Bröd med morötter
Nytt bröd i frysen nu igen! Hinner inte skriva nu, ska ut och promenera en sväng med Amy innan lunchen & strossande på stan med Kia och Ella väntar. Ska bli mysigt!
BRÖD MED MORÖTTER
50 g jäst
5 dl vatten, 37 grader
50 g smör, rumsvarmt
2 msk socker eller honung
2 tsk salt
3 dl morötter, fint rivna
13-15 dl vetemjöl, gärna Manitoba Cream
(det bildas mycket vätska av morötterna så därför går det åt lite mer mjöl)
Smula jästen i en bunke.
Lös jästen i det 37 gradiga vattnet.
Blanda ner socker och de rivna morötterna.
Portionera ner mjölet i omgångar och rör runt.
Tillsätt därefter saltet och smöret.
Kör ca 7-10 minuter i maskin eller 10 min för hand.
Låt degen jäsa i 30 minuter.
Täck gärna bunken med plastfolie.
Dela därefter degen i 4 delar.
Jag valde att göra 10 st tekakor och 10 st frallor.
När du bakat ut låt jäsa ytterligare 30 minuter.
Gör du frallor pensla med ägg, strö förslagsvis över solrosfrö, vallmofrö eller sesamfrö.
Baka mitt i ugnen på 225 grader i ca 10-12 minuter.
Om du gör tekakor ska de gräddas ca 6 minuter på 225 grader.