Chokladtårta
Man kan ta vanliga godisströssel istället för mandelflarn om man vill. Kan även göra botten utan nötter om det finns allergi. Det var en riktig mysig kväll vi hade igår kväll.
Passar perfekt när man behöver många tårtor. Det är bara att plocka fram efter hand ur frysen. Tinar snabbt.
Bild: Internet, glömde tyvärr ta egen bild så jag fick googla fram det. Jag gjorde tårtorna i rektangel istället. För det var lättare och dela itu den sen än att göra 2 rundlar.
CHOKLADTÅRTA 1 tårta ugn: 150-175 grader i ca 15-20 min.
Botten:
5 äggvitor
½ dl (150 g) strösocker
3 msk kakao
150 g finhackade hasselnötter
Chokladkräm:
5 äggulor
1 1/4 dl (125 g) strösocker
1 ½ dl vispgrädde
100 g mörk blockchoklad
150 g smör
Bottnarna:
Vispa vitorna till hårt skum, tillsätt sockret och vispa ytterligare en stund. Blanda i kakaon och de hackade nötterna.
Markera 2 rundlar på 2 bakplåtspapper, smörj därefter rundlarna och pudra lite lätt med mjöl. Lägg hälften av smeten på varje plåt och bred ut rundeln. Det går också bra att hälla hela smet på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda den och sen dela den i 2 rektanglar.
Grädda i 150-175 grader i 15-20 min.
Lossa bottnarna försiktigt när de svalnat något men ännu är varma.
Krämen:
Vispa gulor, socker och grädde i en tjockbottnad kastrull och låt det få sjuda upp under vispning till det tjocknar. Tag kastrullen från plattan. Rör i den hackade chokladen och till sist det mjukrörda smöret i små klickar.
Bred krämen på båda bottnarna och lägg den fina överst.
Garnera med flagad mandel och ställ tårtan kallt tills den ska serveras.
Den här tårtan går utmärkt att frysa.