Grova tekakor
Grova tekakor 15 st ugn: 250 grader ca. 4-8 min.
25 g jäst
2½ dl mjölk
2 tsk honung
3 dl grahamsmjöl
4 ½ dl vetemjöl special
75 g. smör, mjukt
1 msk råströsocker
1 tsk salt
1. Lös upp jästen i mjölken och tillsätt honung och hälften av grahamsmjölet och vetemjöl special. Rör om ordentligt och låt smeten svälla i 30 min.
2. Tillsätt resten av mjölsorterna, smöret i klickar och socker. Arbeta degen 10 minuter. Tillsätt därefter saltet och arbeta degen i 10 minuter till. Låt degen jäsa 1 timme under bakduk.
3. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den. Dela den i 15 bitar och rulla till bullar. Låt bullarna vila under bakduk i 10 min.
4. Kavla ut bullarna till tefatstora kakor och nagga med gaffel eller brödnagg. Låt jäsa på plåten i 45 minuter.
5. Sedan in i ugnen på mittersta falsen i ca 4-8 minuter. Låt tekakorna svalna på bakgaller. Bröden går bra att frysa