Sällsynt god limepaj
Sällsynt god limepaj 6 port. (det skulle räcka till ca 10 personer.)
Degen:
2,5 dl vetemjöl
3 msk socker
150 g smör
Till krämen:
saft av 5 lime (=1 dl)
3 medelstora ägg
2 dl socker
2 dl vispgrädde
Mät upp mjöl och socker, gärna i matberedare. Lägg i smöret i kuber. Arbeta snabbt ihop det hela. Degen ska inte vila.
Platta direkt och med mjölade fingrar ut den i en pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga bottnen med en gaffel. Ställ in i kylskåpet medan resten förbereds.
Skär limefrukterna i halvor och pressa ur saften. Mät mängden. Värm ugnen till 180 grader. Förgrädda pajskalet i 10-15 minuter.
Vispa ihop ägg, socker, grädde och limesaft (det hela kan se lite kufiskt ut men det ordnar sig i ugnen).
Häll blandningen i det förgräddade pajskalet och grädda pajen i ytterligare ca 30 minuter. Obs! sänk värmen till 160 grader när ungefär 10 minuter återstår av gräddningen.
Recept: Under valnötsträdet, Anna & Fanny Bergenström