Köttfärspiroger
Till middag igår blev det köttfärspiroger, den var jättegod! Hade egna fyllningar i den, man kan ha i vad man vill. Häll gärna i lite kokta ris, bulgur eller så linser, då blir den matigare.
KÖTTFÄRSPIROGER ugn: 225 grader i 10-15 min
Pirogdeg:
3 dl mjölk
1 msk neutral olja
25 g jäst (½ paket)
1 tsk salt
6 ½ dl mjöl
1 ägg att pensla med
sesamfrö
Torkad persilja
Fyllning:
400 g nötfärs
1-2 paket bacon <--- jag tog istället vanlig påläggs skinka som jag skar i bitar.
2 msk sambal oelek
1 msk mjöl
1 ägg <--- jag hoppade över den
250 g keso <--- jag tog bort den och tillsatte istället hackade färska champinjoner & soltorkade tomater.
smör
salt och peppar övriga kryddor efter din egen smak jag hade i lite kayennpepar, pizzamix, grillkrydda,torkad persilja och paprikapulver.
Pirogdeg:
1.Värm mjölken till 37 grader.
2. Smula jästen i bunke och häll på mjölken,olja och salt blanda tills jästen lösts upp.
3. Arbeta in mjölet.
4. Arbeta kraftigt till en deg med en köksmaskin.
5. Jäs övertäckt till dubbel storlek i 40 min.
6. Dela degen i 4 bitar.
7. Kavla ut varje bit till runda plattor.
8. Lägg på fyllningen ett par klickar på mitten.
9. Vik över överdelen runt fyllningen och nyp ihop.
10. Jäs 30 min på plåten.
11.Värm under tiden ugnen till 225 grader.
12. Pensla de färdig jästa pirogerna med uppvispat ägg. Strö ev. över lite sesamfrö och persilja.
13. Grädda i 10-15 min tills de har fått en vacker färg.
Fyllning:
1. Fräs nötfärsen i lite smör.
2. Stek baconet
3. Blanda nötfärs, bacon, sambal oelek, champinjoner, soltorkade tomater, mjöl, (ev. ägg) och smaka av med kryddor.
4. (Blanda i keso).
Recept
Mums, måste testa det någon gång :)