Gott Nytt År 2012

Tänker inte skriva mycket om vad som hänt under året. Får komma med dagens bilder senare idag eller imorgon om det blir några bilder.

Men det har varit ett bra år, jag har alltid gillat stå i köket och greja och det blev mycket av med det under hösten. Det har varit riktigt rogivande och kul att baka och testa olika grejer. Några var rätt nytt för mig, det har varit en rolig utmaning, jag känner att jag har hittat rätt nu - att baka och laga mat. Det har jag alltid gillat.

Vi får se vad 2012 har att erbjuda, jag hoppas iallafall att det blir bättre än 2011.

Hoppas alla får vara friska och välmående under det nya året.

Önskar er ett riktigt GOTT NYTT ÅR!

Kram, Fia med familj.

Oreo fudge

Såg att jag glömde visa ett annat fudge som jag gjorde under julen. Rätt god är den. Det gick åt många vit choklad, men Nicklas blev bara glad för det - han älskar vit choklad :).

OREO FUDGE


500 g vit choklad
1 burk kondenserad mjölk
½ tsk salt
1 paket Oreo cookies

Hacka oroekakorna grovt. Smält den kondenserade mjölken och den vita hackade chokladen i en kastrull. Rör hela tiden i kastrullen så att det inte bränns vid.

När chokladen är smält hälls den hackade oreon ner i kastrullen, blanda så att alla kakor är täckta av smeten.

Häll allt i en form täckt av bakplåtspapper, släta ut så det blir jämnt ovanpå.
Ställ kallt i minst fyra timmar.
Skär i lagom stora bitar och förvara i kyl.

Recept


Kyckling Cacciatora - Italiensk jägargryta

Jag fick en fin stor kokbok, Mat från hela världen en resa för matälskare, från min mamma i julklapp. Det är en kokbok med massor med recept från hela världen. En jättebra kokbok med några sidors grundrecept, fakta om olika länders mat och så matordlista! Innehåller allt möjlighets mat från t.ex smårätter och till efterrätter. Jag ska försöka och testlaga någonting ur boken minst en gång i veckan, vi får se om jag gör det. Det är en riktig tjock och stor bok, så det lär ta tid innan jag testat de flesta.
Idag ville jag äta kyckling och fick hitta ett recept med mat som fanns hemma, fick utesluta några ingredienser som t.ex selleri & champinjoner. Nästa gång ska jag testa med kycklingfiléer trots det gick bra med kycklinglår som vi hade hemma, det fick bli ett halv recept, blev ändå lagom till oss 4. Alla verkade gilla den för vi satt och åt, inget barn som krånglade eller liknande och Hugo utbrast: Den ska vi äta igen imorgon! Kul att få höra det av en matkräsen kille! Men inte blir det av rätten igen imorgon, men snart blir det nog. Inte så svårlagad rätt. Nu är vi mätta och nöjda. :)

KYCKLING CACCIATORA    4 port
 
3 msk olja
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 selleristjälk
150 g bacon
125 g champinjoner
4 kycklingklubbor
4 kycklinglår
1 dl matlagningsvin
800 g krossade tomater
3/4 dl vatten
1 tsk råsocker
1 tsk oregano
1 tsk rosmarin
1 lagerblad
salt & peppar

1. Hacka lök och vitlök. Skär selleri och bacon i mindre bitar och champinjonerna i skivor.
Hetta upp olja i en stekgryta och fräs lök vitlök och selleri på medelvärme i några minuter. Tillsätt champinjoner och bacon.
Öka värmen något och låt steka i några minuter. Häll över allt på ett fat och ställ åt sidan.

2. Tillsätt lite mera olja i grytan och bryn ett par kycklingbitar åt gången tills de fått en fin yta. Salta och peppra. De behöver inte vara genomstekta.

3. Häll bort överflödigt fett från grytan och lägg i alla kycklingdelarna. Häll på matlagningsvinet. Öka värmen och låt koka tills vätskan nästan helt kokat bort.

4. Tillsätt krossade tomater, socker, oregano, rosmarin, lagerblad och vatten. Låt koka upp och rör sedan ner bladningen med bacon, champinjoner och lök.
 Låt grytan sjuda under lock i cirka 20 minuter eller tills kycklingen är mör utan att falla från benen.

Smaka eventuellt av med salt och peppar och garnera med oregano.
Servera med ris, cous-cous eller pasta.

Recept: Ur kokboken, Mat från hela världen en resa för matälskare.


Knäckig äppelkaka med råkräm

Idag hade vi besök av Pea & Peter och då bjöds det så klart på lite fika. Som denna här kakan som var nytt för oss, den var ganska god. Den vanliga äppelkakan slår allt annat, men kul och testa nytt. :) Jag bjöd på vanlig glass iställer för råkrämen.


KNÄCKIG ÄPPELKAKA MED RÅKRÄM  ugn: 175 grader i ca 25-30 min (varmluft)

Äppelkaka:
1 st ekologiskt ägg
2 dl strösocker
1 tsk vatten
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
0.5 tsk bakpulver
100 g smör, smält
4-5 st syrliga svenska äpplen
Strösocker, grovmalen kardemumma och smör att strö över innan gräddning
Smör till formen
 
Råkräm: ca 8 portioner
1 st vaniljstång
3 st ekologiska äggulor
1 dl strösocker
6 dl vispgrädde

1. Äppelkaka:
 Rör samman ägg, strösocker och vatten.
2. Rör ner smält smör.
3. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i smeten.
4. Fyll smeten i en välsmord form, lägg på tunna äppelskivor som en solfjäder.
5. Strö över lite strösocker, grovmalen kardemumma och lägg på några smörklickar.
 6. Grädda kakan i 25-30 minuter till en gyllene färg i 175 grader (varmluft).

7. Råkräm
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
8. Vispa gulor, strösocker och vaniljfrön ljust och krämigt.
9. Vispa grädden luftig och vänd ner den i äggsmeten.

Recept


Sega chokladkakor

Idag fick vi fint besök av blivande tvillingsföräldrar, Pea & Peter. Det var kul att båda kunde komma idag och då blev det såklart en hel del prat & fika. Jag bjöd på denna här kakan och även en annorlunda äppelkaka som smakade gott. Pea har fått riktigt stor och fin mage, nu närmar det sig riktigt till dagen D. Spännande, som alltid! :)

SEGA CHOKLADKAKOR Grädda i 175 grader i cirka 15 minuter

100 gram smör
1 dl socker
2 msk mörk sirap
2 msk kakao
1/2 tsk bikarbonat
2 – 2½ dl vetemjöl

Rör samman det rumsvarma smöret med sockret till en jämn smet. Blanda ner sirap och kakaon.
Blanda mjöl och bikarbonat för sig och rör ner. Forma till två längder och platta ut på en plåt
med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i cirka 15 minuter och skär sedan i sneda skivor.
Låt svalna på plåten och förvara sedan i burk med lock.


Recept


Julsallad

I år ska vi äta julmat hos mamma och det ska komma fler andra och för att min kära mor med familj inte ska behöva stå i köket och laga all mat till oss allihopa, så har jag valt att ta med köttbullar, prinskorvar och julsallad. Julsalladen är något nytt för mig, men tyckte den verkade spännande och kanske bra för lillsyrran som är vegetarian. Vi får se sen hur den smakar. :)

JULSALLAD

400 g rödkål - fint strimlad
2 apelsiner i bitar
3 röda äpplen i små bitar
3 morötter - grovrivna
30 g rostade hasselnötter - grovhackade <--- jag bytte ut dem till valnötter
1 dl russin <---- jag bytte ut dem till granatäpple
1-2 färska fikon

Dressing:
1 msk grovkornig senap
½ msk vitvinsvinäger
2 msk konc äppeljuice
½ dl rapsolja

Blanda rödkål, apelsiner, äpplen, morötter, nötter och russin eller i mitt fall granatäpple.

Lägg på ett fat eller i en skål. Blanda ihop dressingen och häll den över salladen.
Garnera med fikon.

Smaklig måltid!

Kryddiga köttbullar

Gjorde köttbullar av 2 kg köttfärs idag. Nu har vi så det räcker till ca 14 personer på julafton + oss under julen! :) Det skulle ta tid att rulla en massa köttbullar så att jag tog en rund matskedmått från IKEA och doppade måtten i rapsolja och slevade den till en boll och det gick jättebra! :) Jag ugnstekte dem och sedan stekade jag dem i stekpannan för att ge den lite färg. De är rätt goda tycker jag.


KRYDDIGA JULKÖTTBULLAR      4 port. ugn: 200° i 10-20 min + stekning


3/4 dl havregryn
1 ½ msk potatismjöl
1 ½ dl mjölk
1 ägg
1 msk gul lök, riven
1 msk kalvfond, konc.
1 ½ tsk salt
2 krm vitpeppar, nymald
½ tsk kryddpeppar, malen
½ tsk kanel
500 g. köttfärs
smör till stekning


1. Sätt ugnen på 200°. Blanda havregryn, potatismjöl och mjölk i en bunke. Låt den svälla i 10 minuter.
2. Tillsätt ägg, lök, kalvfond, salt, vitpeppar, kryddpeppar och kanel. Lägg i färsen och arbeta ihop allt till en smidig smet.
3. Ta lite olja på händerna, rulla köttbullar och lägg dem sedan på ett bakplåtspappersklädd plåt och sedan in i ugnen, 10-20 min beroende på storlek (skaka gärna om dem lite efter halva tiden). Kontrollera en så att de är färdiglagade rakt igenom.
Ta ut och låt svalna en stund och stek sedan köttbullarna hastigt runt om i smör i het stekpanna så de får fin yta.


Panelli

Är tydligen en riktig morgonmänniska som vaknar toktidigt på morgnarna numera. Vaknade redan kl. 5.30 idag, men Amy var bara glad för det, för det innebär då en härlig lång morgonpromenad i snön! Lite trist nu när det är mörkt, för då kan man inte gå precis var man vill, men vi hittade en bra väg och Amy är så nöjd och sussar gott i kökssoffan nu. Jag var baksugen och tänkte att det skulle bli gott med nybakat bröd till familjen idag och kom på att jag fått ett recept av min goa väninna, Y. som jag ville testa. Guuud! vad gott brödet var, lättbakat också. Tack Y., för receptet! Hoppas det var OK att jag lägger ut det på min bakblogg ;).


PANELLI - Italienska bröd   7 bullar   ugn: 225 i 8-10 min


50 g jäst
5 dl kallt vatten
1 dl oliv- eller rapsolja
1 msk salt
16-17 dl vetemjöl


Topping:
olivolja
flingsalt


1. Lös jästen i vattnet. Arbeta in de övriga ingredienserna.
2. Forma degen till 7 runda bollar. Låt jäsa på väl mjölat bakbord
under en handduk i drygt 30 min.
3. Värm ugnen till 225 grader.
4. Kavla ut bollarna till tunna bröd, lägg ut på bakplåtspappersklädda
plåtar. Droppa olivolja och strö på flingsalt över bröden.
5. Baka mitt i ugnen i 8-10 min. Lägg bröden på varandra efterhand som de
blir färdiga.


Går att frysa


Recept: Från väninnan, Yvonne Larsson


Kladdkaka med apelsinkrokant

Vi skulle få besök idag och då passade det ju bra att bjuda på lite gott som denna här kladdkakan som var jättegod och kladdig inuti. Jag fick halvera receptet, bäst så för det blir för mycket annars - receptet som jag lägger ut nu är inte halverad. Jag lade till lite pepparkakskryddor i kakan och jag hade tyvärr ingen choklad med apelsinsmak, men jag löste det genom att finriva skalet av en apelsin och pressade ut saft ur halva apelsinen och det smakade jättegott det med.

KLADDKAKA MED APELSINKROKANT stor rund form, ca 26 cm (Detta är en dubbelsmet)

4 ägg
5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
8 msk kakao
3 tsk pepparkakspulver <--- Fias påhitt
3 dl vetemjöl
200 gram smält smör

200 gram mjölkchoklad med smak av apelsin
eller
200 gram mjölkchoklad
finriven skal av 1 apelsin
ca. 1-2 msk saft från en ½ apelsin

Obs!! Denna kladdkakan ska stå kallt i ca 2 timme innan servering


Ställ ugnen på 175 grader.
Smält smöret. Låt svalna.
Smörj och bröa formen.
Rör ihop ägg, socker, vaniljsocker, kakao, pepparkakspulver, mjöl och till sist smöret.
och grädda i mitten på ugnen i ca 30 minuter. ( Halverar du smeten så korta ner gräddningstiden till hälften )
Under tiden smälter du en förpackning choklad med apelsinsmak över ett vattenbad och bred detta sedan över kladdkakan , när den svalnat.

Serveras med vispad grädde och eventuellt lite färska hallon.

Recept


Julscones

Är ledig idag och hade inget att göra, hade redan gott om julgodis och annat gott hemma och vi ska handla mat imorgon, men jag ville baka något!! Kom på att scones är enkla och snabba att göra, så jag testade en julig scones, den innehåller torkade fikon men det tänker jag inte avslöja för killarna. De kommer att vägra att smaka om de fick veta vad den innehåller, så bättre och vara tyst, hoppas de gillar den. :) Perfekt som mellis efter skolan. Men just nu leker killarna ute i snön :).
Uppdaterad: Edwin gillade sconesen och sa att fikonen var god! Hugo ville inte ha scones idag, så jag vet tyvärr inte vad han tyckte, men jag och Nicklas gillade den också.

JULSCONES   6 små kakor    Ugn: 250 grader i ca 10-12 min

2 dl vetemjöl special fullkorn
2 dl siktat dinkelmjöl
2 msk kruska kli
0,5 dl havregryn
1 krm salt
1 tsk kanel
3 st soltorkade fikon
Rivet skal från en halv apelsin
2 tsk bakpulver
50 gram smör (inte margarin)
1 dl filmjölk eller kesella
1 dl havremjölk eller vanlig mjölk
Blå vallmofrö till dekoration

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda alla torra ingredienser. Klipp fikonen fint och riv apelsinskalet.
Tillsätt detta i den torra blandningen.
Klicka i smöret och nyp ihop till en gryning massa. Rör i havremjölken och filmjölken med en slev,
ta sedan hjälp med händerna och forma 6 st små scones a´ca 100g.
Strö på eller doppa sconsen i vallmofrö. Sätt dem på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 10-12 minuter i 250 grader.
Servera med en god cheddar ost och apelsin/ingefärsmarmelad.


Saftglögg

Idag när vi julfikade lite, så drack jag och Nicklas en jättegod saftglögg! Den var såå god att vi nästan gjorde slut på en flaska! Trodde inte den skulle smaka jul med dessa kryddor som har lagts till, den smakade verkligen riktigt juligt! Får se om jag kokar mer under veckan, har en flaska kvar och sedan även de andra glöggen som jag kokat tidigare.


SAFTGLÖGG    1 liter

1 liter färdigblandad svartvinbärsdryck (helst ett mindre sött alternativ än saft)
2 dl strösocker <--- jag tog bara 1 dl pga saften var söt
4 kanelstänger
15 g pomeransskal
ca 20 kryddnejlikor

Häll svartvinbärsdrycken i en kastrull och tillsätt resten av ingredienserna. Koka upp och rör tills allt socker har lösts upp.
Sänk värmen och låt glöggen sjuda på svag värme utan lock i 30 minuter.

Sätt på locket och låt glöggen stå och dra med kryddorna, gärna över natten.
Sila bort kryddorna och häll upp i flaskor. Och varför inte låta en kanelstång få följa med ner i flaskan som dekoration?

Recept: Ur boken, Ge bort av Linnéa Seidel

Julskinka

Vi brukar egentligen köpa färdigkokt julskinka som vi sedan ugnsteker i några minuter, men denna här gången blev det en rå julskinka så det tog lite tid innan den blev klar. Men det gjorde oss inget, vi hade hela kväll på oss. :) Vi julfikade lite och det var mysigt!
Jag testade en liten del av Pernilla Wahlgrens fyllning, skinkan ska egentligen också fyllas med parmesanost men det ville inte jag och fyllningen var rätt OK, men jag fick dubblera på receptet, för det var inte lätt och bre den rätt tunt.


GRILJERA EN RÅ JULSKINKA  Ugn: 175°

3-4 kgjulskinka
1 äggula
2 msk ströbröd
2 msk grovkornig senap
1 msk basilika

1.Sätt ugnen på 175°.  Spola av skinkan, ta bort nätet och skär av svålen.
2. Blanda alla ingredienser och bred dem på skinkan.
3. Svep in skinkan i aluminiumfolie, stick in en köttermometer. Lägg skinkan på galler över en långpanna och sätt in den i nedre delen av ugnen.
4. Skinkan är klar vid 70-75°, det tog ca 2-2½ timmar. Ta bort folien och låt skinkan kallna på gallret.

Recept: Fyllningen är hämtad ur Pernilla Wahlgrens julkokbok och resten hittade jag inne på internet.


Pepparkaksslott


Jag hade tidigare gjort fina pepparkakshus och några små stugor, och var så nöjda med dem, men tyvärr så verkade inte store pojken vara det. Han ville ha något mer och hade huvudet på sne´och bönade, så att mitt mammahjärta föll, om att bygga något stort och jag frågade Nicklas om han kunde vara snäll och ställa upp nu när han ändå inte hade något för sig. Jag var ju upptagen med att baka och greja i köket! :D

Nicklas ställde upp och då fick de ockupera köket från mig!!! Men tur så var det härligt väder och jag och Amy behövde frisk luft, så vi gick ut på en härlig promenad. När vi kom hem, så doftade det pepparkakor härinne och alla kakorna var gräddade och klara! :) De fick stå och kallna tills idag, Nicklas tyckte han redan gjort mycket igår, haha.

Men iallafall, så satte han igång och klistrade ihop byggen på förmiddagen och jag tror att det kom ut en del svordomar från honom, tur att man inte behövde höra dem och det var nog bäst för barnen att vara i skolan då.
Nicklas brände sig några gånger och byggdelarna ville inte göra som Nicklas ville, så jag fick hoppa in lite och fungera som hållare. Sen var han klar och lät dem stå kvar tills barnen kom hem.

När barnen kom hem, så satte de igång med dekorationen, då fick jag hoppa in igen för att fixa kristyren. Det blev i 3 olika färger och storlekar. Barnen fick fria händer och dekorerade som de ville och nu blev slottet rätt stiligt!

Jag hoppas att Nicklas glömmer allt olyckor som hänt, och vill göra något nytt nästa år igen. :) Vi får se!

Jaa, nu får vi se hur länge slottet står uppe, sådana stora byggnader brukar ju kunna rasa ner... Men tror nästan att barnen blir lite glada för det, för då får de ju äta upp pepparkakorna! :)

Nu är väl pepparkaksbyn tillräckligt bra för att dekoreras mer, såg att man kan göra julgranar av pepparkakor men där orkar inte vi med. :)

Nu är det 12 dagar kvar till julafton, ofattbart! Ska bli mysigt! :) Ville bara skriva det, haha.

På återseende!

Elsas jullimpa

Rekommenderar verkligen er att baka dessa här limporna, det blir många limpor. Det krävs nästan att man använder bakmaskinen för det blir en stor deg som kan bli svårt att arbeta med händerna.
Jag bakade dessa limporna förra julen som hela familjen älskade, så jag bakade igen i år. Bra och ha hemma så man slipper baka ofta eller varför inte ge bort ;).


ELSAS JULLIMPA
    6 limpor   ugn: 175 grader i 30-35 minuter

1 msk fänkålsfrö
1 msk anis
3 paket jäst
1 l vatten, fingervarmt
0,5 msk pomeransskal, (mald)
1 tsk salt
500 gram farinsocker
3 st ägg
2 kg rågsikt

1. Stöt anis och fänkål i en mortel. Rör ut jästen i lite fingervarmt vatten i en bunke eller assistent och häll sedan i resterande vatten. Tillsätt fänkål, anis, pomerans och salt tillsammans med socker och ägg.
2. Använd en assistent eftersom detta är en tung deg som behöver bearbetas mycket. Häll i rågsikten, lite i taget, tills degen släpper bunken. Höj hastigheten på assistenten gradvis och låt degen hellre bli lite kladdig än torr. Låt sedan degen jäsa under bakduk i 30-45 minuter.
3. Sätt igång assistenten i tio sekunder så att degen sjunker ihop. Baka ut till 6 limpor på två plåtar med bakplåtspapper.
 Mjöla händerna om degen är kladdig. Låt limporna jäsa under bakduk i ytterligare 30-45 minuter. Sätt under tiden ugnen på 175 grader.
4. Grädda i 30-35 minuter, tills bröden får en gyllenbrun yta och låter ihåliga när man knäpper med fingret på undersidan.
5. Pensla med kallt vatten (jag hade även lite kanel i vattnet) och låt svalna.

Recept: Tasteline


Ge bort presenter - jul

Jag kokte lite alkoholfri glögg och bakade 2 olika småkakor idag. Hade tänkt göra egen fikonmarmelad, men tiden räckte inte riktigt till, så att jag fick ta apelsinmarmelad som fanns hemma istället. Men ska kanske testa och koka fikonmarmelad någon dag.
Det blev 2 olika kakor, knapriga citron - och vallmofrökakor och havrekex.


Vi får se vad de som får dem tycker om presenten. Hade tänkt vänta med att ge dem lite senare, men visste inte hur länge glöggen håller i sig, samt så är det ju trevligt och få något under månaden också. :)

Nu ligger jag i soffan och slappar, är riktigt nöjd med helgen har fått min dos av bakning och att få stå i köket, men jag fick köksförbud i ca en timme för att Nicklas & Edwin bakade pepparkakor, Edwin ville bygga någonting och det fick de göra. Vad det blev, får vi se imorgon, om det nu blev lyckat :). Men det gjorde mig inget att inte få vara i köket. Det var härligt väder idag så att jag och Amy var ute på en härlig långpromenad.

Hugo blev sur på mig för att han säger att det är viktigt med knäck under julen, trodde inte att han hade koll på sådana grejer... Så nu har jag lovat honom att koka knäck någon dag under veckan, eller kanske får Nicklas göra det. Vi får se. :)

Jaa, nu ska jag surfa runt lite innan klockan blir för mycket och jag slocknar här i soffan. :)

Hoppas ni haft en bra helg, det hade vi.

På återseende!

Havrekex

Jag gjorde dessa här kakorna förra jul och mindes att de var goda. Man behöver inte alltid äta sött hela tiden och så ska man bre apelsin- eller fikonmarmelad på dem. De var enkla att baka. Det blir många kakor, jag hade hjärt- & stjärnformar i år.

HAVREKEX   40 st    Ugn: 200 grader i ca 8 minuter

150 gram smör, (eller margarin)
2,5 dl mjölk
6 dl havregryn
2 dl grahamsmjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 msk socker

1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och värm tills det nästan
kokar.
2. Lägg havregrynen i en skål och häll över den heta mjölkblandningen.
Låt stå tills det svalnat.
3. Blanda ihop de övriga ingredienserna och arbeta ihop med grynen
till en fin deg.
4. Kavla ut en platta på mjölat bakbord. Kör ett varv med kruskaveln
eller nagga med en gaffel, ta ut rundlar med hjälp av ett kakmått eller ett
glas.
5. Lägg kexen på en plåt och grädda i ca 8 minuter i 200 grader.
6. Håll uppsikt över kexen, de blir lätt brända i kanten.

Recept: Tasteline


Barnglögg

Det är kul att koka glögg tycker jag, gjorde en alkoholfri variant idag, rätt god! Barnen kommer att gilla den, men vi får se. Har sparat en flaska som vi ska ge bort.  Bild på flaskan ser ni under inlägget eller länken Ge bort - jul.

BARNGLÖGG   1 liter

1 liter god äppelmust
2 apelsinskivor
1 färsk myntakvist
1 kanelstång
2 tsk hel kardemumma
ca ½ dl strösocker

Häll äppelmusten i en kastrull och lägg i resten av ingredienserna, utom sockret.
Värm sedan och låt stå och dra i ca 10 minuter.
Sila av kryddorna och smaka av med lite socker.
Servera gärna med något myntablad i glaset.

Recept: Boken Pernillas jul

Knapriga citron- och vallmofrökakor

Var baksugen idag, ville baka lite småkakor och bläddrade i flera olika receptböcker, det var inte lätt men till slut hittade jag dessa här kakorna som såg goda ut och det stämde! De var rätt sega och smakade citron.

KNAPRIGA CITRON- OCH VALLMOFRÖKAKOR
ca 25 st, ugn: 200 grader i 10-12 minuter

3 dl vetemjöl
1 nypa salt
1 dl florsocker
1 dl råsocker
finrivet skal av 1 citron
2 tisk vallmofrön
125 g kallt smör
1 ägg

Blanda mjöl, salt, socker, citronskal och vallmofrön i matberedaren.
Tärna smöret och tillsätt det efter hand, medan maskinen går. Tillsätt till sist ägget.
Stäng av maskinen när en boll har bildats. Forma degen till en limpa, ca 8 cm i diameter,
och vira in den i plastfolie. Lägg den i kylen tills den är helt hård, minst 2 timmar.
Sätt ugnen på 200 grader. Skär ½ cm tjocka skivor och lägg dem på ett bakplåtspapper på en bakplåt.
Grädda i 10-12 minuter eller tills kanterna precis börjar få färg.
Lägg upp kakorna på ett galler och låt dem svalna.

Tips: Degen håller i kylen upp i en vecka.

Recept: Rödvita receptboken, sju sorters julkakor


2 olika hemkokta glöggar

Typiskt att vi hade glöggmingel igår, för idag hittade jag några recept på glögg som verkade vara goda och enkla att göra.. Jaja, men vi hade många glöggflaskor hemma som gästerna snällt hjälpte till att dricka upp, så det gjorde inte så mycket :) Ska nog smaka lite av dem ikväll.

ROSÈGLÖGG MED KARDEMUMMA OCH STJÄRNANIS

1 flaska rosévin (t ex La Pluma nr 2916 på Systembolaget)
3 st stjärnanis
3 st kanelstänger
1 clementin skuren i klyftor
4 st hela kryddnejlikor
10 små kardemummakärnor
2 msk flytande honung
0,5 dl socker

Häll rosévinet i en kastrull och tillsätt stjärnanis, kanelstänger, clementinklyftor, kryddnejlikor och kardemumma.
Låt sjuda i ca 15 min på mycket svag värme, det får inte koka. Rör ner honung och socker, rör tills det har smält ner
och fiska sedan upp clementiklyftorna och släng dem.
Ta kastrullen från värmen, och låt glöggen svalna helt innan du silar den och häller upp den i rengjorda flaskor.

Recept

VIT SAFFRANSGLÖGG MED CELMENTIN OCH VANILJ

1 flaska torrt vitt vin (t ex Boulder Bank, nr 6367 på Systembolaget)
1 pkt (0,5 g) saffran
3 hela kryddnejlikor
1 clementin skuren i klyftor
1 snittad vaniljstång
2 msk flytande honung
0,75 dl socker

Häll vinet i en kastrull och tillsätt saffran, kryddnejlikor, frön från en urskrapad vaniljstång (och även vaniljstången)
och clementinen skuren i klyftor. Låt sjuda på mycket svag värme i ca 15 min. Den får inte koka.
Rör ner honung och socker och rör tills det har smält, och fiska sedan upp clementinklyftorna och släng dem.
Ta kastrullen från värmen, och låt glöggen svalna helt innan du silar den och häller upp den i rengjorda flaskor.
(Självklart går glöggen bra att spetsa med starkare grejer!)

Recept


Glöggmingel 2011

Igår hade vi en riktig mysig glöggmingel med våra vänner, det kom många familjer med barn! Det blev rätt trångt och varmt härinne, vi hade också tänt tusentals ljus. Men det var jättemysigt och alla hade trevligt. Barnen lekte bra ihop och Amy var i början lite orolig, att hon fick vila en stund i vårt sovrum men sedan ville hon vara med oss.
Vi bjöd på en massa gott, och det finns över idag till lunch. Helt perfekt! :)
Tack för att ni kom! Tack för de fina blommorna och presenterna. Ska nog tända ljuset ikväll, Y, det kommer dofta jul härhemma ikväll.

Vi fixade maten nästan hela dagen igår och snälle Nicklas hjälpte också till. Kvällen har gått fort, Jag försökte hinna prata med alla och tror att jag har hunnit göra det.

Vi bjöd bl.a på:

Julkryddade nötter


Snabba rullen

Ädelostformar

Fias smördeg med soltorkade tomater och rucolasallat

Layered chocolate cake

Apelsin- & pepparkakscheesecake

Idag är det lördag igen och imorgon är det dags för 3.e advent (redan?!) och nu ser vi framemot julafton!
Nu är Nicklas, barnen och deras kompisar på Lek & buslandet och leker (kanske inte Nicklas). Jag sitter här o slappar en stund, ska strax ut och promenera med Amy. Blir skönt med en riktig lugn helg, men ska nog stå i köket o testa något nytt. Får se om jag lyckas med det ;).

Vad händer i helgen för er?

Trevlig helg & 3.e advent om det inte kommer ett inlägg imorgon.


Apelsin- & pepparkakscheesecake

En riktig god, julig och lätt cheesecake. Passar perfekt till en glöggkväll. De grön- vitacakepops som ni ser lite längre bort var en liten kaka till barnen.


APELSIN- OCH PEPPARKAKSCHEESECAKE    8-10 bitar grädda i ugnen ca 30 minuter i 175 grader

30 pepparkakor
100 g smält smör

Fyllning:
3 ägg
1½ dl socker
200 g philadelphiaost
1 msk rivet apelsinskal
2 msk färskpressad apelsinjuice

Topping:
2 dl creme fraiche
½-1 dl florsocker

Garnering:
Apelsinskalsstrimlor - jag bytte ut det mot apelsin utan skal istället.

Mixa eller stöt pepparkakorna och rör ned smöret.
Bred ut dem i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diametern.
Förgrädda pepparkaksskalet ca 10 minuter.
Rör ihop ägg och socker poröst. Vänd ned ost, apelsinskal och apelsinjuice i smeten.
Bred ut den i formen med pepparkaksskalet och grädda i ugnen ca 30 minuter i 175 grader. Låt sedan kakan svalna.
Rör ihop creme fraiche och florsocker och bred ut över den kalla kakan. Garnera med apelsinskal.
Kakan blir bara godare om den får så i kylskåpet någon dag.

Recept


Fias ädelostbollar

Bjöd på dessa goda ädelostbollarna på vår glöggknyits förra året och den var såå god och enkel att jag gjorde den igen till vår glöggmingel i år.

FIAS ÄDELOSTBOLLAR
ca. 15 st

1 förpackning Kvibille Gräddädel eller någon annan valfri smak av kvibille mögelost (ej sådana i form av mjukost)
2-3 msk kesella
Ca 3 st pepparkakor, fint krossade
Ytterligare pepparkakor att rulla bollarna i - ganska grovt-fint krossade

Gör så här:
1. Grovriv sönder ädelosten
2. Blanda med kesella och sedan med den finkrossade pepparkakan.
3. Forma till små bollar och rulla i mer krossad pepparkaka.

Förbered: Gör steg 1 och 2 dagen innan partajet. Rulla bollarna på morgonen.

Recept: Mixade själv ihop bollarna efter att kollat inne på några olika recept.

Fias smördeg med soltorkade tomater och rucolasallat

Hade några smördeg över från mingelmaten, som jag inte ville kasta. Funderade lite och mixtrade ihop en god röra. Det blev jättebra! Det blev många småtrianglar. Man ska kunna göra den större om man vill, bara att fylla i mer röra :).

FIAS SMÖRDEG MED SOLTORKADE TOMATER OCH RUCOLASALLAT  ca 16-20 st ugn. 225 grader i ca 15 min

5 smördeg
50 g. fetaost eller ev. 50 g. ädelost
50 g philadelphiaost
50 g soltorkade tomater
1 pressat vitlök
örtsalt
1-2 nävar rucolasallat
1-2 ägg

Sätt ugnen på 22g graders värme
Dela ut smördegen och en fat och låt dem stå och tina en stund.
Dela tomaten i mindre bitar och blanda ihop allihopa till en röra, smaka av med saltet.
Kavla ut smördegen till en större och tunn kvadrat och dela den i 4 delar och klicka
i ca 1 msk av röran i varje ruta och pensla kanten med uppvispat ägg.
Förslut degen så det blir en triangel och nyp ihop kanterna med en gaffel.
Pensla ytan med ägg och sätt in i mitten delen av ugnen i ca 15 min eller tills ytan blir gyllenbrun.

Recept: Fias eget.
 


Ädelostformar

Dessa här godgoda pajerna bjöds på vår mingelkväll. Gjorde en sats med ädelost och en sats med vanlig ost eftersom vi hade några havande mammor, och de fick inte äta ädelost. Vi bytte även ut salamin mot skinkan, för vi äter inte salami härhemma. Men den smakade hur god som helst! :)

ÄDELOSTFORMAR
   16 st.   ugn: 225 grader i ca 15 min

16 aluminiumformar

Pajdeg:
75 g smör
2 ½ dl vetemjöl
3/4 dl kesella lätt

Fyllning:
100 g. riven ädelost (går lika bra med vanlig ost)
1 dl riven ost
50 g salami (går lika bra med rökt skinka)
3 ägg
2½ dl mjölk
salt, peppar

Garnera med:
cocktailtomater

1. Pajdeg: Finfördela smöret i mjölet. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop till en deg.
Kavla ut degen och ta ut rundlar som är lite större än formarna. Tryck ut degen i formarna. Låt stå kallt i 30 minuter.

2. Fyllning: Vispa ihop äggen och mjölken och häll sedan i ädelosten, osten, salami eller skinkan i mindre bitar, salt & peppar. Häll smeten i formarna och grädda i 15 minuter.

Garnera med en tomatklyfta

Recept: ur hemmets journal´s Stora juljournalen 2011.

Snabba rullen

Denna här enkla men goda rullen brukar alltid fungera bra som mingelmat. Man kan fylla den med vad som helst. Passar båda till vuxna och barn.


SNABBA RULLEN

2-3 skivor mjukt tunnbröd
Ca 125 g färskost med pepparsmak
150 g kallrökt skinka i tunna skivor
Rucolasallad
2-3 msk granatäppelkärnor

Bred ut osten på tunnbröden och lägg på skinkskivor, en handfull rucola och granatäppelkärnor.
 
Rulla ihop och lägg plastfolie om.
 Förvara i kyl till servering.
 
Ta bort plasten och skär i rulltårtsbitar

Recept


Julkryddade nötter

Gjorde en liten egen mix av juliga nötter. Följde ett recept och lade till lite annat gott, blev rätt gott! :) Jag tillsatte cacao&chili krydda och torkade bär.

FIAS JULKRYDDADE NÖTTER  ca 10 port.

300 g blandade nötter t.ex cashew- macadamia- och hasselnötter (4,5 dl)
1 äggvita
1 msk farinsocker
1-2 tsk flingssalt
1 tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära
1 tsk cacao & chilikryddor (från Santa Maria)
Ca 1 dl torkade tranbär, blåbär och ev. russin

Värm upp ugnen till 180 grader. Vispa äggvitan luftig i en bunke. Blanda samman socker och kryddor i en skål och rör ner
detta i äggvitan. Vänd ner nötterna och blanda väl. Bred ut nötterna på en plåt med bakplåtspapper.
Ugnsrosta nötterna i cirka 15 minuter tills de fått en gyllenbrun färg, men håll koll så de inte blir brända. Låt nötterna svalna helt på plåten och tillsätt sedan de torkade bären.



Vörtlimpa

I år försöker jag att undvika köpa vörtbröd, har gjort det en gång. Nu har jag bakat en limpa somvar jätte gott! Ska nog fortsätta baka hemma istället :)

VÖRTLIMPA
    1 stor limpa eller 2 mindre

25 g smör
1 dl sirap
1 st (33 cl) lättöl
50 g jäst
1 påse Santa Maria vörtmix
5 dl rågsikt
5 dl vetemjöl
ev. 1/2 dl russin


Smält smör i en kastrull. Tillsätt sirap och lättöl.
Låt degvätskan bli ljummen (37 grader). Finfördela jästen i en degbunke. Tillsätt degvätskan och påsens innehåll.
Blanda väl och och tillsätt rågsikt, vetemjöl och ev blötlagda russin.
Låt degen jäsa i 30 min. Arbeta sen ihop degen och forma till 1 stor eller 2 mindre limpor på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa i ca 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader. När bröden ska in sänks temperaturen till 200 grader. Spruta in vatten på bröden.
Spruta in vatten ytterligare två gånger under gräddningen. Grädda i 30-40 min.

Recept


Layered chocolate cake

Hade glöggmingel med våra vänner och visste inte vad för tårta vi skulle bjuda på. Men bestämde mig för denna här efter då jag tittade på Leilas söta jul på TV i onsdags. Den var en riktig mäktig tårta med mycket choklad i, tyvärr så orkade jag inte ta en bit av den, orkade bara smaka en liten bit. Vet inte om jag kommer att göra den igen. Men det var kul och baka den.

LAYERED CHOCOLATE CAKE
    ugn; 175 grader i ca 20 min  (3 st kakor)

En mjuk pepparkaka med maffig nutellaglasyr.

3 kakor:
6 st ekologiska ägg
5 dl strösocker
125 g smör
7 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 nypa salt
3 msk pepparkakskryddor
2 tsk vaniljsocker
1 dl rårörda lingon
2 dl filmjölk
Smör till formen
 
Nutella frosting till 3 kakor:
1.5 dl nutella
8 dl florsocker
1.5 dl kakao av god kvalitet
2 tsk vaniljsocker
300 g philadelphiaost
2 st ekologiska apelsiner, rivet skal
2 msk espressokaffe

 Cocktailbär till garnering

1. Kakorna
Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt.

3. Smält smöret och blanda det med äggsmeten.

4. Sikta ner vetemjöl, bakpulver, salt, pepparkakskrydda och vaniljsocker i smeten och vänd försiktigt samman smeten.

5. Vänd till sist ner lingon och filmjölk.

6. Smörj 3 stycken springformar i teflon med löstagbar kant.

7. Grädda bottnarna i cirka 20 minuter. Prova med en sticka, de ska inte vara kladdiga, men var försiktig så att inte kakorna gräddas för länge och blir torra.

8. Stjälp upp dem upp-och-ned på ett bakplåtspapper. Låt svalna.

9. Nutella frosting
Rör ihop nutella, florsocker, kakao, vaniljsocker, philadelphiaost och rivet apelsinskal. Tillsätt kaffe och rör frostingen riktigt krämig.

10. Lägg en av bottnarna på ett tårtfat och bred på ett lager av frostingen.

11. Lägg på nästa botten och tryck till lite så att den sitter fast ordentligt.

12. Bred på ett lager frosting även på denna botten.

13. Lägg på den tredje bottnen och bred ett lager med frosting ovanpå samt runt kanten av tårtan.
 
14. Garnera med röda cocktailbär

Recept


Lakritskola med havssalt

Ett rätt gott godis, som tom maken som inte gillar lakrits, gillade. :) Jag gjorde bara halva sats av receptet, för jag ville så gärna testa den, trots vi redan har massor med godis härhemma :D  får ge bort en del sen när vi får besök.

LAKRITSKOLA MED HAVSSALT  Ca 60 stycken

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
1,5 dl turkisk peppar
2,5 tsk smör
200 g mörk choklad

1. Klä en form, ca 20 x 20 centimeter, med bakplåtspapper.
2. Krossa karamellerna.
3. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en tjockbottnad gryta. Låt det koka upp under omrörning.
Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 117–120 grader eller tills smeten klarar kulprovet.
Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.
4. Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna.
5. Smält under tiden chokladen i vattenbad, se sidan 25, låt den svalna. Det ska helst bara vara ca 10 graders skillnad på kolan och chokladen!
6. Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper.
7. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.

Recept


Knäckebröd med solroskärnor

Skönt och vara ledig idag igen! Men nu är det kväll och imorgon ska jag jobba 25 timmarspass igen, men det brukar gå fort och vi ska göra några roliga saker på onsdag.
Har haft bra dag idag, Edwin var hemma idag också, men tror att han ska till skolan igen imorgon. Jag var i köket nästan hela dagen och grejade lite ;) Bakade juliga filmjölkslimpor och dessa här knäckebröden. Det är svårt och lyckas med knäckebröd tycker jag, gjorde 3 plattor, den första blev rätt knäckiga men de 2 var lite mjukare, men vi får se sen när de kallnat och torkat ett tag. Men annars så smakar de rätt gott :) Smaksatte de ena plattan med lite kanel för att få det bli en julig macka :)

KNÄCKEBRÖD MED SOLROSKÄRNOR  ugnen på 225 grader i ca 15 minuter

50 gram jäst
5 dl fingervarmt vatten
1 tsk salt
2 dl vetemjöl
8 dl grovt rågmjöl

Solroskärnor eller annan valfria nötter

Smula ner jästen i en bunke och rör ner vattnet och rör tills det har löst sig ordentligt:
Rör ner saltet och mjölsorterna. Och arbeta degen väl, låt sedan jäsa i en timme under bakduk.
Ställ ugnen på 225 grader.
Knåda och fördela sedan degen i 3 lika stora delar.
Kavla ut degarna på tre bakplåtspapper ( ca 2mm tunt ) med hjälp av fint rågmjöl.
Pensla med vatten och strö över solroskärnor eller om man hellre vill pumpakärnor och kavla över med en kavel så att de verkligen fastnar.
Skär lagom stora bitar och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
Håll koll, så att de inte blir brända.

Förvara knäcket i en tätslutande burk, och förvara torrt.

Recept


Pepparkaksbyn


Lite suddigt, men svårt och ta bra bild med mobilen när man vill fotografera den mörkt. Men idag har jag och barnen hunnit fixa så det ser trevligare ut än tidigare ;).

Skönt och vara ledig imorgon, får se vad jag hittar på för något att göra. Men ska försöka ta det lugnt, är fortfarande förkyld. Längtar efter att få träna ordentligt igen, så det gäller att vila mig ordentligt nu.

Hoppas ni haft en trevlig 2.a advent. Det hade vi, vi fikade lite när jag kom hem från jobbet.

På återseende!

Pepparkakshus

Som ni vet, så hade vi bakat pepparkakor för några veckor sedan, men inte hunnit lägga kristyr på dem. Om jag ska vara ärlig, så tycker jag inte det är speciellt roande att lägga kristyr, för då ska man ju sitta och kleta ner pepparkakorna. Jag tröttnar lätt efter en stund och till sist blir det fula dekorationer, men idag gick det bra! :) Hade först sällskap av Hugo, men som de andra barn, så tröttnar man lätt efter en stund och han lämnade mig i sticket... Men snälle Nicklas hoppade in och hjälpte till lite. Edwin orkade inte vara med och det var fullt förståeligt, han var sjuk i feber och det var bäst att ligga kvar i vardagsrummet för att inte sprida ut ovälkomna baciller.

Det blev ännu en liten burk med pepparkakor som inte har kristyr på, man kanske inte vill ha kristyr varje gång.

Vi lade även kristyr på pepparkakshus som snälle Nicklas hade kavlat ut igår. Gjorde även en skål av pepparkakor, ska nog ha pepparkakor i den, lite svårt nu när man har en pepparkaksälskande man härhemma.
Ska göra lite mer jultrevligt med så kallade snö runt om stugorna. Nu när vi inte har snö ute, så får stugorna stå där utan snö de med. :) Nej, men det fixar vi nog imorgon, för nu är det ju den obligatoriska fredagsmyset med hela familjen som gäller. Äntligen är vi alla samlade igen, mycket lääängesedan vi hade det så. Imorgon blir det jobb igen för min del.


Önskar er en riktig trevlig helg & andra advent.




RSS 2.0