Kolapaj

Idag fick vi fint besök av Pernilla, Peter och deras nyfikna tvillingar. Då bjöd vi på lite julgodis & en jättegod julig kolapaj. Den var så god att det inte blir sista gången att baka ;) Man kan förbereda den redan dagen innan tycker jag, då hinner kolan stelna till ordentligt. Receptet hittade jag i boken, Vinterns söta.

KOLAPAJ     Ugn: 175 graders värme i ca 20 min.

Pajdeg
ca 3 dl vetemjöl
5 msk strösocker
150 g kylskåpskallt smör eller margarin
2 äggulor

Kolasmet
4 dl vispgrädde
1 dl ljussirap
1 dl strösocker
100 g smör
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda snabbt ihop mjöl, socker och smör till pajdegen i matberedare. Tillsätt äggulorna och kör i endast några sekunder. Låt degen vila i kylskåpet i minst 30 minuter.

Tumma ut degen i en pajform. Nagga botten med en gaffel. Grädda i ugnen i ca 20 minuter eller tills den fått färg.
  Blanda till kolasmeten alla ingredienser utom vaniljsocker i en kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda över medelhög värme till 112 grader. Tag bort från värmen och rör ner vaniljsocker. Häll smeten i pajskalet och ställ svalt tills kolasmeten stelnat.

 

 

 

 

 


Polkabräck

 
 
Ett riktigt bra tag sedan jag skrev härinne. Får se om jag minns hur man gör! ;)
 
Idag gjorde jag ett nytt julgodis som jag inte tror finns med i bloggen. Detta godis är jättegott och jätteenkelt att göra! :)
 
POLKABRÄCK
 
200 g choklad
200 g vitchoklad
2 dl polkagrisar - som hackas i grova bitar, man kan även mixa dem i mindre bitar som jag gjorde.
 
1. Smält chokladen i vattenbad.
2. Klä under tiden en form 30 x 20 med ugnsfolie och bred ut den
smälta chokladen i formen. Låt stelna helt.
3. Smält sedan den vita chokladen i vattenbad.

4. Krossa polkagrisarna.

5. Bred den vita chokladen över den stelnade chokladen och strö de
krossade polkagrisarna över.

6. Låt stelna innan du bryter den i bitar.
 
Recept
 
 

RSS 2.0