Kolapaj
KOLAPAJ Ugn: 175 graders värme i ca 20 min.
Pajdeg
ca 3 dl vetemjöl
5 msk strösocker
150 g kylskåpskallt smör eller margarin
2 äggulor
Kolasmet
4 dl vispgrädde
1 dl ljussirap
1 dl strösocker
100 g smör
1 tsk vaniljsocker
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda snabbt ihop mjöl, socker och smör till pajdegen i matberedare. Tillsätt äggulorna och kör i endast några sekunder. Låt degen vila i kylskåpet i minst 30 minuter.
Tumma ut degen i en pajform. Nagga botten med en gaffel. Grädda i ugnen i ca 20 minuter eller tills den fått färg.
Blanda till kolasmeten alla ingredienser utom vaniljsocker i en kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda över medelhög värme till 112 grader. Tag bort från värmen och rör ner vaniljsocker. Häll smeten i pajskalet och ställ svalt tills kolasmeten stelnat.
Polkabräck
smälta chokladen i formen. Låt stelna helt.
4. Krossa polkagrisarna.
5. Bred den vita chokladen över den stelnade chokladen och strö de
krossade polkagrisarna över.
6. Låt stelna innan du bryter den i bitar.
Gingersnaps
GINGERSNAPS ca 20-30 st. Ugn: 200 grader i ca 10 min
2 ½ dl farinsocker
125 g rumsvarmt smör eller margarin
½ dl mörk sirap
1 ägg
5 ½ dl vetemjöl
2 tsk bikarbonat
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
½ tsk malen kryddnejlika
1 nypa salt
½ dl strösocker
Rör socker och smör poröst. Tillsätt sirap och ägg. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten. Blanda ihop till en slät deg. Kyl i minst 1 timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg strösocker på en tallrik. Rulla degen till bollar. Rulla bollarna i sockret och lägg dem på en plåt, smord eller med bakplåtspapper.
Grädda i ugnen i ca 10 minuter. Låt kakorna svalna något på plåten. Lägg sedan över dem på ett galler för att svalna helt.
Daim Rocks
Kokosglasstårta med lime
1 dl socker
3 äggulor
rostade kokosflingor
Ingefärsmarmelad
Ingefärsmarmelad
50 g färsk ingefära
½ apelsin
3 ½ dl vatten
350 g syltsocker
Ger ca 5 dl marmelad
Skala och riv ingefäran på grova sidan på rivjärnet. Skölj apelsinen och riv på den grova sidan på rivjärnet. Pressa ur saften. Lägg ingefära, apelsinskal och saft i en kastrull. Tillsätt vattnet och låt koka upp. Koka i 3 minuter och rör i sockret. Låt koka ytterligare 3 minuter. Skumma eventuellt.
Ta kastrullen från värmen och låt svalna i 15 minuter. Häll upp i en varm, rengjord glasburk och förslut. låt kallna.
Recept
Smaklig måltid!
Nyttisbullar
75 g flytande smör
1 liter ljummet vatten
100 g jäst
3 dl fibrex
1 tsk salt
3/4-1 dl brödsirap
ev. 1 msk brödkryddor
2 liter (1200 g) vetemjöl - jag tog fullkorn vetemjöl
Smula jästen i en skål och häll på vattnet. Rör tills jästen löst sig.
Blanda i fibrex, margarin, salt, sirap och kryddor. Tillsätt mjölet, litet i sänder, tills degen släpper skålens kanter. Låt jäsa under duk i 45 minuter.
Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta den blank och smidig. Dela degen i 2 bitar och forma till rullar. Skär varje rulle i 25 bitar och forma till bullar.
Låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 225 graders värme.
Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter tills bullarna fått gyllenbruk färg. Låt svalna på galler under bakduk.
Smaklig måltid! :)
Mammas supergoda kardemummeskorpor
Nu är jag klar med dessa goooda skorpor. Min mamma hade en fin plåtlåda full med skorpor, som ganska fort länsades slut av mina pojkar nu i sommar då vi var där. Nu när jag är ledig och vädret har varit lite ostadigt, så passade jag på att baka en sats. Det blev många fina skorpor som inte fick plats i lådan, några har gömts i skåpet utan killarnas vetande ;).
MAMMAS SUPERGODA KARDEMUMMESKORPOR
50 g. jäst
200-250 g. smör eller margarin
5 dl mjölk
1,5 liter vetemjöl
2 tsk hel kardemummakärnor (krossa dem innan)
1 tsk salt
1,5 dl strösocker
Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret och häll i mjölken, låt den bli ljummet. Häll vätskan i bunken. Häll i vetemjölet & de andra ingredienserna. Blanda dem i en matberedare till en fin deg. Låt den stå och jäsa en stund, minst 30-40 min. Sätt ugnen på 200 graders värme. Dela upp dem i 4 fina längder och låt dem jäsa ytterligare 30 minuter till.
In i ugnen på mittersta delen, i ca 15-20 minuter. De ska bli gyllenbruna. Låt dem stå för att kallna.
Dela den på längden till 2 stora längder, dela sedan dem i skivor. Lägg dem på en ugnsplåt. Sätt ugnen på 250 graders värme. Låt bullarna stå i ugnen max 5 minuter.
Ta ut ur ugnen och sänk värmen till 50-70 grader, luckan kan vara öppen en stund så det blir svalare i ugnen. Sätt in plåten med bullarna igen, och låt stå i ugnen ca 10 timmar eller över natten.
Lång tid att göra, men jättegod och den räcker i flera veckor, om man inte äter den för ofta ;)
Hemkokt jordgubbskräm
JORDGUBBSKRÄM 4 port
500 g rensade färska jordgubbar
4 dl vatten
1 dl socker
3 msk potatismjöl + vatten
Dela jordgubbarna och lägg ner i en kastrull. Tillsätt vatten och koka upp. Koka tills bären mosar sig (jag mosade inte jordgubbarna, ville ha bitar av dem). Vispa ner socker och låt det lösa sig. Blanda potatismjöl med lite vatten och rör ner det. Ta kastrullen från plattan när första bubblan syns. Kyl krämen och servera den kall med mjölk.
Smaklig måltid!
Majorer
Bröd från sommarlivet
25 g. jäst
Till utbakningen: 1 dl sesam frö eller 1 dl solroskärnor ( jag tog hälften av båda) lite vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke och häll i salt & honung. Häll i lite vatten och rör tills jästen lösts upp, häll i resten av vatten, mjölken och allt utom sesamfrö/solroskärnor och vetemjölet till utbakningen. Låt stå och jäsa 1-1½ timme (eller vältäckt över natten). Värm ugnen till 260 grader. Strö ut lite vetemjöl och sesamfrön och/eller solroskärnor på bakbordet, tippa ut degen och forma den till en stor limpa. Grädda först i 260 grader i 10 minuter, sänk sedan värmen till 180 och grädda i 30 minuter till.
Låt sedan helst brödet svalna på galler.
Recept: Ur Anna Bergenströms kokbok, under valnötsträdet.
Drottningkaka med vitchoklad
Jag var såå baksugen idag och kom på att det fanns filmjölk som går ut snart och Hugo ska ha poolspel nästa helg och vi ska ansvara för att fixa fika och så. Jag erbjöd mig att baka mjukkakor. Så idag passade det bra att baka! :)
Blev rätt god kaka med vinbär (skulle eg. ta hallon & blåbär om man skulle följa receptet) men jag tog vinbär idag. Måste kanske baka en till sats, men det får vi ta en annan dag innan nästa helg, ska nog ta annat bär då. Man ska ha mandelflarn ovanpå, men det struntade jag i för jag vet att det kan finnas många som är allergiska mot nötter.
DROTTNINGKAKA MED VITCHOKLAD
En god långpannekaka som räcker till många. Man kan ta vilket bär som helst - blanda om man vill.
4 dl råsocker strö eller vanligt strösocker
5 ägg
8 ½ dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
4 dl fil
200 g smält smör
Pressad saft och rivet skal av en citron
150 g finhackad vit choklad
2 ½ dl blåbär
2 ½ dl hallon
Dekoration:
Mandelspån
Pärlsocker
Sätt ugnen på 200º och smörj och bröa en långpanna.
Vispa ägg och socker poröst. Blanda alla torra ingredienser och sikta ner dem i äggsmeten.
Tillsätt fil, smör, citronsaft, citronskal och chokladen. Blanda försiktigt, vispa inte.
Bred ut smeten i långpannan och fördela hallon och blåbär över. Toppa med mandelspån och pärlsocker.
Grädda i nedre delen av ugnen i 200º ca 20-25 minuter. Kolla med en sticka.
Skär i rutor.
Hjärtfudge
MJÖLKCHOKLADFUDGE
3 dl vispgrädde
2 dl socker
1 dl ljus sirap
50 g smör
2 msk honung
120 g mjölkchoklad <--- jag tog mjölkchoklad med apelsincrisp
Koka upp grädde, socker och sirap. Låt koka tills smeten precis klarar kulprovet. Tag kastrullen ifrån platten och rör ner smöret och honungen.
Låt koka i 2 min till. Tag av kastrullen ifrån plattan och rör ner mjölkchokladen så att allt smälter.
Fyll en form med bakplåtspapper på ca 15*25 cm och låt svalna. Ställ den sedan i kyl, gärna över natten innan man skär den i bitar.
Chokladtårta
Man kan ta vanliga godisströssel istället för mandelflarn om man vill. Kan även göra botten utan nötter om det finns allergi. Det var en riktig mysig kväll vi hade igår kväll.
Passar perfekt när man behöver många tårtor. Det är bara att plocka fram efter hand ur frysen. Tinar snabbt.
Bild: Internet, glömde tyvärr ta egen bild så jag fick googla fram det. Jag gjorde tårtorna i rektangel istället. För det var lättare och dela itu den sen än att göra 2 rundlar.
CHOKLADTÅRTA 1 tårta ugn: 150-175 grader i ca 15-20 min.
Botten:
5 äggvitor
½ dl (150 g) strösocker
3 msk kakao
150 g finhackade hasselnötter
Chokladkräm:
5 äggulor
1 1/4 dl (125 g) strösocker
1 ½ dl vispgrädde
100 g mörk blockchoklad
150 g smör
Bottnarna:
Vispa vitorna till hårt skum, tillsätt sockret och vispa ytterligare en stund. Blanda i kakaon och de hackade nötterna.
Markera 2 rundlar på 2 bakplåtspapper, smörj därefter rundlarna och pudra lite lätt med mjöl. Lägg hälften av smeten på varje plåt och bred ut rundeln. Det går också bra att hälla hela smet på en bakplåtspappersklädd plåt och grädda den och sen dela den i 2 rektanglar.
Grädda i 150-175 grader i 15-20 min.
Lossa bottnarna försiktigt när de svalnat något men ännu är varma.
Krämen:
Vispa gulor, socker och grädde i en tjockbottnad kastrull och låt det få sjuda upp under vispning till det tjocknar. Tag kastrullen från plattan. Rör i den hackade chokladen och till sist det mjukrörda smöret i små klickar.
Bred krämen på båda bottnarna och lägg den fina överst.
Garnera med flagad mandel och ställ tårtan kallt tills den ska serveras.
Den här tårtan går utmärkt att frysa.
Mini cupcakes
Hugo har frågat mig i några dagar om vi kunde baka ihop, och idag passade det bra. Edwin var och tränade fotboll och Nicklas på Gustavsvik, så vi hade en liten egentid. Hugo fick bestämma själv vad han ville baka och bläddrade i en bra kokbok för barn - Baka med barn, och han hittade receptet, Mini cupcakes, som såg lockande ut.... Bara att sätta igång med baket. Hugo var så duktig, han gjorde det mesta själv, jag hällde bara lite i formarna och blandade ihop frostingen! :)
Hugo stod och dekorerade varje muffins rätt noga och var så nöjd med dem. :) Ska frysa in några, för inte kan vi väl äta upp allihopa själva. :D
MINI CUPCAKES Ca. 20 st, ugn: 175 grader i ca 8 min.
2 st ägg
2 dl socker
1,5 tsk vaniljsocker
1,5 tsk bakpulver
2 dl mjöl
1 dl vaniljyoghurt
Frosting:
100 gram mjukt smör
4 dl florsocker, citronsmak
2 tsk grädde
karamellfärg
strössel, och ätbara pärlor
1. Vispa socker och ägg poröst, blanda vaniljsocker, bakpulver och
mjöl i en separat skål.
2. Rör sedan i det i äggsmeten.
3. Blanda i yoghurten.
4. Fördela smeten i små formar och grädda i ca 8 minuter i 175 grader
i mitten av ugnen.
5. Låt dem svalna helt.
6. Gör frostingen:
7. Vispa smöret riktigt mjukt med en elvisp, häll i florsockret och fortsätt
vispa fast nu på låg fart.
8. Häll i grädden och fortsätt vispa en stund till.
9. Dela upp frostingen i skålar och färga i olika färger. Spritsa eller
bred krämen på dina cupcakes. Dekorera fint med pärlor och strössel.
Recept