Hemkokt jordgubbskräm

Min mamma brukar koka egen jordgubbskräm som smakar sååå gott att jag också måste göra det hemma. Det var inte så svårt som jag trodde. Killarna gillade den jättemycket, ska nog koka fler gånger men inte för ofta, har några påsar i frysen som ska räcka länge speciellt under de långa och mörka månaderna. Det kanske gör så att dagarna går fortare då??? :)
 

JORDGUBBSKRÄM  4 port    

500 g rensade färska jordgubbar  
4 dl vatten  
1 dl socker  
3 msk potatismjöl + vatten      

Dela jordgubbarna och lägg ner i en kastrull. Tillsätt vatten och koka upp. Koka tills bären mosar sig (jag mosade inte jordgubbarna, ville ha bitar av dem). Vispa ner socker och låt det lösa sig. Blanda potatismjöl med lite vatten och rör ner det. Ta kastrullen från plattan när första bubblan syns. Kyl krämen och servera den kall med mjölk.

      Smaklig måltid!

 
 

Majorer

Vi besökte goda vänner som bjöd på denna goda kaka som kallas för majorer. Killarna tyckte den var såå god att jag fick baka den idag, verkligen god och snabbt bakat.
MAJORER    Ca. 60 st. Ugn: ca 200 grader i ca 11 minuter.
 
200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
Knappt ½ tsk hjortronssalt
1,5 dl korinter
75 g ( = 1 rågad dl) hackade mandlar
1 äggvita
pärlsocker
 
Rör ihop smöret och strösocker. Blanda mjölet ordentligt tillsammans med hjortronssalt och korinter i en annan bunke och häll sedan försiktigt den i smörblandningen och häll sedan ner hälften av de hackade mandlarna. Arbeta ihop till en deg som sedan delas i små bollar. Platta till kakorna på en smord eller papperplåtssklädd plåt. Se till att kakorna inte läggs för nära varann. Pensla över kakorna med uppvispat ägg och strössla över pärlsockret och resten av hackade mandlarna.
Gräddas en i taget i mitten av ugnen, knappt 200 graders värme,  i ca 11 minuter.
 
Recept: Annas kakbok av författaren Anna Bergenström.
 


 
 

Bröd från sommarlivet

 
Var såå baksugen igår och hade saknat att få baka bröd och jag bakar helst med hjälp av min kära bakmaskin. :) Det blev Bröd från sommarlivet som är så enkelt och snabbt att baka - perfekt under sommaren men det passar även året om tycker jag. Ska nog baka ett till imorgon men utan nötter så att mina killar inte behöver pilla bort nötter. :)
 
BRÖD FRÅN SOMMARLIVET    
1 stor limpa,   ugn: först 260 grader i 10 min, sen 180 grader i 30 min.

25 g. jäst
2 tsk salt
1 msk honung (flytande)
5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
2 msk rapsolja
2 dl solroskärnor eller 150 g. valnötter eller hasselnötter <---- kan även bakas utan nötter
2 dl (100 g) grahamsmjöl eller rågmjöl
10-10,5 dl (600 g) vetemjöl

Till utbakningen: 1 dl sesam frö eller 1 dl solroskärnor ( jag tog hälften av båda) lite vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke och häll i salt & honung. Häll i lite vatten och rör tills jästen lösts upp, häll i resten av vatten, mjölken och allt utom sesamfrö/solroskärnor och vetemjölet till utbakningen. Låt stå och jäsa 1-1½ timme (eller vältäckt över natten). Värm ugnen till 260 grader. Strö ut lite vetemjöl och sesamfrön och/eller solroskärnor på bakbordet, tippa ut degen och forma den till en stor limpa. Grädda först i 260 grader i 10 minuter, sänk sedan värmen till 180 och grädda i 30 minuter till.

Låt sedan helst brödet svalna på galler.


Recept: Ur Anna Bergenströms kokbok, under valnötsträdet.


RSS 2.0