Ylvas läckra matbröd
Idag ska vi äta hemlagat köttsoppa och då skulle det bli riktigt gott med nygräddat bröd. Hittade ett bröd som såg gott ut. Det blev ett rätt stort bröd, ska bli spännande och smaka brödet till middagen, får se om resten av familjen gillar den. Brukar egentligen oftast baka bullar eller rutor för jag tycker de är lättast att ta ur frysen, men ibland måste man variera sig lite ;).
YLVAS LÄCKRA MATBRÖD 1 bröd ugn: 225 grader varmt i 25 min
25 g jäst
1½ msk smör
1 dl mjölk
2 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk socker
0,75 liter eller 450 g. vetemjöl
Till pensling: ägg & vallmofrö
1. smält smöret och häll i mjölk & vatten och låt den bli fingervarmt.
2. Lägg jästen i en degbunke och häll försiktigt ner den ljumma vätskan och salt. Rör tills jästen lösts upp.
3. Häll i sockret och mjölet och låt degen blandas till en fin deg.
4. Låt den jäsa övertäckt till dubbel storlek - ca 30-40 minuter.
5. Tag upp degen på bakbordet och knåda den. Rulla till två längder och vira dem om varandra till en fläta.
6. Sätt ugnen på 225 graders värme.
6. Lägg flätan på en plåt med bakplåtspapper och låt den jäsa ca 20 min.
7. Pensla med uppvispat ägg, strö på vallmofrön.
8. Grädda i 25 minuter i mitten av ugnen.
Recept: Hittade det i boken Matbröd & surdeg som Linnéa Seidel samarbetat tillsammans med Tasteline.
YLVAS LÄCKRA MATBRÖD 1 bröd ugn: 225 grader varmt i 25 min
25 g jäst
1½ msk smör
1 dl mjölk
2 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk socker
0,75 liter eller 450 g. vetemjöl
Till pensling: ägg & vallmofrö
1. smält smöret och häll i mjölk & vatten och låt den bli fingervarmt.
2. Lägg jästen i en degbunke och häll försiktigt ner den ljumma vätskan och salt. Rör tills jästen lösts upp.
3. Häll i sockret och mjölet och låt degen blandas till en fin deg.
4. Låt den jäsa övertäckt till dubbel storlek - ca 30-40 minuter.
5. Tag upp degen på bakbordet och knåda den. Rulla till två längder och vira dem om varandra till en fläta.
6. Sätt ugnen på 225 graders värme.
6. Lägg flätan på en plåt med bakplåtspapper och låt den jäsa ca 20 min.
7. Pensla med uppvispat ägg, strö på vallmofrön.
8. Grädda i 25 minuter i mitten av ugnen.
Recept: Hittade det i boken Matbröd & surdeg som Linnéa Seidel samarbetat tillsammans med Tasteline.
Kommentarer
Trackback