Köttfärslimpa med allt på en fat
Visar upp en god maträtt igen, som inte kräver mycket tid. Jag gillar att laga mat som får sköta sig själv i ugnen, så att jag kan göra annat under tiden. Passar perfekt till barnfamiljer eller om man får flera gäster. Bara att dubblera på receptet ;)
Köttfärslimpa med allt på ett fat. 4 port, tillagningstid ca 1 ½ tim
8-10 medelstora potatisar (ca ¾ kg)
2-3 rödlökar
3-4 medelstora morötter
2 msk flytande margarin
1 msk soja
1 ½ dl buljong (av tärning eller fond)
Hackad persilja
FÄRS:
Ca 400 g färs
¾ dl havregryn eller 4 msk ströbröd
1 msk potatismjöl
2 dl vatten eller mjölk
2-3 krm salt
1 tsk oregano
1 ägg
1 krm vit- eller svartpeppar
Ca 1 msk finhackad lök, gärna fräst
2-3 msk flytande margarin, till stekning
Värm ugnen till 250 graders värme.
Mät upp havregryn eller ströbröd och potatismjöl i en bunke. Blanda med vätskan och låt den svälla minst 10 minuter. Lägg i färs och salt och blanda väl. Rör sedan ner ägg, peppar, oregano och lök. Allt ska bara vara väl blandat, arbetas färsen för mycket blir den seg.
Forma färsen på ett stort smort ugnssäkert fat till en knubbig limpa.
Skala potatis, lök och morötter. Skär potatis och lök i klyftor och morötter i mindre bitar. Lägg potatis, lök och morötter runt köttfärslimpan. Blanda margarin och soja och pensla allt.
Sätt in fatet i mitten av ugnen, sänk genast temperaturen till 175 graders värme och stek ca 1 timme.
Ös med buljongen efter halva tiden. Strö över hackad persilja. Servera direkt från fatet.
Recept: Mat för barn & deras föräldrar