Fias Dumle Cremé Brulée
Idag är det farsdag och min svägerska Frida kom på besök, hon ska sova över i 3 nätter och då passade det väl bra att fixa lite fika, eller hur? Jag har länge velat testa och göra egen creme brulée och hittade en gasbrännare för ett bra pris i en butik och idag premiärtestade jag den. Gick rätt bra! Jag följde ett recept men experminterade lite med att lägga till dumle i olika smaker och den ena med pepparkakor och andra med mangodumle smakade bäst. Den originala smakade inget speciellt.
FIAS DUMLE CREME BRULÈE 4 portioner
6 st äggulor
2 dl vispgrädde
3 dl mjölk
80 g socker
1 st vaniljstång
4 olika dumlemix
Till karamellisering
3 msk råsocker
1. Sätt ugnen på 180 grader.
2. Dela vaniljstången och skrapa ur den med lite av strösockret ner i en kastrull. Tillsätt grädden och mjölken och värm upp.
3. Blanda äggulor och resten av sockret i en bunke. Vispa lätt. Häll sen över gräddblandningen och fortsätt att vispa tills allt blandat sig.
4. Smöra 4 små formar. Ta bort vaniljstången och häll upp blandningen i formarna. Lägg i en valfri dumle i varje form.
Ställ dem i en långpanna med hett vatten upp till halva höjden på formarna. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter eller tills de har stelnat.
5. Ta ut formarna och låt dem kallna. Sätt ugnen på 250 grader grillvärme.
6. Strö farinsocker och strösocker över formarna. Gratinera formarna tills de får en gyllenbrun färg, cirka 10 minuter.
Har alltid velat smaka creme brulée, dem var hur goda som helst. Haha Edwin berättade glatt att du hade löpt en brännmaskin :P