Små saffranskorpor
SMÅ SAFFRANSKORPOR Till ca 150 skorpor
50 g hackad sötmandel - hade inga i mina
125 g smör
2 1/2 dl mjölk (gärna 3%)
1 kuvert saffran + 1 sockerbit
25 g (1/2 paket jäst)
1 dl socker eller råsocker
1/2 tsk salt
1 ägg
ca 8 1/2 dl vetemjöl
Hacka mandeln medelgrovt. Smält smöret, häll på mjölken och låt blandningen bli fingervarm, 37 gr. Stöt saffran med en sockerbit i mortel. Blanda ner i smörmjölken.
Smula ner jästen i en bunke. Lägg i socker och salt och slå på lite av mjölkblandningen. Rör om tills jästen smälter. Slå på resten av mjölken och tillsätt allt övrigt. Arbeta ihop degen och jäs den i ca 40 minuter .
Täck 2 plåtar med bakplåtspapper. Värm ugnen till 200 grader. Dela degen i 4 delar. Rulla till längder - lika långa som kortsidan av en plåt. Lägg längderna på plåtarna. Platta till rullarna med handflatan och jäs ca 15 minuter.
Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter. Låt längderna kallna helt. Skär dom sedan i ca 3 cm tjocka skivor. Dela varje skiva till en under och en överdel. Lägg bitarna med snittytorna uppåt på plåtar. Ge skorporna lite färg genom att sätta in en plåt i taget i ca 5 min i 250 grader. Ta ut plåtarna.
Eftertorka flera plåtar skorpor samtidigt i 100 grader, det brukar ta ett par timmar (för min del 8-10 timmar, provsmak en och se om den hårdnat). Låt plåtarna byta plats en gång under torkningen. Ha gärna ugnsluckan lite på glänt.
Recept: Anna Bergenströms kokbok - Vinterns goda ting
Kommentarer
Trackback