter.

DROTTNINGKAKA MED VITCHOKLAD

En god långpannekaka som räcker till många. Man kan ta vilket bär som helst - blanda om man vill.

 4 dl råsocker strö eller vanligt strösocker
 5 ägg
 8 ½ dl vetemjöl
 4 tsk bakpulver
 4 dl fil
 200 g smält smör
 Pressad saft och rivet skal av en citron
 150 g finhackad vit choklad
 2 ½ dl blåbär
 2 ½ dl hallon
 
Dekoration:
 Mandelspån
 Pärlsocker

Sätt ugnen på 200º och smörj och bröa en långpanna.
 
Vispa ägg och socker poröst. Blanda alla torra ingredienser och sikta ner dem i äggsmeten.
Tillsätt fil, smör, citronsaft, citronskal och chokladen. Blanda försiktigt, vispa inte.
 
Bred ut smeten i långpannan och fördela hallon och blåbär över. Toppa med mandelspån och pärlsocker.
 
Grädda i nedre delen av ugnen i 200º ca 20-25 minuter. Kolla med en sticka.
 
Skär i rutor.

Recept


Hjärtfudge

Hittade den här fiffiga idéen hos en annan bloggare om man vill överraska någon man gillar. Man kan även stansa ut roliga formar av fudge och ge bort eller äta som lördagsgodis! :)

MJÖLKCHOKLADFUDGE

3 dl vispgrädde
2 dl socker
1 dl ljus sirap
50 g smör
2 msk honung
120 g mjölkchoklad <--- jag tog mjölkchoklad med apelsincrisp

Koka upp grädde, socker och sirap. Låt koka tills smeten precis klarar kulprovet. Tag kastrullen ifrån platten och rör ner smöret och honungen.
Låt koka i 2 min till. Tag av kastrullen ifrån plattan och rör ner mjölkchokladen så att allt smälter.
Fyll en form med bakplåtspapper på ca 15*25 cm och låt svalna. Ställ den sedan i kyl, gärna över natten innan man skär den i bitar.

Recept


Chokladtårta

Igår firade vi min kära mamma som fyllde år. Vi åt gott på en italiensk restaurang - Al Forno. Sedan fikade vi hemma hos mamma - chokladtårta som min mamma bett mig göra. Den är mammas favorit och det kan man förstå, den smakade sååå gott!
Man kan ta vanliga godisströssel istället för mandelflarn om man vill. Kan även göra botten utan nötter om det finns allergi. Det var en riktig mysig kväll vi hade igår kväll.

En jättegod tårta som går att frysa.
Passar perfekt när man behöver många tårtor. Det är bara att plocka fram efter hand ur frysen. Tinar snabbt.

Chokladtårta
 


Bild: Internet, glömde tyvärr ta egen bild så jag fick googla fram det. Jag gjorde tårtorna i rektangel istället. För det var lättare och dela itu den sen än att göra 2 rundlar.

CHOKLADTÅRTA                1 tårta ugn: 150-175 grader i ca 15-20 min.


Botten:
5 äggvitor
½ dl (150 g)  strösocker
3 msk kakao
150 g finhackade hasselnötter


Chokladkräm:
5 äggulor
1 1/4 dl (125 g) strösocker
1 ½ dl vispgrädde
100 g mörk blockchoklad
150 g smör


Bottnarna:
Vispa vitorna till hårt skum, tillsätt sockret och vispa ytterligare en stund. Blanda i kakaon och de hackade nötterna.

Markera 2 rundlar på 2 bakplåtspapper, smörj därefter rundlarna och pudra lite lätt med mjöl. Lägg hälften av smeten på varje plåt och bred ut rundeln. Det går också bra att hälla hela smet på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda den och sen dela den i 2 rektanglar.

Grädda i 150-175 grader i 15-20 min.
Lossa bottnarna försiktigt när de svalnat något men ännu är varma.


Krämen:

Vispa gulor, socker och grädde i en tjockbottnad kastrull och låt det få sjuda upp under vispning till det tjocknar. Tag kastrullen från plattan. Rör i den hackade chokladen och till sist det mjukrörda smöret i små klickar.

Bred krämen på båda bottnarna och lägg den fina överst.
Garnera med flagad mandel och ställ tårtan kallt tills den ska serveras.

Den här tårtan går utmärkt att frysa.


Mini cupcakes


Hugo har frågat mig i några dagar om vi kunde baka ihop, och idag passade det bra. Edwin var och tränade fotboll och Nicklas på Gustavsvik, så vi hade en liten egentid. Hugo fick bestämma själv vad han ville baka och bläddrade i en bra kokbok för barn - Baka med barn, och han hittade receptet, Mini cupcakes, som såg lockande ut.... Bara att sätta igång med baket. Hugo var så duktig, han gjorde det mesta själv, jag hällde bara lite i formarna och blandade ihop frostingen! :)
Hugo stod och dekorerade varje muffins rätt noga och var så nöjd med dem. :) Ska frysa in några, för inte kan vi väl äta upp allihopa själva. :D

MINI CUPCAKES            Ca. 20 st,   ugn: 175 grader i ca 8 min.

2 st ägg
2 dl socker
1,5 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
2 dl mjöl
1 dl vaniljyoghurt

Frosting:
100 gram  mjukt smör
4 dl florsocker, citronsmak
2 tsk grädde

karamellfärg
strössel, och ätbara pärlor

 1. Vispa socker och ägg poröst, blanda vaniljsocker, bakpulver och
mjöl i en separat skål.
2. Rör sedan i det i äggsmeten.
3. Blanda i yoghurten.
4. Fördela smeten i små formar och grädda i ca 8 minuter i 175 grader
i mitten av ugnen.
5. Låt dem svalna helt.

6. Gör frostingen:
7. Vispa smöret riktigt mjukt med en elvisp, häll i florsockret och fortsätt
vispa fast nu på låg fart.
8. Häll i grädden och fortsätt vispa en stund till.
9. Dela upp frostingen i skålar och färga i olika färger. Spritsa eller
bred krämen på dina cupcakes. Dekorera fint med pärlor och strössel.

Recept


Om

Min profilbild

Jag brinner extra för bakning och matlagning. Jag gillar att stå i köket och baka. Det är så rofyllt och avkopplande för mig att baka. Kan även baka på beställning ibland.

RSS 2.0