Enkla vörtbullar
Dags och baka julbröd! Det var inte lätt och hitta ett recept som inte innehöll porter eller mörkt öl och bullar som brödform. Jag tycker det är mer praktiskt med bullar för då kan man frysa in dem och sedan värma upp när det behövs. Hittade ett recept som verkade vara gott.
ENKLA VÖRTBULLAR Grädda i 225º i mitten av ugnen i 10-12 minuter
50 g jäst
7 dl ljummen julmust
½ dl mörk brödsirap
50 g smält smör
2 msk messmör, kan uteslutas
1 msk ingefära
2 msk pomerans
1 krm kryddnejlikor
4 dl fint rågmjöl
Ca 10-11 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 ½ dl russin
Använd med fördel en maskin.
Smula jästen och lös den i julmusten. Tillsätt, sirap, smör, messmör och kryddor.
Börja alltid med en mindre mängd mjöl och prova er fram. Blanda bakpulvret med mjöl innan det blandas ner.
Arbeta degen minst 5 minuter i maskin. För hand krävs det den dubbla tiden, om man orkar. Tillsätt mer mjöl om degen klibbar.
Täck över och jäs ca 45 minuter.
Ta upp degen på lätt mjölat underlag, knåda och trilla 20 släta bullar.
Fördela på 2 bakpappersklädda plåtar, nagga med en gaffel, täck över och jäs ytterligare 45 minuter.
Grädda i 225º i mitten av ugnen i 10-12 minuter. Låt svalna under bakduk.
Går bra att frysa.
Det låter som goda bullar :) Ska nog prova baka dem nån helg snart. I så fall får vi utesluta russinen då ingen av oss äter russin. Brukar alltid ha det i lussekatter men vi plockar ut dem sen :)
Tycker också att det är mer praktiskt med bullar än limpor etc. Kram