Daim Rocks

Jag visste att detta här godiset skulle bli någons favorit! Hugo var den förste som smakade och sa direkt: Mitt favorit julgodis! Det var ett enkelt och jättegott julgodis, nu bakar jag inte fler med mörk choklad, så det behövs lite mer med ljus- eller vit choklad godis härhemma. Det är ett rätt sött godis, som de andra får äta. Nicklas & grabbarna älskar daim, så detta hör godiset bör jag kanske gömma... Tur att det går fort och göra dem.


DAIM ROCKS

100 g mjölkchoklad
2 dl cornflakes
1 st dubbeldaim

Hacka daimen, krossa cornflakesen. Smält mjölkchokladen och blanda ihop alla ingredienser.
Klicka ut små bitar på bakplåtspapper med hjälp av två skedar. Låt stelna i kylskåp.

 


Ge bort-presenter


idag var jag och grabbarna på en god middag hos Jens, Madde och Saga, och då gjorde jag några  roliga gebort presenter till Jens och Madde.
De fick kaffe med julkryddor i, får se om den smakar jul, burk med julpotpurri - olika torkade juliga kryddor som ska dofta gott.
Sedan fick de även en liten hyacint som jag dekorerat lite med mossa och juliga dofter.

Det var en riktig mysig kväll, det bjöds på en god renskavsgryta & tagitelle och till efterrätten blev det exotisk fruktsallad & vaniljglass, såå gott!!

Saga var så mysig, hon verkar gilla mig, brukar känna sig lugn när jag bär henne att hon tom nästan somnar i min famn :) Mysigt! Hon blir bara större och starkare för varje gång, Jens berättade att hon nästan vände på sig! Hur kommer det bli till jul?! Ska bli kul och fira jul med henne!

Nu är det vårt tur att bjuda på middag, vi får se när och vad det blir ;).

Tack för den mysiga kvällen, vi ses snart igen, JMS!

Nu är det kvällsmat för grabbarna, de har hittat favorit bröd - knäckebröd med kanelsmak från Wasa :)
Sedan blir det TV 5 & soft i soffan för min del.

På återseende!

Dubbla pepparkakor


FIAS DUBBLA PEPPARKAKOR

Hade lite nougatfrosting kvar och ville inte kasta dem, stod och funderade vad jag kunde göra med dem och kom på att jag hade några köpepepparkakor hemma som jag kunde testa med. Det gick bra! Smakade också gott! Man skulle kunna fylla dem med vilka frosting man vill.

Ger ett recept på ett enkelt grundrecept på frosting.

Vanilj smörkräm

60 g smör
100 g philadelphia
5 dl florsocker
1 tsk vaniljextrakt (eller vaniljsocker)

Vispa smör och philadelphia tills det är ljust och fluffigt. Tillsätt florsocker och vispa till en jämn smet. Och vispa till sist i vaniljen.

Bre dem på baksidan av ena pepparkakan och kläm ihop försiktigt med den andra pepparkakan.

Enkelt men gott! :)

Nu ska jag & grabbarna snart iväg till Jens, Madde och Saga för att äta middag. Ska bli gott och mysigt! Har en del saker med mig, bilder på dem kommer senare ikväll, ifall de hinner läsa bloggen innan vi kommer :). Nicklas följer tyvärr inte med, han var hemma i feber igår och piggnade till idag men stannar helst hemma.

På återseende!


Enkla vörtbullar

Dags och baka julbröd! Det var inte lätt och hitta ett recept som inte innehöll porter eller mörkt öl och bullar som brödform. Jag tycker det är mer praktiskt med bullar för då kan man frysa in dem och sedan värma upp när det behövs. Hittade ett recept som verkade vara gott.

ENKLA VÖRTBULLAR Grädda i 225º i mitten av ugnen i 10-12 minuter

50 g jäst
7 dl ljummen julmust
½ dl mörk brödsirap
50 g smält smör
2 msk messmör, kan uteslutas
1 msk ingefära
2 msk pomerans
1 krm kryddnejlikor
4 dl fint rågmjöl
Ca 10-11 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 ½ dl russin

Använd med fördel en maskin.
Smula jästen och lös den i julmusten. Tillsätt, sirap, smör, messmör och kryddor.
Börja alltid med en mindre mängd mjöl och prova er fram. Blanda bakpulvret med mjöl innan det blandas ner.
Arbeta degen minst 5 minuter i maskin. För hand krävs det den dubbla tiden, om man orkar. Tillsätt mer mjöl om degen klibbar.
Täck över och jäs ca 45 minuter.
Ta upp degen på lätt mjölat underlag, knåda och trilla 20 släta bullar.
Fördela på 2 bakpappersklädda plåtar, nagga med en gaffel, täck över och jäs ytterligare 45 minuter.

Grädda i 225º i mitten av ugnen i 10-12 minuter. Låt svalna under bakduk.

Går bra att frysa.

Recept


Hugos fotbollstårta

Hugo ville egentligen från början ha en tårta med en oblat med bild på men det blev lite krångligt då det skulle användas grädde. Jag tyckte det blev för mycket grädde på tårtan, så att Hugo fick kolla inne på internet efter bilder på en fotbollstårta och bestämde till slut en ungefär likadan som jag gjorde. Det blev lite stressigt, men den dög iallafall åt grabben! :) Nicklas fick hoppa in och göra vita streck, jag vet ju inte riktigt hur planen ser ut, haha. Samt så ska man väl samarbeta i köket? ;)

Tårtan sedd uppifrån. Jag blev rätt varm, för jag fick kavla för fullt för att få tårtan bli klar innan kalaset startade, tur så räckte sockerpastan bra. Blev riktigt nöjd! :)

Namnet fästades fast genom att ha penslats med vanligt vatten. Det gick jättebra! Var lite orolig att bokstäverna skulle gå itu eller krångla till, men det gick jättebra!

Hugo fyllde hela 7 år i måndags, min lillstora grabb!
Det blev en färgglad tårta, hade jordgubbsmousse, vitchoklad mousse och sedan hade jag blå smörkräm som jag hade kvar från förra gången :) Var rädd att det skulle synas blått genom sockerpastan, men det gjorde inte det.

Hugo hade kul på kalaset och det kom 11 barn + mina grabbar, så gissa om det var fullt livat härinne i 2 timmar. :) Hugo fick bra presenter och nu myser vi en liten stund medan ett bröd står på jäsning, ska bli gott till kvällsmat ;).

Nu är min lediga vecka slut, nu är det jobb som gäller igen, men snart har vi jul! Härligt ska det bli.

Hoppas ni haft en skön helg och en mysig 1.a advent, trots snön inte kommit än.

Må väl!

Sockerkaka med vit choklad

Idag hade Hugo barnkalas med fotboll som tema och då bakades det så klart några kakor härhemma, som t.ex. denna här goda sockerkakan. Men jag tyckte att det skulle heta sockerkaka med apelsin istället, för det smakade mest apelsin än vitchoklad. Men den var jättegod! Nästa gång ska jag testa och ta bort apelsinen, så får vi se om vit chokladen kommer fram.


SOCKERKAKA MED VIT CHOKLAD
Grädda i 175 grader i ca 40-50 minuter

3 dl Lindahls Turkisk/Grekisk Yoghurt
250 gram vit choklad
1 apelsin, raspet
2 msk apelsinjuice
4 ägg
2,5 dl socker
1 msk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt

Smörj och bröa en rund form - 24 cm diameter.
Smält chokladen försiktigt över vattenbad eller i mikron.
Rör ihop med yoghurten, apelsinjuicen och raspet.
Vispa äggen med socker.
Blanda varsamt chokladkrämen i äggsmeten.
Sikta mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker och rör försiktigt i äggsmeten

Häll smeten i formen.
Grädda i 175 grader i ca 40-50 minuter.

Recept


Fias juliga rawbollar

Har nu några gånger sett andra baka "nyttiga" chokladbollar och jag ville också testa och gjorde ett helt eget recept som blev rätt lyckat. Hade bara lite sött i, och det dög bra. Ni som vill ha det mer sött, kan tillsätta lite råströsocker. Man kan även tillsätta vad som helst, kanske typ 1 tsk vaniljsocker, kakao eller pepparkakspulver. Jag tog pepparkakspulver denna här gången pga jul nalkas ju ;).

FIAS RAWBOLLAR

5 färska dadlar
4 torkade fikon
0,5 dl cashewnötter
1 tsk pepparkakskryddor
1/4 dl gojibär med chokladöverdrag (Av Renée Voltaire) Kan även ta naturliga gojibär och ca 1 tsk kakaopulver
0,5 dl kokosflingor
1 tsk chiafrö
1 msk torkade tranbär
1 tsk agavesirap (ev. 2 tsk eller +1 tsk råströsocker)

Kärna ur kärnorna ur dadlarna och klipp dem & fikonerna i bitar och lägg alla ingredienser i en mixer och mixa ihop till en deg. Blir det för smuligt, så tillsätt lite kokosfett, smör eller lite mer agavesirap.

Rulla till småbollar och låt dem stå i kylen en stund för att stelna.

Avnjut sedan av dem!


Pepparkakstryffel

Bakade en sats pepparkakstryffel, men tyvärr så gillade inte vi den så mycket för den var för mycket mörkchokladaktig. Ska nog inte baka godis med mörkchoklad mer nu, familjen gillar inte mörk choklad så mycket, de uppskattar bäst vit choklad ;).

PEPPARKAKSTRYFFEL
ca 20 st

250 g mörk choklad
1 dl grädde
0,5-1 tsk pepparkakskrydda
1 tsk honung
1 tsk smör
0,5-1 dl kakao

Smält choklad, grädde, pepparkakskrydda och honung i en kastrull på riktigt svag värme under omrörning tills chokladen smält.
Tillsätt smöret, blanda väl. Klä en lämplig form (t.ex. en frysask), ca 15*20 cm stor, med aluminiumfolie och häll smeten i den.
Låt stelna över natten i kylskåp. Ta ut tryffel"plattan" ur formen och skär den i små fyrkantiga bitar.
Sikta kakaopulver på en tallrik och rulla tryfflarna i pulvret. Förvara de färdiga tryfflarna i kylskåp i en ask med lock.

Recept


Kokoskakor med chokladkräm

Edwin har visst börjat intressera för att baka, kanske en period nu, men det är bara kul och baka med barnen. Han ville testa denna här kakan. Den var god och enkel att göra. :)

KOKOSKAKOR MED CHOKLADKRÄM   10 stora eller 20 små kakor   Ugn: 175 grader i ca 10 min eller tills de blir gyllenbruna.

3 äggvitor
2 dl strösocker
7 dl kokosflingor

Chokladkräm:
100 g mörk choklad (50-70% kakaohalt)
½ dl vispgrädde
25 g smör

Sätt ugnen på 175 grader.
Rör ihop äggvitor, socker och kokos. Rulla små eller större bollar och lägg ut på en plåt med bakplåtspapper. Platta ut bollarna till runda kakor.
Grädda i ugnen i ca 10 minuter eller tills de fått en gyllenbrun färg.

Smält chokladen tillsammans med grädde och smör i en skål över sjudande vattenbad. Rör ihop till en slät kräm. Låt krämen svalna i rumstemperatur tills den tjocknat något. Bred lite fyllning på undersidan av en kaka. Tryck försiktigt ihop med en annan kaka. Kakorna är godast om de får stå en stund i kylskåpet.

Recept: Kokboken Vinterns söta, från författarna Lisa Eisenman Frisk och Monica Eisenman

Chai latte cupcakes toppade med nougat

Fick besök av goda väninnan, Pea, igår och då bjöds det på lite fika ;). Hon väntar tvillingar och magen var redan rätt stor! Kul och få veta hur hon haft det, det ska bli spännande när de anländer!
Gjorde juliga cupcakes med jättegod frosting. Det blev 2 olika recept pga hittade frostingen hos en annan bloggare. Kommer nog att göra den flera gånger.


CHAI LATTE CUPCAKES TOPPADE MED NOUGAT
12 små eller 6 stora muffins Grädda i ca 20 minuter (ca 30 minuter för stora muffins) i 175 grader

Kryddiga och juliga cupcakes med en silkeslen topping

2,5 dl mjölk
4 tepåsar eller 2 msk svart te
1 tsk äppelcidervinäger
3 dl vetemjöl
2 msk majsstärkelse
3/4 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1/2 tsk malen ingefära
1/4 tsk malda nejlikor
1/4 tsk malen muskot
0,8 dl solrosolja
1, 8 dl strösocker
2 tsk vaniljextrakt

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Värm mjölken i en liten kastrull tills den nästa kokar. Ta bort från plattan och lägg i tepåsar eller tesil.
Låt teet dra i ca 10 minuter. Ta bort tepåsarna/tesilen och kramar ur så mycket som möjligt av mjölken.
Mät upp den smaksatta mjölken igen så att du har exakt 2,5 dl (antagligen behöver du tillsätta lite mer mjölk.
3. Vispa i äppelcidervinäger i mjölken och låt stå medan du fortsätter med resten av smeten.
Vinägern kommer att göra så att mjölken klumpar sig.
4. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, kryddor, majsstärkelse och salt i en skål.
Tillsätt den smaksatta mjölken, solrosolja, strösocker och vaniljextrakt.
Rör om endast tillräckligt för att inga stora klumpar ska finnas kvar i smeten.
5. Fyll cupcakeformar eller muffinsformar till 2/3 med smet. Grädda i ca 20 minuter (ca 30 minuter för stora muffins).
Ta ut ur ugnen och låt svalna innan du brer på toppingen.

Recept

Nougatfrosting:
250g nougat
1dl vispgrädde
125g smör

Skär nougaten i bitar och lägg dem i en värmetålig skål. Värm grädden och häll den över nougaten.
Rör om tills all nougat smält. Ställ att kallna helt. Låt smöret bli rumsvarmt. Vispa det mjukt och luftigt med elvisp.
Häll i nougatblandningen lite i taget under omrörning. Vispa till en fluffig kräm. Fyll en spritspåse med frostingen och spritsa den på dina cupcakes.

Recept

 

 

 


Leilas Rocky road

Detta här godiset är en av mina favoriter! Blir många godisbitar, men det är väl bara bra? Haha. Skulle kunna halvera receptet utan problem om ni vill ha mindre sats ;) Muuums! Tokige Hugo tyckte den inte var så god...
Enligt Leilas recept blir det bara 12 stänger, men för min del blev det massor med mindre bitar.
Sorry igen för den konstiga bilden, men ska byta ut den när jag har ork. Det är roligare att baka än att fixa fina bilder.


LEILAS ROCKY ROAD

600 g mörk kvalitetschoklad 70 %
2 påsar dumlekola
2 nävar mini marshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter

1. Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
2. Blanda samtliga ingredienser.
3. Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock och låt stelna i kylskåp.
4. När kakan har stelnat, skär upp den i munsaptliga bitar.

Recept: Leila Lindholm.


Kokosgodis

Gjorde ännu mera godis idag, något nytt för vår del. Hugo älskar den! :)
Sorry för tråkiga och osnygga bilder, men hade ingen lust att piffa upp och gör snygga bilder, trots det lockar folk mer. Men hoppas de gör er sugna iallafall. :)


KOKOSGODIS ca 30 st

• 50 g margarin eller smör
• ½ dl ljus sirap
• ½ dl strösocker
• 2 dl vispgrädde
• 1 påse (200 g) kokosflingor

Garnering:
•200 g ljus eller mörk blockchoklad
•25 g kokosfett eller 2 msk olja

Blanda margarin eller smör, sirap, socker och grädde i en kastrull.

Låt koka upp och koka 5 min. Rör ner kokosflingorna.

Bred ut smeten på ett smörpapper ca 20x15 cm. Ställ kylskåpskallt och låt stelna. Det tar ca 2 ½ timma.
Skär den stelnade massan i fyrkantiga bitar.
Smält chokladen och kokosfett eller olja i ett vattenbad eller i mikron. Rör om.

Doppa kokosbitarna i chokladen och vänd runt. Använd gärna en stekpincett.
Lägg kokosbitarna på smörpapper tills chokladen stelnat.

Förvara dem svalt.

Efter att smör, sirap, socker och grädde kokat 5 min så tillsätts kokosflingor och rör ihop den till en smet.
Bred sedan ut smeten på ett smörpapper och låt stelna i kylskåp.

Den stelnade kokossmeten som skärs i bitar som sedan doppas i choklad.

Recept


Fluffiga tekakor

Gott bröd som ligger i frysen för att sedan värmas och ätas upp :).

FLUFFIGA TEKAKOR
ca 20 st ugnen på 250 grader i 6-8 minuter

50 gr jäst
5 dl fingervarm mjölk (37 grader)
3 msk sirap
1 äggula
13-14 dl vetemjöl special
200 gr rumsvarmt smör
1 tsk salt

Lös upp jästen i den fingervarma mjölken.
Tillsätt sirap, salt, äggula, 13 dl av mjölet och klicka i smöret.
Arbeta kraftigt i 5 minuter.
Låt jäsa i 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den.
Dela degen i 20 lika stora delar och forma dessa till bullar.
Låt jäsa i 5 minuter.
Kavla ut till runda kakor och nagga med en gaffel.
Placera tekakorna på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa i 30-40 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda mitt i ugnen i 6-8 minuter.

Recept


Vita chokladpraliner med polkatryffel

Gjorde nytt julgodis idag som vi inte testat tidigare. Blir spännande och se hur den smakar. Lite krångligt och göra den, men när man lär sig så går det enklare. Kommer bli Nicklas favorit då han älskar vit choklad. :) Tror blir lite för sött för min del, men polkagrisar är goda! :) Det blir inte många godis av detta här satsen, får kanske göra den igen.

VITA CHOKLADPRALINER MED POLKATRYFFEL
  ca 10 stora praliner
 
150 gram vit choklad
50 gram finkrossad polkagris
2 - 3 msk grädde
 
Ställ pralinformen i kylen, under tiden du smälter du sakta den vita chokladen över vattenbad.
 För att förebygga att chokladen inte formar sig som den ska- temperera chokladen.
 Krossa polkagrisarna med hjälp av en hammare. Lägg polkagrisana i en tjockare fryspåse ochanvänd hammaren tills de blivit finkrossade.

 När chokladen är slät så tar du ut pralinformen och fyller upp pralinerna helt med chokladen.
Låt svalna / kallna sedan gröper du ur nästan all choklad så att du bara får ett skal.
 Lägg ev. chokladen igen över ett vattenbad ( spara lite av chokladen nu – som ska vara botten till pralinen. )
FK
Sedan rör du ner resten av chokladen tillsammans med grädden och polkagriskrispet och rör tills du fått en smidig fyllning.
Fyll då skalen med den, och låt svalna igen.
Sedan skrapa bort överflödig fyllning och choklade med en kniv / degskrapa så att de blir en jämnbotten, innan du breder ut den sista vita chokladen.

Låt svalna ( 1 timme )  Sedan är det dags att få ut pralinerna.
Jag använde mig av en stor plastskärbräda och la ett bakplåtspapper emellan sedan var det att knacka och skaka  ut dem.

Recept


Överraskningskolor

Detta här julgodiset är Nicklas favorit och ett måste under julen. Gjorde med 2 olika smaker och de smakade såå gudomligt goda! :)

ÖVERRASKNINGSKOLOR
ca. 50-60 st. per sats

Smält 100 g. smör i en tjockbottnad, vid kastrull. Tillsätt 2 dl vispgrädde, 3 dl socker, 1 dl ljussirap och 1 tsk vaniljpulver.
Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 124° eller när smeten håller kulprovet.
Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en seg och fast kula. Koktid 15 – 30 min. Smaksätt med något av förslagen nedan.
Häll smeten på en oljad plåt. Låt svalna och klipp i bitar. Slå in i papper eller varva kola och papper i en burk. Förvara kallt.

Smaksättning, om ni vill ha lite extra smak i:
– rivet skal av 2 lime, 1 citron eller 1/2 apelsin
– 2 msk siktad kakao
– 1 dl rostade solroskärnor
- några droppar pepparmyntsolja
- 2 tsk pepparkakskrydda

Samma sak som förra året, så berättar jag inte vilka smaker jag tog, men det var samma som förra året pga våra favoriter.

Gottigott!!

 


Ronneby pepparkakor

Jag gjorde en sats (en bautasats) pepparkaksdeg för några veckor sedan. Den skulle stå i kylförrådet tills jag var sugen på att baka pepparkakor och idag var jag det!
Kanske lite för tidigt, men det har ju börjat säljas pepparkakor överallt nu, så varför inte baka själv? Degen var riktigt god och inte så svår att göra. Jag fick ta apelsin istället för citron, för jag hade inga citroner hemma. Men det gick lika bra med apelsiner, och det doftade faktiskt lite apelsin när jag gräddade dem. Gott! Vi gjorde många pepparkakor och än finns det lite mindre än hälften deg kvar. Ska nog göra pepparkakshus och annat kul med dem. Tror faktiskt också att jag ska göra ytterligare en sats någon dag. Har en riktig pepparkaksälskande familj härhemma. Ska lägga kristyr lite längre fram.
Rekommenderar er varmt att testa detta recept.

RONNEBY PEPPARKAKOR     200 grader i 8-10 minuter

Deg:
3 dl strösocker
2 dl (280 g) ljus sirap
1 dl starkt kaffe
4 tsk malen kanel
1 ½ msk malen ingefära
300 g smör
finrivet skal av 1 citron - jag tog apelsin
15 dl (900 g) vetemjöl
1 msk bikarbonat

Kristyr:
1 äggvita
ca 3 dl (200 g) florsocker
2 krm ättiksprit
röd och grön hushållsfärg

ev. silverkulor till dekor

1. Blanda socker, sirap, kaffe och kryddor i en kastrull och koka upp. Slå den heta blandningen över smöret i en stor bunke.
Rör tills smöret smält och fortsätt röra då och då tills smeten är avsvalnad och krämig.
2. Tillsätt det rivna citronskalet.
3. Blanda mjöl och bikarbonat och tillsätt till smörsmeten. Arbeta ihop till en deg och knåda den smidig på mjölat bakbord eller i hushållsassistent.
Vira in i plastfolie och förvara i kylen till nästa dag.
4. Kavla ut lite av degen i taget på mjölat bakbord och stansa ut kakor i önskade former. Lägg dem glest på bakpappersklädda plåtar och grädda i mitten av ugnen
i 200 grader i 8-10 minuter. Låt svalna.

5. Mät upp äggvitan till kristyren i en ren och torr bunke, gärna av rostfritt stål. Vispa till hårt skum med elvisp.
6. Sikta ner det mesta av florsockret i äggvitan och tillsätt ättikspriten. Fortsätt vispa tills kristyren är tjock, fluffig och glansig.
Tillsätt ev. mer florsocker tills det bildas fasta toppar när du vispar.
7. Färga av delar av kristyren med några droppar hushållsfärg och spritsa sedan kristyren på kakorna. Dekorera gärna med silverkulor.

Recept: Boken, Julens godsaker, från Mia Öhrn.


Pepparkaksbiscotti med vit choklad och tranbär

Jag skulle börja julbaka nu, som jag skrev tidigare. Idag blev det denna här biscotti, som smakade rätt gott! Har nu gömt dem för de andra. Blir väl bra för då kan ju bara jag äta upp dem! :)

PEPPARKAKSBISCOTTI MED VIT CHOKLAD OCH TRANBÄR
   Ugn: 175 grader i ca 25 min.

2 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1/2 msk kanel, mald
1/2 msk ingefära, mald
1/2 tsk kryddnejlika, mald
200 g vit choklad, grovt hackad
1 dl torkade tranbär
2 st ägg
1 2/3dl socker

Vispa ägg och socker vitt och luftigt. Tillsätt övriga ingredienser och knåda ihop till en deg. Dela degen i två delar och forma till långa limpor.
Lägg dem på en bakplåt täckt med bakplåtspapper. Platta ut dem lite lätt med fingrarna. Grädda i 175 grader i cirka 25 minuter.
Ta ut dem och låt svalna i cirka 10 minuter på plåten. Skär dem sedan på snedden i ca 2cm breda bitar.
Lägg tillbaka dem på plåten med ena snittsidan nedåt och låt torka i ugnen i cirka 20 minuter till. Låt svalna helt på galler.

Recept


Kladdkakeglass med sega dumlemaränger

Jag hade några bitar kladdkakor hemma i frysen och hittade ett recept där man kunde göra glass med kladdkakor och Hugo ville testa den, men tyvärr så gillade han inte glassen.. Men jag tyckte den var jättegod!! Jag dekorerade den med en chokladsås som stelnade snabbt om den lagts på något kallt som t.ex glass. Jättepraktiskt! 
Man ska helst förbereda kladdkakan dagen innan.

VANILJGLASS MED DUMLEKLADDKAKESMULOR

Kladdkaka med dumlebitar         175 grader i ca 18-20 min
 
100 gram smör el margarin
150 g
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt

Smält smöret och dumle i en kastrull. Vispa/rör ägg och socker. Jag vispade för hand med en vanlig visp. Vispa/rör ner mjöl, kakao, vaniljsocker och salt.

Häll i dumleblandningen.
Häll smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant.
Jag bröade min med hälften mjöl och hälften kakao, slängde bara ner en matsked av varje i en smörad form och kastade runt det så formen blev täckt.

Grädda i 175 grader i ca 18-20 min. Min var inne i 19 minuter men det blev som sagt lite kladdigt. 20 hade nog varit lagom, men så blev kanterna lite knapriga också.
Om den verkar lös kan man låta den svalna på diskbänken och sedan sätta in den i kylen så "sätter" den sig lite.

Vaniljglass:
4 st äggulor
1,25 dl socker
3 dl vispgrädde
1 dl standardmjölk
2 tsk vaniljsocker

Vispa äggulor och socker väl tills smeten blir ljus och porös.
 
Rör i vispgrädde och mjölk och vaniljsocker.
 Vispa inte längre men rör väl tills allt blandats.
Starta glassmaskinen och häll i blandningen.
 
 Hacka dumlekladdkakan som du helst ska ha gjort dagen innan så att den hinner sega till sig i kylen.
 
När glassen nästan är klar i maskinen häller man i den hackade kladdkakan så den blandas ordentligt med glassen.
Ställ in i frysen. Efter några timmar är det klart för att avnjutas :)
Om man inte har glassmaskin funkar det ändå:
Frys massan i en frystålig bunke med lock i ca 3-6 timmar. Vispa glassmassan 3-4 gånger under tiden. Flytta till kylskåp ca 20 minuter innan servering.

recept


FIAS SEGA DUMLEMARÄNGER   ugn: 130 grader i 50-60 min

7 äggvitor
5 dl socker
100 g dumlebitar

Blanda äggvita och socker i en rostfribunke. Vispa på högsta effekt över vattenbad tills sockerkristallerna smält,
ta bort bunken ifrån vattenbadet och fortsätt vispa tills smeten svalnat. Stanna inte vispen någon gång.
Smält dumlen i vattenbad eller försiktigt i micron och rör ner den, men bara några varv. Klicka ut 9 stora maränger med hjälp av två skedar på ett bakplåtspapper.

Grädda i 130 gr varmluft i 50-60 min.


Fika på Hugos kalas

Ville visa några bilder på vad jag bjöd på Hugos släktkalas idag :)

Glass med kladdkaksmulor och...

... Fias sega dumlemaränger till glassen

Siraphjärtan

Miss Piggy cupcakes

Det blev ingen tårta idag, Hugo tyckte att det kunde väntas tills hans barnkalas som ska pågå nästa söndag. Det räckte gott och väl med glass och lite kakor för hans del idag. Vi har haft trevligt. Mer om hans lilla släktkalas & födelsedag kommer jag nog att skriva imorgon kväll om det finns tid och ork, i den andra bloggen.


Miss piggy cupcakes till Hugos släktkalas

Idag hade vi ett litet släktkalas för Hugo, som fyller hela 7 år imorgon! (Vart har tiden tagit vägen??) Jag bjöd på denna här cupcakes, som smakade gott! Annorlunda med rosenvatten, smakade verkligen somrigt! :) Men tyvärr så var den inte så populär hos barnen. Jag hoppade över att göra dekorationer på toppningen.

MISS PIGGY CUPCAKES
    ca 12 stora formar ugn: 175 grader i ca 15 min

3 ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
skal och saft av en citron
1 msk rosenvatten

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker, vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smöret, häll i mjölken och balnda det med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
5. Blanda i rivet skal och saft av en citron. Tillsätt rosenvattnet.
6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.

Låt svalna.

PINK CREAM CHEESE FROSTING

60 g mjukt smör
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad citronsaft
100 g philadelphiaost
ett par droppar karamellfärg

marshmallows
non stop
blomsterströssel
marsipan eller sockerpasta

1. Rör smör, florsocker, vaniljsocker, citronsaft och philadelphiaost krämigt.
2. Färga frostingen med några droppar karamellfärg.
3. Bred frostingen på kakorna.
4. Garnera med en halv marshmallow som tryne, lägg på 2 strösselflingor,
sätt nonstop till ögon och kavla ut lite marsipan eller sockerpasta och skär dem
till som öron.

Recept: Kokboken Hello cupcake! från Leila Lindholm


Julig filmjölkslimpa

Jag vaknade tidigt i morse och var sugen på att baka något gott bröd och såg att jag hade massor med filmjölk hemma, Nicklas brukar äta dem men nu är han inte hemma så det passade bra att baka ett bröd med filmjölk i och det går fort att baka dem. Idag är det en vecka kvar tills 1.a advent och då tjuvstartade jag lite med julbaket. Det doftade pepparkakor i hela huset och Marie kände av doften när hon vaknade i morse. Ett jättegott och saftigt bröd!

JULIG FILMJÖLKSLIMPA
Grädda i 175 grader i 1 1/2 timme.

1 l filmjölk
4 dl havregryn
4 dl vetemjöl
4 dl rågsikt
3 msk ljussirap
1 msk bikarbonat
1 msk pepparkakskrydda (eller mald nejlika, kanel och ingefära i lika delar)
1 1/2 tsk salt
2 dl russin
Jag tillsatte ca 1 dl hasselnötter

Ta fram en stor skål, det blir mycket smet. Klä två avlånga brödformar med bakplåtspapper.
Blanda alla ingredienserna till smeten i skålen och fördela den mellan formarna. Grädda i 175 grader i 1 1/2 timme.
De ska vara inne så länge, annars blir de degiga. Ta ur dem ur formarna direkt och låt svalna på galler.
De går utmärkt att frysa och håller sig saftiga i en vecka i skafferiet.

Recept


Månadens söt sak: Fias juliga fruktmuffins

Jag är med i en bloggares tävling - månadens söta sak och temat på månadens söta sak var VINTER och mitt bidrag för november blev denna här kakan. Smakade jättegott!

FIAS JULIGA FRUKTMUFFINS
16 mindre eller 8 stora muffinsar Grädda på 175 grader i 15-20 min beroende på storlek

1 1/3 dl vetemjöl
1 krm salt
½ tsk bikarbonat
1½ tsk pepparkakspulver (eller 1½ tsk kanel)
1 dl strösocker
100 g mjukt smör
1 tsk vaniljextrakt
2 ägg

Nötmix:
1 torkad fikon
2 färska dadlar
0,5 dl torkade tranbär
0,5 dl pekanötter (kan bytas ut mot andra nötter som ni gillar)

Sätt ugnen på 175 graders värme.
Blanda vetemjöl, salt och bikarbonat i en bunke. Låt den stå kvar en stund. Klipp itu dadlarna och ta bort kärnorna och klipp fikonen i mindre bitar.
Mixa dem grovt tillsammans med nötter och tranbär. Det ska bli några bitar.
Vispa ihop socker, smör och vaniljextrakt. Knäck sedan ett ägg och vispa och sedan ännu ett ägg och vispa ihop ordentligt.
Häll ner frukt- & nötmixen.
Sikta ner vetemjölblandningen i äggsmeten och rör ihop till en smet. Smeten blir inte lös.

Häll ner 2/3 av smeten i bakformar eller smorda silikonformar.

In i ugnen på 175 grader i 15-20 min beroende på storlek. Pudra med lite florsocker om ni vill.


Bröd med morötter

Nytt bröd i frysen nu igen! Hinner inte skriva nu, ska ut och promenera en sväng med Amy innan lunchen & strossande på stan med Kia och Ella väntar. Ska bli mysigt!

BRÖD MED MORÖTTER
  

50 g jäst
5 dl vatten, 37 grader
50 g smör, rumsvarmt
2 msk socker eller honung
2 tsk salt
3 dl morötter, fint rivna
13-15 dl vetemjöl, gärna Manitoba Cream
(det bildas mycket vätska av morötterna så därför går det åt lite mer mjöl)

Smula jästen i en bunke.
Lös jästen i det 37 gradiga vattnet.
Blanda ner socker och de rivna morötterna.
Portionera ner mjölet i omgångar och rör runt.
Tillsätt därefter saltet och smöret.
Kör ca 7-10 minuter i maskin eller 10 min för hand.
Låt degen jäsa i 30 minuter.
Täck gärna bunken med plastfolie.
Dela därefter degen i 4 delar.
Jag valde att göra 10 st tekakor och 10 st frallor.
När du bakat ut låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Gör du frallor pensla med ägg, strö förslagsvis över solrosfrö, vallmofrö eller sesamfrö.
Baka mitt i ugnen på 225 grader i ca 10-12 minuter.
Om du gör tekakor ska de gräddas ca 6 minuter på 225 grader.


Recept


Siraphjärtan

Jag älskar kokböcker och jul! Idag när jag och Nicklas handlade mat på Willys, så såg jag att Pernilla Wahlgren har gett ut sin juliga kokbok, Pernillas jul, och jag var inte sen med att ta en bok. Efter när vi hade ätit en god grönsakssoppa, så satt jag och läste lite ur boken och såg ett recept som såg ut vara enkelt och gott att göra och det stämde bra!
Riktigt god julig och knäckig kaka! Ska frysa in dem och spara till julen. Nu har jag bakförbud, trots det behövs nytt bröd härhemma, fram till kanske nästa helg. Ska ju baka lite till Hugos kalas och sen ska vi baka pepparkakor kring första advent. Har inte koll på när det är första advent, sista söndagen i november eller första söndagen i dec? Någon som vet? Har inte almanacka här just nu. Får kolla sen :)

SIRAPHJÄRTAN
    Ugn: 225 grader i ca 7 min

5 dl vetemjöl
2 dl strösocker
½ tsk malen kardemumma
2 tsk malen kanel
2 tsk bikarbonat
200 g rumsvarmtsmör
2 msk sirap

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smör i bitar samt sirapen och blanda ihop till en deg.
Rulla centimetertjocka längder 10-12 cm långa och lägg dem på en bakplåtspappersklädd plåt formade till hjärtan
(genom att vika in ändarna ända ner mot mitten). Platta till dem lite. Grädda i 7 minuter mitt i ugnen. Låt svalna på plåten.
Under gräddningen smälter hjärtanen ut och blir härligt segknäckiga.

Recept: Ur kokboken Pernillas jul, från Pernilla Wahlgren.


Fias Dumle Cremé Brulée

Idag är det farsdag och min svägerska Frida kom på besök, hon ska sova över i 3 nätter och då passade det väl bra att fixa lite fika, eller hur? Jag har länge velat testa och göra egen creme brulée och hittade en gasbrännare för ett bra pris i en butik och idag premiärtestade jag den. Gick rätt bra! Jag följde ett recept men experminterade lite med att lägga till dumle i olika smaker och den ena med pepparkakor och andra med mangodumle smakade bäst. Den originala smakade inget speciellt.


FIAS DUMLE CREME BRULÈE
4 portioner

6 st äggulor
2 dl vispgrädde
3 dl mjölk
80 g socker
1 st vaniljstång
4 olika dumlemix

Till karamellisering
3 msk råsocker

1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Dela vaniljstången och skrapa ur den med lite av strösockret ner i en kastrull. Tillsätt grädden och mjölken och värm upp.
3. Blanda äggulor och resten av sockret i en bunke. Vispa lätt. Häll sen över gräddblandningen och fortsätt att vispa tills allt blandat sig.
4. Smöra 4 små formar. Ta bort vaniljstången och häll upp blandningen i formarna. Lägg i en valfri dumle i varje form.
Ställ dem i en långpanna med hett vatten upp till halva höjden på formarna. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter eller tills de har stelnat.
5. Ta ut formarna och låt dem kallna. Sätt ugnen på 250 grader grillvärme.
6. Strö farinsocker och strösocker över formarna. Gratinera formarna tills de får en gyllenbrun färg, cirka 10 minuter.

Recept


Key Lime Pie Margarita Style

Igår var mina killar på bio tillsammans med sin mormor & moster och de tittade på en animerad japansk film, Lånaren Arrietty, barnen gillade filmen. Jag ska nog titta på den sen när den kommit ut på DVD, om den nu ska göra det. Sedan var det en liten tjejmiddag hemma hos kära mor, tillsammans med några underbara tjejer, barnen och Nicklas som kom lite senare. Kul och träffa Hedvig, Sara, Madde och de andra igen! Det bjöds på bastubad, gott mat, gott mousserande vin, fruktsallad och min efterrätt. Det var självklart för mig att ta med något jag bakat. Bra tillfälle och bli utbjuden! :D
Blev denna här goda pajen, men barnvänligt! Hade inga alkohol i, enligt receptet. Kanske nästa gång, eller testa ni! :)



KEY LIME PIE MARGARITA STYLE
6-8 portioner, Ugn: 200 grader i 10 + 15-20 min

Botten:
100 g smör
200 g digestivekex

Fyllning:
5-6 limefrukter
4 äggulor
1 burk sötad kondenserad mjölk (finns i asiatiska eller välsorterade livsmedelbutiker)
2 msk cointreau (kan uteslutas)
2 msk tequila (kan uteslutas)

Dekor:
limeskivor

Tillbehör:
vispad grädde
ev cointreau

Smält smöret. Kör kexen i en mixer och häll ner smöret. Mixa till en smulig deg.
Tryck ut degen i smorda portionsformar (eller en stor med löstagbar kant).
Grädda i 200 grader i 10 min. Låt svalna medan du fixar resten.

Riv skalet av limefrukterna. Pressa sedan ur saften tills du har drygt 1 dl.

Blanda saft med rivet skal. Vispa äggulorna ljusa och fluffiga.
Vispa i lite kondenserad mjölk i taget och fortsätt likadant med limeblandningen och spriten.

Häll upp smeten i pajskalen och grädda i 15-20 minuter. Låt svalna. Garnera med lime.

Servera med vispad grädde, gärna spetsad med cointreau.

Recept


Lövbiff teriyaki

Gjorde dennna här goda maträtten som killarna ska äta till middag idag. Det blev min lunch idag, sen ska jag ut med Amy en stund innan nattpasset på jobbet kallar på mig. Imorgon är jag äntligen ledig igen över helgen. Ska på stan med mina håriga grabbar, som äntligen gått med på att klippa sig. Sedan blir det mys hemma. :)

LÖVBIFF TERIYAKI

Strimla 400 g. lövbiff och bryn den tillsammans med lite olivolja i en wokpanna.
När den är välbrynta, häll i 200 g eller mer (hade inte noga koll på dosen) wokade grönsaker. Låt dem värmas upp tillsammans med köttet. Krydda med svartpeppar. Häll sedan i 3-4 msk teriyakisås och ca 2 msk sweetchilisås. Låt grytan värmas upp en stund.

Om du vill ha den lite tjockare, så strö över lite maizena.

Serveras tillsammans med ris och grönsaker.


Frallor med Manitoba Cream

Har en påse med mjöl som heter Manitoba cream, den ska ge extra stora och fina bröd. Idag ville jag testa och när degen jästes, så blev den rätt stor och luftig! Lätt att arbeta med, jag lät hushållsmaskinen arbeta med degen. Jag måste alltid smaka det nybakade brödet och jag blev inte besviken! Brödet smakade riktigt gott, uftigt och mjukt. Mmmm!

Bilder: Privata

FRALLOR MED MANITOBA CREAM        för 20 st frallor

50 gram jäst
6 dl mjölk
125 gram rumsvarmt smör
16-17 dl manitoba cream
2 msk socker
1½ tsk salt
1 tsk bakpulver

1. Smula ner jästen i en degbunke, använd med fördel en köksmaskin som kan knåda degen länge för det behövs med detta mjöl.
2. Värm mjölken till 37 grader, fingervarmt. Rör ner mjölken och lös jästen.
3. Tillsätt det rumsvarma smöret och lite av mjölet.
4. Tillsätt även salt, socker och bakpulver.
5. Arbeta degen i maskin eller för hand minst 10-15 minuter.
6. Häll på mer mjöl efterhand men bara så mycket att degen släpper lite från kanterna.
7. Täck bunken med bakduk och låt jäsa i 30-40 minuter.

8. Ta upp på mjölat bakbord, arbeta in mer mjöl så du får en smidigt men ändå inte för hård deg, utan den ska vara ganska lös.
9. Dela degen i två bitar å fortsätt tills du har 20 små.
10. Forma till frallor.
11. Låt frallorna jäsa på plåt täckt med bakplåtspapper ca 30 min.
12. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön precis före gräddning.
13. Grädda i 200 grader ca 12-15 min, tills frallorna fått fin färg.
14. Låt svalna utan bakduk för en lite knaprigare yta.

Recept


Kafé Kultivera

Måste bara först tala om att jag skrev fel förra gången då jag åt sopplunch på en restaurang, den hette Restaurang Teckenbro förut men nu har den bytt namn och heter nu KAFÈ KULTIVERA.

De serverar goda soppor & tillbehör. Jag försöker nu hjälpa dem att göra lite reklam ;) Rekommenderer verkligen er att gå dit och äta, man får bra service och bemötande därinne. De tar bara kontanter, så ni vet.


Månadens matsedel, alltid ärtsoppa & pannkakor på torsdagar. Rätt gott!! :) De andra sopporna är också goda ;)

Dagens rätt: Savojsoppa, något nytt för min del men jättegott! Åt den med fårostdressing, passar verkligen bra ihop. Jag fick ta med mig hem en matlåda, som ni kanske ser :)

Sedan kör de även ut färska frukter och annat gott.


Ja, se till att komma till Kafé Kultivera och provsmaka deras soppa.
Ni kommer inte att ångra er! ;)

smaklig måltid!


Polar kakor

Skönt och vara ledig idag, synd att dagen har gått fort, men jag kände att jag har hunnit bra och fått vila en stund. Började dagen med en härlig morgonpromenad med Amy och sedan har jag faktiskt börjat julbaka lite! ;) Bakade pepparkaksdeg som nu får stå i kylen i några dagar eller veckor. Man vet aldrig med mig ;). Enligt receptet så blir det många pepparkakor, det ska bli spännande. Receptet på degen kommer lite senare.
På dagen var jag på besök hos kära Kia och då fick jag träffa söta & glada Ella! Hon har verkligen vuxit, ett bevis på att vi inte setts lika flitigt nu på sistone, men det ska det bli en ändring på. Det ska vi se till. :)
På eftermiddagen blev det brödbak, ett nytt recept nu igen, som hela familjen älskade. Sen har jag bara slappat och fått maten serverad av Nicklas som snällt ställde upp som kock idag - hemgjorda köttbullar, kokta potatisar och sås till, jättegott!
Nu äter killarna det nybakade brödet och sen ska de läggas. Blir nog en lun kväll. Önskar er en trevlig kväll!

POLAR KAKOR   ca. 20 st   Ugn: 275 grader i 3-5 min

50 g smör
5 dl mjölk eller vatten
50 g jäst
3 msk ljus sirap
1 tsk salt
ca 16 dl rågsikt

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader.
Smula ner jästen i en degbunke.Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den är upplöst. 
Blanda ner resten av degvätskan samt sirap och salt.
Tillsätt mjölet och arbeta degen blank och smidig. 
Strö lite mjöl över degen och låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.
Dela degen i 20 bitar. 
Kavla ut dem till kakor i önskad form och nagga väl.
Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper,låt jäsa under bakduk ca 10 minuter.
Grädda kakorna mitt i ugnen i 275 grader 3-5 minuter. 
Låt svalna på galler under bakduk.

Recept: Tidningen Hembakat


Vegetarisk lasagne

Måndag nu igen och då innebär det vegetarisk rätt. Som jag skrev tidigare, så försöker jag köra med vegetariska måndagar, inte alltid jag kommer ihåg, men försöker bli bättre på det här. Det fick bli en god lasagne, som jag gillar.


Gammal bild från tidigare, det blev även kokt broccoli till.
VEGETARISK LASAGNE 4 port ugnen på 225 grader i nedre delen av ugnen ca 30 min

3 purjolökar eller 3 gula lökar
Svenskt Smör från Arla
4 tomater eller 1 burk hela tomater, ca 400 g
1/2 dl tomatpuré
1 grönsaksbuljongtärning
2 1/2 dl Kelda® matlagningsgrädde
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 msk basilika, färsk eller torkad
9 lasagneplattor
500 g KESO® cottage cheese
2 dl Arla Köket® riven ost gratäng

Sätt ugnen på 225 grader. Skölj och strimla purjolöken eller skala och grovhacka löken.
Fräs den i smör i en gryta. Skär tomaterna i bitar.
Rör i tomater, tomatpuré, buljongtärning, grädde, salt, peppar och basilika. Låt såsen koka upp. Varva grönsakssås,
lasagneplattor och cottage cheese i en smord och ugnssäker form. Avsluta med sås och strö över osten.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Servera med en sallad.

Recept


Kladdkakans dag

Läste hos andra bloggare att det är kladdkakans dag idag. Självklart skulle jag baka något! Det fick bli kladdkaka med pepparkaksdumle. Inte ska vi fika idag, den spar vi till helgen. Lite tokigt kanske, men inga sötsaker under vardagar ;).

Skönt att få vara ledig igen, Edwin är fortf. hemma idag, han är bättre men säger ändå att han mår illa och orkade inte hjälpa mig i köket trots han ville det. Hmm, vi får se när han tillfrisknar, han hostar rätt kraftigt, stackarn.


DUMLEKLADDKAKA         För 6-8 personer.  Grädda i 175 grader i ca 20 min

100 g smör
1 påse dumlekolor (120g)
2 ägg
3 dl socker
1½ dl mjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
½ tsk salt

Smält smöret och dumlekolorna så dom också smälter. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa ner mjöl, kakao, vaniljsocker och salt.
Häll i smör och dumleblandningen. Häll smeten i en smord och bröad (bröa med kokos eller ströbröd) rund form med löstagbar kant.
Grädda i 175 grader i ca 20 min. Servera med vaniljglass eller grädde.

Recept


Köttfärslimpa med allt på en fat

Visar upp en god maträtt igen, som inte kräver mycket tid. Jag gillar att laga mat som får sköta sig själv i ugnen, så att jag kan göra annat under tiden. Passar perfekt till barnfamiljer eller om man får flera gäster. Bara att dubblera på receptet ;)

Köttfärslimpa med allt på ett fat.
4 port, tillagningstid ca 1 ½ tim

8-10 medelstora potatisar (ca ¾ kg)
2-3 rödlökar
3-4 medelstora morötter
2 msk flytande margarin
1 msk soja
1 ½ dl buljong (av tärning eller fond)
Hackad persilja

FÄRS:
Ca 400 g färs
¾ dl havregryn eller 4 msk ströbröd
1 msk potatismjöl
2 dl vatten eller mjölk
2-3 krm salt
1 tsk oregano
1 ägg
1 krm vit- eller svartpeppar
Ca 1 msk finhackad lök, gärna fräst


2-3 msk flytande margarin, till stekning


Värm ugnen till 250 graders värme.
Mät upp havregryn eller ströbröd och potatismjöl i en bunke. Blanda med vätskan och låt den svälla minst 10 minuter. Lägg i färs och salt och blanda väl. Rör sedan ner ägg, peppar, oregano och lök. Allt ska bara vara väl blandat, arbetas färsen för mycket blir den seg.
Forma färsen på ett stort smort ugnssäkert fat till en knubbig limpa.


Skala potatis, lök och morötter. Skär potatis och lök i klyftor och morötter i mindre bitar. Lägg potatis, lök och morötter runt köttfärslimpan. Blanda margarin och soja och pensla allt.


Sätt in fatet i mitten av ugnen, sänk genast temperaturen till 175 graders värme och stek ca 1 timme.

Ös med buljongen efter halva tiden. Strö över hackad persilja. Servera direkt från fatet.


Recept: Mat för barn & deras föräldrar

 

 

 


Dammsugare

Såg ett recept som såg kul ut, men jag hade tidsbrist idag så jag fick göra vanliga dammsugare. Det var inte så svårt och Hugo älskade dem, att han bad mig göra det till hans kalas. Jaja.... Får se hur det går, det går inte till många av detta recept. Hugo ska typ bjuda hem ca 20 killklasskompisar. Får göra dubbelsats och mindre kakor.


DAMMSUGARE (Använd bakmaskin eller elvisp)   
 
 100 g smör, rumsvarmt
 1 dl florsocker
 1/2 tsk vaniljpulver
 2 msk kakao
 ca 3 1/2 dl sockerkakssmulor av t.ex detta här receptet  (Jag hade 3 vaniljmuffins liggandes i frysen och det räckte med  ca 2,5 muffinsar)
 1-2 tsk arraksessens eller punsch (jag använde 1 tsk arrakessens)
 ca 300 g marsipan
 75 g choklad

Mönsterplatta
 
Smula sönder en sockerkaka och häll ner i en skål. Tillsätt alla ingredienser och blanda väl.
Låt degen vila i kylen i ca 1 timme. Under tiden kan du färga in marsipanen ifall du skulle vilja ha den i en annan färg.
Kavla ut marsipan till en rektangel. Ta fram en mönstermatta/mönsterkavel/stämplar och tryck ett mönster på marsipanen. 
Lyft försiktigt. Fastnar det så kan du testa att pudra mönsterplattan/kaveln med lite maizena innan du trycker den mot marsipanen.
 
Ta ut degen ur kylen och dela i 4 delar. Rulla varje deg till långa rullar och lägg på marsipanen. Rulla ihop och skär bort överflödet.
Dela i 4 delar. 
 
Recept
 

 


Kolaglass dulce de leche

Jag ville testa och se om man verkligen kan få kolasås av kondenserad mjölk och det stämde! Den smakar lite annorlunda, men inte så dumt faktiskt. Gäller bara att se till att vara hemma i minst 1,5 timmar, eftersom burken kokas då.

Viktigt att vattnet i kastrullen fyller hela burken hela tiden, häll på nytt vatten vid behov annars kan burken explodera och du får kolasås i hela köket. Se också till att ta en burk som inte skadats i butiken, den kan också explodera om den kokas.
KOLAGLASS DULCE DE LECHE

2 äggulor
0,5 dl socker
2 äggvitor
3 dl grädde
1 burk kondenserad mjölk
(0,5 dl grovkrossade vitchokladbitar)

Koka en burk kondenserad mjölk i 1,5 h enligt följande. Häll upp mycket vatten i en stor kastrull, tag av pappret på konserven och lägg ner den i kastrullen.
Vattnet skall hela tiden täcka burken. Låt konservburken svalna. Vispa äggulor och socker i en bunke. Vipsa äggvitor hårt i en annan bunke.
Vispa grädden i en tredje bunke. Blanda nu 3/4 av kolan med grädden. Blanda samman gräddblandningen med äggvispet till en jämn smet.
Häll halva smeten i en avtagbar form på ca 18-22 cm. Ringla/klicka ut kolan i formen och häll på resten av smeten. Frys i minst 5 h innan servering.
Tag inte ut så lång tid innan servering, den smälter rätt så snabbt.

Ev. även med

KANDERADE NÖTTER

1 dl mandel
1 dl valnötter
1 äggvita
1 tsk kanel
0,5 dl socker

Vispa upp äggvitan lätt, häll i nötterna och rör om. Häll i socker och kanel och rör runt.
Lägg blandningen på en plåt med bakplåtspapper och rosta dem i 200 gr varmluft i 10 min.

Att kandera nötter är ett lätt sätt att lyxa till det lite. Dessa hamnade uppepå en paj men är också gott att äta som de är eller förgylla andra desserter med.

Recept

Så här ser kondenserad mjölk ut, kan vara lite svårt och hitta, men jag brukar hitta dem bland sötsaker på ICA. Den andra burken hittade jag på Willys, den finns båda som osockrad eller sockrad, välj sockrad.

Bilder: Google


Fias söta & salta nötchoklad

Såg ett gott nötgodisrecept en dag och mindes inte riktigt receptet, så jag fixade det själv och kan bara säga; Guuudd vad gott! Blandning mellan sött och salt samt inte så mycket onyttigheter i. :)



FIAS SÖTA & SALTA NÖTCHOKLAD

1 påse OLW salta nöt & frukt
Ca 100 g. mörk choklad kan även gå bra med andra choklad som t.ex ljust eller vitt

Smält först chokladen i vattenbad eller försiktigt i micron.
Häll sedan i nötpåsen i skålen och blanda ihop dem och lägg sedan ut dem på en bakplåtspapper och låt dem stelna i kylen.

Skär i lagomstora bitar och njuuuuuut! :)






Cookie Dough Cupcakes

Vi brukar ha möte på jobbet varannan torsdag och ibland tänker jag att det kanske skulle vara trevligt och ta med något som jag har bakat. Nu passade det bra, för det var Halloween/ allhelgonahelg och jag hade några saker hemma som skulle passa till halloween, som jag ville använda innan de inte utnyttjas mer. Det var inte lätt att välja vilken smak jag skulle ta, men till slut valde jag denna här en enkel frosting när jag tycker att kakan redan är sött nog. Jag spritsade frostingen med röd och gul hushållsfärg. Är rätt nöjd med resultatet, och den smakade rätt god. :)

COOKIE DOUGH CUPCAKES

Chocolate cupcakes: (ca 10 st) Grädda den i 180 grader i cirka 25 minuter

50 g smör
1½ dl socker
1 ägg
1 dl varmt vatten
2 msk kakao
2 1/4 dl mjöl
1½ tsk bakpulver

Vispa det rumstempererade smöret och sockret mjukt och luftigt. Tillsätt ägget och vaniljsockret och vispa till en jämn smet.
Blanda varmt vatten och kakao tills det löst sig och vispa sedan ner det i smeten.
Sikta ner övriga ingredienser och vänd försiktigt ned dem tills allt blandat sig.
Ställ pappersformar i en muffinsplåt och fyll dem till cirka hälften.
Grädda den i 180 grader i cirka 25 minuter. De är klara när en sticka kommer ut ren. Ta ut dem och låt svalna helt på galler.


Cookie Dough
:

50 g smör
½ dl farinsocker
1/4 dl socker
1 msk vatten
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjöl
50 g hackad choklad

Vispa smör, socker och farin till en luftig smet. Tillsätt sedan de andra ingredienserna och blanda ihop till en deg. Låt sedan stå i kylen ca 30 minuter.
Gröp ur muffinsarna och tryck ner kakdegen. Sprita sedan ut frostingen ovanpå.

Recept

MASCARPONETOPPING:

125 g mascarponeost
1 dl florsocker
(jag hällde i lite hushållsfärg och strössel men man kan strunta i det)

Vispa mascarpone och florsocker med elvisp i 2-3 minuter till en styv massa. Låt vila i kylskåp i 30 min.
Klicka på toppingen med en sked när kakorna svalnat.

Hittade receptet i en liten cupcakes-receptbok.

Smaklig måltid!

 


Jordärtskocksoppa

Jag har aldrig tidigare smakat jordärtsrocka, tror jag iallafall, och fick chansen att smaka en sådan soppa förra veckan på Teckenbro Restaurang. Den har en speciell smak tycker jag, men jag gillade den och ville testa att göra hemma också. Hittade ett recept med morötter i och jag tog bort lagerbladen efter när soppan kokats ihop en stund och pureade den med en mixer tillsammans med turkisk yoghurt (creme fraiche går lika bra) istället för att ha den som klar soppa med rivna rotsaker. Det smakade rätt gott tycker jag! Kommer att göra den flera gånger, en riktig mättande rätt. Man kan även äta smördegspinnar till den, men det gjorde inte jag.

JORDÄRTSKOCKSOPPA

0.5 kg morot
0.5 kg jordärtskocka
1 st gul lök
1 klyfta vitlök
2 lagerblad
2 msk smör
1 kvist färsk dragon / 1 msk torkad dragon
1.5 l grönsaksbuljong
2 tsk citronsaft
2dl turkisk yoghurt eller crème fraiche

Smördegspinnar

200 g smördeg
1 st äggula
2 msk vallmofrön
Salt
Peppar

1. Sätt ugnen på 210 grader om ni ska ha smördegspinnar.
2. Skala lök, vitlök, morot och jordärtskocka, riv ner i en kastrull med hjälp av ett rivjärn.
3. Svetta i en kastrull med smör, lagerblad och dragon.
4. Slå på buljong och koka i 20 minuter.

5. Smördegspinnar
Kavla ut smördegen, picka med en gaffel och pensla med äggula.
6. Skär 2 cm tjocka remsor.
7. Strö vallmofrön, salt och peppar jämnt över.
8. Ta smördegsremsorna en och en och snurra ihop till långa pinnar, lägg på ett bakplåtspapper och baka i ugnen i 10-15 minuter.
9. Smaka av soppan med salt och citronsaft.
10. Servera med en klick crème fraiche i tallriken och smördegspinnarna.

Recept


RSS 2.0