Kolapaj

Idag fick vi fint besök av Pernilla, Peter och deras nyfikna tvillingar. Då bjöd vi på lite julgodis & en jättegod julig kolapaj. Den var så god att det inte blir sista gången att baka ;) Man kan förbereda den redan dagen innan tycker jag, då hinner kolan stelna till ordentligt. Receptet hittade jag i boken, Vinterns söta.

KOLAPAJ     Ugn: 175 graders värme i ca 20 min.

Pajdeg
ca 3 dl vetemjöl
5 msk strösocker
150 g kylskåpskallt smör eller margarin
2 äggulor

Kolasmet
4 dl vispgrädde
1 dl ljussirap
1 dl strösocker
100 g smör
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda snabbt ihop mjöl, socker och smör till pajdegen i matberedare. Tillsätt äggulorna och kör i endast några sekunder. Låt degen vila i kylskåpet i minst 30 minuter.

Tumma ut degen i en pajform. Nagga botten med en gaffel. Grädda i ugnen i ca 20 minuter eller tills den fått färg.
  Blanda till kolasmeten alla ingredienser utom vaniljsocker i en kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda över medelhög värme till 112 grader. Tag bort från värmen och rör ner vaniljsocker. Häll smeten i pajskalet och ställ svalt tills kolasmeten stelnat.

 

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0