Morotslimpa
Bakade 2 gooooooooda morotslimpor idag, de jäste till en stor deg och jag trodde att den skulle svälla över formen i ugnen, men det gjorde den inte. Smakade helt utsökt.
MOROTSLIMPA 4 port. Ugn: 200 grader i ca 40-45 min.
50 gram jäst
6 dl vatten
3 tsk salt
1,5 tsk socker
4 msk smör, eller olja
4,5 dl morot/morötter
14 dl rågsikt
ströbröd
4 msk linfrö
Tillagning
Smula jästen i en degbunke och lös det i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, smält smör, salt, socker och riven morot.
Tillsätt mjölet lite i taget och rör ordentligt innan degen får jäsa övertäckt med bakduk ca 45 minuter.
Blanda linfrö med ströbröd. Smöra två avlånga bakformar, ca 1,5 l, "bröa" formarna med ströbrödsblandningen.
Häll degen direkt i en avlång teflonform och låt jäsa ytterligare 25 minuter.
Grädda i 200 grader ca 40-45 minuter.
Brödet ska lätt släppa formen om det är färdigt, grädda heldre några minuter för länge än motsatsen. Ta ut bröden ur formarna och låt svalna på galler.