Lakritskola med havssalt
LAKRITSKOLA MED HAVSSALT Ca 60 stycken
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
1,5 dl turkisk peppar
2,5 tsk smör
200 g mörk choklad
1. Klä en form, ca 20 x 20 centimeter, med bakplåtspapper.
2. Krossa karamellerna.
3. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkisk pepparkaramellerna i en tjockbottnad gryta. Låt det koka upp under omrörning.
Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 117–120 grader eller tills smeten klarar kulprovet.
Det tar ca 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.
4. Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna.
5. Smält under tiden chokladen i vattenbad, se sidan 25, låt den svalna. Det ska helst bara vara ca 10 graders skillnad på kolan och chokladen!
6. Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper.
7. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.
O ja, 5 år har gått:). Nu på lördag ska vi gå på Liseberg, än så länge ser allt bra ut men det är några dagar kvar. Jag biter på naglarna tills vi är på plats;).
Ja jag håller tummarna för att du ska få en beställning på jultårta :) Vad för tårta blir det i januari?
Ja, jag ser hellre att jag har tur i kärlek än i spel ;) fast lite mer klirr i kassan är aldrig fel. Ska snart börja göra lite julgodis, har inte hunnit göra mycket såna. Längtar så efter julafton och vår julledighet. Gissningsvis gör ni också det! Vad önskar grabbarna sig i julklappar? Kram