Tomat- och salsagratinerad pannbiff

Idag är jag äntligen ledig! Har hunnit med en hel del idag tycker jag.
Jag har hunnit med att..
styrketräna, träna mage/rygg och sedan även stepmix.
klippa mig
baka vetebullar till semla - semlans dag är på torsdagen, om jag läste rätt :)
långpromenera med Amy, härligt att det är ljust länge på dagen så att man kan gå ut lite senare på em.
laga en god middag.

Nu ligger jag och myser i soffan med en kopp rooiboste med lingon/blåbärssmak. Skönt och bara slappa! :)

Här kommer receptet på middagen som vi åt idag, rätt god! Jag gjorde den enligt 2 olika recept. Det kanske ser krångligt ut med flera olika recept, men den är inte så svår och lång tid att göra. God är den också! Nästa gång hoppar jag nog över grädden till salsasåsen för pannbiffarna. Behövs nog inte.

TOMAT- OCH SALSAGRATINERAD PANNBIFF   4-5 port.   ugn: 210 grader i ca 30 min
 
Saftiga köttfärsbiffar   14 st biffar
1 kg blandfärs
2 ägg
2 dl vatten
2 msk malen paprika (mild)
1½ tsk Tony Chachere´s grillkrydda
½ tsk malen vitpeppar
Salt
Smör till stekning

Blanda färsen med övriga ingredienser till smeten. Forma till biffar och platta till dom innan du lägger dom i stekpanna.
Stek på hög värme så de får fin färg på bägge sidorna, lägg upp på fat vid sidan om allt efter hand. 

Varm grönsakssalsa:
- 3 st Tomater tärnade
- 1 st Gul lök hackad
- 2 st Paprikor tärnad som tomaten
- 100 gr Torkade plommon hackade
- 1 st Lime
- 15 ml Honung
- 3 dl vatten
- Chili efter smak
- 3 st vitlöksklyftor pressade

1. Lägg i alla grönsaker och plommonen i en kastrull.
2. Dela och pressa i limen, lägg lägg med halvorna
3. Lägg i chili, vitlök, salt, honung och vatten
4. Låt det koka upp och sedan puttra tills det fått en salsa konsistens.
5. Smaka av och ta ut limen för att sedan servera.. den här fungerar bra till grillen i sommar och kan serveras kall..

SÅS till fyllningen av pannbiffarna:
- 3 dl av grönsakssalsa eller så en vanlig tacosalsa som du köpt.
- 2 dl Grädde   <--- ev. strunta i nästa gång.
- 1 dl Vatten
- 3 st Tomater i tjocka skivor
- 1 dl Riven ost gärna med lite smak

1. Lägg pannbiffen i en ugnsform
2. Lägg sedan på en skiva tomat på varje
3. Blanda salsan med vatten och grädde och häll över pannbiffarna
4. Lägg ost på varje tomat och gratinera i ugnen på 215° i ca 30minuter
5. Koka ris till och servera…

Recept

 





Bread mix in a jar

Idag var jag hos min goa barndomsväninna, Hedvig, på en riktig god brunch! Måste börja med det härhemma också, kanske på lördag då Nicklas fyller år... Ska kika fram olika läckerheter. Jag tog givetvis med mig lite gott. Hoppas detta här brödet smakar gott, Hedvig. Tog även med en påse nötter och en påse rooibos-te.

BREAD MIX IN A JAR
             1 bröd

1 en-liters fin burk

lite drygt 3 dl grahamsmjöl
½ dl vetemjöl
1 dl rågkross
1 dl solrosfrön
½ dl linfrö
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
torkade tranbär
torkade aprikoser i bitar
hackade valnötter

Skriv på lappen:
½ dl mörk sirap
5 dl fil eller naturell yoghurt

Häll i ingredienserna en efter en i burken, avsluta med frukten och nötterna.

Skriv på en lapp:
Tillsätt 1/2 dl sirap och ~5 dl fil/yoghurt, blanda. Grädda längst ner i ugnen, 175 grader, 90 minuter.

Recept


Ellas 1 års tårtor

Idag var vi på söööta Ellas allra första kalas. Jag fick beställning på 2 tårtor och det gick bra. Men det var ganska svårt och göra blommor, får öva lite mer på det. Men annars så är jag nöjd, hoppas K. var nöjd med dem. Måste köpa fler sockerpasta i olika färger, de som jag hade hemma hade torkat och blivit stenhårda trots de förvarats i plastpåsar. Men tur så gick några att använda :). Någon som vet hur man ska hålla dem mjuka länge??

Hade blåbärsmousse och vitchokladmousse som fyllning och sedan smörkräm med rosenvatten som fyllning runtom tårtan innan sockerpastan lades på. Runt om den hade jag grönt marsipanpasta med päronsmak.

Ska göra en till tårta, tills nästa helg då Nicklas fyller år. Får se hur den kommer se ut, har inte bestämt mig ännu men skulle vilja testa något nytt, kanske med olika figurer, får se vad Nicklas vill/tänkt sej. :)

Tack söööta Ella med familj för att vi fick komma och fira dej, du var såå gosigt söt! ♥

Nyponbars

När man tränar mycket är det bra och ladda upp med kolhydrater efter träningen. Jag brukar ta en banan direkt efter träningen, men det blir lite tröttsamt med banan varje gång, så nu testar jag dessa bars. Smakade gott, tar lite tid att hacka och så men värt arbetet. :)


NYPONBARS
         8 bitar      ugn: 125 grader i ca 30 min

1 dl grovhackade cashewnötter (naturella)
1 dl pumpakärnor
3 äggvitor
2 dl havregryn
3 msk nyponskalsmjöl
3 msk honung
1 krm salt
1 dl hackade torkade aprikoser
1 dl hackade torkade tranbär

1.Sätt ugnen på 125°C.
2.Rosta de grovhackade cashewnötterna och pumpakärnorna i en torr och het stekpanna ett par minuter tills de får lite färg.
Låt svalna. Blanda med äggvitor, havregryn, nyponskalsmjöl, honung och salt. Tillsätt de hackade torkade aprikoserna och tranbären. Rör om ordentligt.
3.Lägg bakplåtspapper på en plåt. Gör 2 längder (för 8 bitar) av smeten, ca 4 cm breda och 1 cm höga. Gör längderna så kompakta som möjligt.
4.Ställ in mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt svalna. Skär i bitar. Vänd dem efter ett tag så att de torkar runt om. Förvara i kylen i lufttät burk.

Tips

Krydda med kakao, kardemumma eller vaniljsocker.

Recept


Köttfärspiroger

Till middag igår blev det köttfärspiroger, den var jättegod! Hade egna fyllningar i den, man kan ha i vad man vill. Häll gärna i lite kokta ris, bulgur eller så linser, då blir den matigare.

KÖTTFÄRSPIROGER
       ugn: 225 grader i 10-15 min
  
Pirogdeg:
3 dl mjölk
1 msk neutral olja
25 g jäst (½ paket)
1 tsk salt
6 ½ dl mjöl
1 ägg att pensla med
sesamfrö
Torkad persilja

Fyllning:
400 g nötfärs
1-2 paket bacon <--- jag tog istället vanlig påläggs skinka som jag skar i bitar.
2 msk sambal oelek
1 msk mjöl
1 ägg <--- jag hoppade över den
250 g keso <--- jag tog bort den och tillsatte istället hackade färska champinjoner & soltorkade tomater.
smör
salt och peppar övriga kryddor efter din egen smak jag hade i lite kayennpepar, pizzamix, grillkrydda,torkad persilja och paprikapulver.
 
Pirogdeg:
1.Värm mjölken till 37 grader.
2. Smula jästen i bunke och häll på mjölken,olja och salt blanda tills jästen lösts upp.
 3. Arbeta in mjölet.
4. Arbeta kraftigt till en deg med en köksmaskin.
5. Jäs övertäckt till dubbel storlek i 40 min.
6. Dela degen i 4 bitar.
7. Kavla ut varje bit till runda plattor.
8. Lägg på fyllningen ett par klickar på mitten.
9. Vik över överdelen runt fyllningen och nyp ihop.
10. Jäs 30 min på plåten.
11.Värm under tiden ugnen till 225 grader.
12. Pensla de färdig jästa pirogerna med uppvispat ägg. Strö ev. över lite sesamfrö och persilja.
 13. Grädda i 10-15 min tills de har fått en vacker färg.

Fyllning:
1. Fräs nötfärsen i lite smör.
2. Stek baconet
3. Blanda nötfärs, bacon, sambal oelek, champinjoner, soltorkade tomater, mjöl, (ev. ägg) och smaka av med kryddor.
4. (Blanda i keso).

Recept


Lillasyster yster 20 år

Igår firade vi Stina som fyllde hela 20 år! Ofttbart att hon redan är en stor och vacker kvinna! Minns henne som liten, såå envis men söööt! :) Nu har hon blivit vacker och en riktig bestämd kvinna som vet vad hon vill/tycker. Det har gett resultat för nu har hon fått jobb som aupair hos en hästfamilj i England! Fick veta det för ett par veckor sedan och hon skulle åka redan tidigt imorgon bitti! Då fick vi ha en födelsedags- & avskedsfest. Det var riktigt trevligt, men ändå så sorgset på något sätt. Hon ska jobba där i ett halvt år, om det går bra. Jag tror säkert att det ska gå bra! :)

Här firades hon, fick en datväska av oss syskonen och sedan fick hon några små personliga presentet. Här hade hon sällskap av Sigge :).

Gull-Saga hos sin gudfar, hon var såååå finklädd i en sööt klänning & lackskor! Så söt! :D

Gull-Sagas personliga present till sin gullfaster. Det var en häfte med söööta bilder på Saga. Kul idé!

Stina fick en liten present av Edwin & Hugo - 4 små gratängformar, kan vara bra om man ska laga något litet till sig själv.

Av mig fick hon en större skyddsängel, den i mitten. Den ska skydda henne i England, om det känns för jobbigt eller tungt. Den ska föreställa hennes storasyster Fia ;).
Jag har blivit sugen på att göra skyddsänglar igen, de är så roliga att göra. Så jag gjorde några med olika kroppar. :)

Jag & svägerskan Madde blev tillfrågade om ville göra snittar och självklart ville vi! Det blev vegetariska goda snittar & tapas. Det är kul att jag och Madde har samma intresse - matlagning & bakning. Hon är rätt duktig i köket! :) Jag gjorde dillpajer, min smördeg med soltorkade tomater, gratinerade champinjoner med smält ost och soltorkade tomater, böndipp och crossister med oliv- & fetakräm. Madde gjorde portobello med god fyllning, gapachos med krutonger, vitlöksmarinerade oliver, ugnsgratinerade zucchini med god fyllning. Glömt om hon gjorde mer, men de var såå goda! Arvid bjöd på goda ugnsrostade potatisklyftor & lax och gott ugnsbröd.

Det halvklara uppdukade bordet. Vi kom dit tidigare för att förbereda & duka inför kvällen.

Saga i sin söta klänning hos sin mamma. Hon var så snäll och go denna kväll. Var rätt trött, att hon vilade en stund och sedan satt hon hos gästerna en stund. :)

Det var en riktig trevlig kväll. Var så trötta när vi kom hem att vi lade oss på en gång, vid ca 23 tiden. :)
Idag hade vi en skön söndag med sovmorgon, pälsvård och långpromenad med Amy, Edwin & Hugo har lekt med sina kompisar och nu tränar Edwin fotboll och jag håller på med att göra middag - köttfärspiroger.

Hoppas ni haft en skön helg!


Fias ploppglass

Gjorde 2 olika glassar idag och den med lakrits följde jag enligt receptet och denna här följde jag grundreceptet och smaksatte sedan själv efter min idé. Jag hade inte glassmaskin, så jag hällde smaksättningarna direkt efter då jag hade hällt fyllningen i en låda och rörde ihop och frös in den. Blev rätt gott!

FIAS PLOPPGLASS

2 äggulor
125 g strösocker
5 g vaniljsocker
3 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde
5 g majsmjöl
60 g hackade plopp
ca. 1 näve minimarshmallows
ca. 20-30 g. hackade vit choklad, eller någon annan mörkare chokladsmak


Häll äggulor, strösockret, vaniljsockret, majsmjölet i en skål. Vispa med mixer tills smeten är nästan vit. Värm mjölken försiktigt. Tillsätt den varma mjölken i äggsmeten försiktigt. Vispa hela tiden. När ingredienserna är ordentligt blandade häller du blandningen i en kastrull. Värm blandningen på medelvärme i två minuter under omrörning. Den ska inte börja koka. Om blandningen koagulerar vispar du den med mixern i en halv minut. Låt blandningen svalna och ställ sedan i kylskåp för att svalna tills kylskåpstemperatur. Vispa grädden och vänd sedan ner den försiktigt i blandningen. Slå på glassmaskinen och häll ner blandningen. Hacka ploppen och vitchokladen i mindre bitar. När glassen är klar häller du ner ploppen, vitchokladen och marshmallowen och låter glassmaskinen fördela det.
ELLER: Häll i smaksättningarna direkt i lådan och rör den lite. Sen är det bara att ställa in den i frysen och röra om emellanåt tills den stelnar riktigt. Kan ta ett par timmar.


Lakritsglass

Hade många äggulor liggandes i kylen och de passar bra till hemgjord glass. Idag är det fredag och då passade det väl bra att göra egen glass? ;)
Gjorde 2 olika i förmiddags, som fick stå i frysen i några timmar istället för i glassmaskinen, eftersom isklampen till maskinen har typ försvunnit, hittar nog den sen när vi inte behöver den :).  Vi fick röra i glassen regelbundet för att fördela frysandet av glassen. Det gick bra! Den smakar såååå god, nästan godare än köpta. Har tyvärr inga bilder idag, satt så skönt i soffan att vi inte orkade gå och hämta kameran eller mobilen. Haha. Får ta en bild imorgon eller liknande.

LAKRITSGLASS

2 äggulor
125 g strösocker
5 g vaniljsocker
3 dl mjölk
2,5 dl vispgrädde
5 g majsmjöl
60 g turkisk peppar


Häll äggulor, strösockret, vaniljsockret, majsmjölet i en skål. Vispa med mixer tills smeten är nästan vit. Värm mjölken försiktigt. Tillsätt den varma mjölken i äggsmeten försiktigt. Vispa hela tiden. När ingredienserna är ordentligt blandade häller du blandningen i en kastrull. Värm blandningen på medelvärme i två minuter under omrörning. Den ska inte börja koka. Om blandningen koagulerar vispar du den med mixern i en halv minut. Låt blandningen svalna och ställ sedan i kylskåp för att svalna tills kylskåpstemperatur. Vispa grädden och vänd sedan ner den försiktigt i blandningen. Slå på glassmaskinen och häll ner blandningen. Hacka turkisk pepparn. När glassen är klar häller du ner den hackade turkisk pepparn och låter glassmaskinen fördela det.
ELLER: Häll turkisk pepparn direkt i lådan och rör den lite. Sen är det bara att ställa in den i frysen och röra om emellanåt tills den stelnar riktigt. Kan ta ett par timmar.

Recept

Fias laxknyte med quinoasallad

Idag bjöd jag hem min goa väninna, Cina, på lunch. Vi hade tidigare pratat om att hon skulle komma förbi och äta lunch någon dag, för hon jobbar i närheten och idag passade det bra! :) Det var riktigt mysigt! Jag bjöd på min favorit laxrätt, som jag själv hittat på och jag brukar äta den på jobbet, för det är bara jag som äter lax hemma. Lite trist tycker jag, den är ju en jättebra rätt, samt så äter jag bara ugnsstekta och stekta lax. Idag passade jag på att göra den, jag vet tyvärr inte riktigt hur mycket jag tog, men det var på ett ungefär. Ni får testa fram er. :) Till den åt vi en god quinoasallad, som var nytt för oss.


FIAS LAXKNYTE

Sätt ugnen på 200-225 graders värme.
Lägg en tinad lax på en aluminiumfolie som lagts på en ugnssäker form.
Kärna ur en paprika och skär den, valfri antal zucchini (jag brukar ta ca 10 cm av denna) & 2-3 färska champinjoner i bitar.
Krydda laxen med fiskkryddor & lite salt.
Häll över grönsakerna & champinjonerna och ringla över med lite olivolja (kanske 1 msk), 1 msk pressat citronsaft och krydda med valfria kryddor,
jag tog denna här gången italiensk salladkrydda, fiskkrydda skagen, citronpeppar och salt. Man kan ta chilipeppar, senapkrydda eller vad ni tycker skulle
passa till rätten.

Knip ihop folien ordentligt och sätt in den i ugnen och låt den stå där i ca 20-30 min, kolla gärna laxen om den fått fint färg - klar.

Serveras med någon god kall röra av creme fraiche med fiskkryddor & salt i, eller kall hollandaisesås och gryn som t.ex bulgur, quinoasallad eller ris.

Recept: Mitt eget recept.

QUINOASALLAD
   4 pers.

2 dl quinoa
4 dl vatten
1 tsk salt
2 paprikor
1 burk kokta röda linser (400 g) eller koka själv, enligt paketet, jag tog 2 dl linser + 4 dl vatten som jag kokte innan o lät den svalna
2 msk hackad persilja
1-2 msk balsamvinäger

1. Skölj quinoagrynen noga i rinnande vatten. Koka upp vattnet och sjud grynen under lock ca 15 minuter. Gör samma sak med linser om ni ska koka den.
Tillsätt salt, rör om och låt svälla en stund.

2. Kärna ur och skär paprikan i små tärningar. Skölj linserna och blanda dem med paprikan, quinoa, persilja och vinäger. Smaka gärna av med salt & peppar.

Recept: Ur en kokbok som jag hade hemma.

 Smaklig måltid!

 


Enkel ostkaka

Idag kom min kära barndomsväninna, Kia, på besök. Vi började först med en härlig timmespromenad med Amy. Sedan var det dags för middag. Det bjöds på en god örtmarinerad kycklingrätt som gräddades i ugnen tillsammans med tomater, citron och till den åt vi råris och sallad. En jättegott och enkelt rätt som jag kommer att laga igen, ska då komma i håg och ta bild på den. :) Till efterrätt blev den här enkla ostkakan, som är god och inte sött. Passar även som mellanmål till barn.


ENKEL OSTKAKA  4 port.  ugn: 175 grader i ca 35 min.

250 g keso
15 sötmandlar
2 ägg
1 dl matlagningsgrädde
4 dl färska hallon
1 dl vispgrädde
(1 tsk pepparkakspulver   <--- Fias smaksättning)

Häll keson i en sil och låt den rinna av. Finhacka mandlarna. Vispa äggen med en gaffel i en skål. Blanda i keso, matlagningsgrädde, mandel och ev. ngt krydda med smak. Häll smeten i en ugnssäker smord form. Grädda i ugnen på 175 grader i ca 35 minuter tills kakan fått lagon med färg. Om du använder flera små formar istället för en stor blir ugnstiden något kortare.

Servera med hallon och en klick vispad grädde.

Tips: Tillsätt en nypa saffran i smeten så liknar ostkakan en gotländsk saffranspannkaka - servera med vispad grädde och färska bär. Eller pudra kanel över den färdiga kakan så smakar den som risgrynsgröt. Du kan även tillsätta frön från en halv vaniljstång i smeten före gräddning.

Vitchokladpannacotta med passionfrukt

Gjorde denna här gooooda efterrätten som alla gillade. Inte blev det någon bit över, här heller :). Jag tillsatte lite rivet & en bit vitchoklad och den smakade utsökt! Enligt receptet är den för 2 portioner men jag gjorde 3 dubbla sats och det räckte gott och väl till 7 personer. Det räckte också med bara 3 hel passion till dessa 7 glas. Men ni får prova fram er, det beror ju också på hur mycket pannacotta ni vill ha, men jag tycker att vi fick rätt mycket.


VITCHOKLADPANNACOTTA MED PASSIONFRUKT   2 port

2 1/2 dl grädde (vispgrädde eller mellangrädde)
1 msk vaniljsocker
1/2 msk honung
ca 40 g vit choklad
1 gelatinblad

2 st passionsfrukter till garnering

Lägg gelatinbladet i kallt vatten, minst 5 min. Värm resten av ingredienserna i en kastrull tills det nästan kokar.
Ta bort från plattan och vispa ner det urkramade gelatinbladet. Häll i skålar och ställ kallt att stelna (minst 3 timmar).
Toppa med passionsfrukt strax innan servering.

Recept


Plommonspäckad fläskkarré

Idag har det varit en dag med en del att göra och till middag blev det denna här späckade rätten. Fullspäckad dag med andra ord :) Men tur så var jag ledig. Började dagen med en härlig konditionspass på Aspholmens Wellnessclub, sedan skulle Edwin till tandläkaren och dit fick Nicklas följa med. Han hade fina tänder och fick återkomma om 18 månader, skönt att få veta det ;).
Det var en ganska lugn dag, tog en skön promenad i snön med Amy och städade extra noga i köket så nu är det fint i köket igen. Mot kvällen skulle vi få besök av brorsan Jens med hans töser, på middag. Jag började tidigt med middagen för den skulle stå på spisen och sjuda i 1,5 timmar och den blev lyckat! Ingen en enda bit blev över! Bara lite sallad och sås blev det kvar. Barnen åt jättebra men de var nog jättehungriga efter att ha börjat spela badminton, de tyckte det var jättekul! Nu sitter vi alla trötta och mätta efter en god middag & efterrätt, men nöjda med dagen. Killarna spelar lite TV-spel men snart blir det sängen för dem, de hade svårt att vakna i morse, så nu borde de lägga sig tidigare, men det blir nog lite svårt :).

PLOMMONSPÄCKAD FLÄSKKARRÈ
4 port.

800g fläskkarré i bit

en näve katrinplommon (och/eller torkade aprikoser)
1/2 liter vatten
1 kalvbuljongtärning
1 gul lök
smör till stekning
salt och peppar

Gräddsås
3 dl koksky
2 dl vispgrädde
salt och peppar

Putsa karrén noga från fett. Gör några hål med kniven och fyll med plommon. Bind upp ordentligt med steksnöre till en jämn cylinder. Bryn sedan karrén i smör till riktigt fin färg. Klyfta löken och lägg den tillsammans med karrén, vatten och bujlongtärningen i en gryta. Koka upp och låt sjuda i 1 1/2 timme på svag värme. Skumma av om det behövs. Ta upp karrén och håll varm medan du kokar såsen. Sila kokskyn och tag 3dl och blanda med 2 dl vispgrädde i en mindre kastrull. Låt koka ner till önskad konsistens, smaka av med salt och peppar.

Recept

Oreocheesecakes

Testade denna här kakan igår, den var ganska god. Den som var ovanpå var jättegod, men kakan under blev lite smaklös och det var inget hit för oss, tyvärr. Ska testa med annan kex och samma fyllning, så får vi se hur den smakar. Men den var jätteenkel och snabb att göra. :)

OREOCHEESECAKES
        ugn: 175 grader i cirka 25-30 minuter

12st oreocookies
200g Cream cheese
1 1/2dl gräddfil
3/4dl socker
saft och rivet skal från en lime
2 ägg

Sätt ugnen på 175 graders värme.
Vispa cream cheese och gräddfil mjukt med elvisp, häll övriga ingredienser och vispa till en slät smet.
Ställ pappersformar i en muffinsplåt. Lägg i en oreocookie i botten av varje form.
Häll smeten i formarna ovanpå kakorna och grädda i cirka 25-30minuter. Smeten ska helt ha stelna och inte vara bränd.
Låt svalna och ställ i kylen till servering.

Recept


Jordgubbskräm

Barnen var sugna på jordgubbskräm och jag hade frysta jordgubbar så jag testade att göra eget kräm. Det får mig att tänka på mammas goda kräm som hon brukade koka när jag var yngre. Tur så gillade barnen den. :)


JORDGUBBSKRÄM

500 g frysta jordgubbar 
4 dl vatten
4 msk socker (gärna hemmagjort vaniljsocker)
ca 0,5 tsk äkta vaniljpulver
2 msk potatismjöl
 
Koka upp bären tillsammans med vattnet. Sänk värmen och rör i sockret och vaniljpulvret medan blandningen sjuder.
Blanda potatismjölet med en sked vatten separat och rör. Rör och låt blandningen koka upp lite snabbt tills den tjocknar. Servera med kall mjölk.
 


Kycklinggratäng med ingefära, ananas och sweet chili

Hade mycket kalkon över från nyår och det fick bli en god gratäng till middagen idag. Hela familjen gillade den, killarna brukar annars ha bråttom när de äter, men idag satt vi tillsammans och åt lugnt. Det var mysigt. Nu finns det även mat kvar till imorgon för jag dubblade receptet. Jättegod är den! Jag tillsatte även cashewnötter som man kunde lägga till om man ville ha.

KYCKLINGGRATÄNG MED INGEFÄRA, ANANAS OCH SWEET CHILI 4 portioner
 
4 stora kycklingfiléer
 smör/olja till stekning
 3 msk konserverad ananas i juice, krossad eller i bitar
 1 cm riven färsk ingefära
 3-4 msk sweet chili
 3 dl matgrädde
 en skvätt kinesisk soja
 1-2 tsk kycklingfond
 salt, vitpeppar
 
Bryn filéerna i smör/olja tills gyllenbruna runt om. Salta, peppra och lägg i en gratängform.
Blanda övriga ingredienser i en kastrull och koka upp under omrörning.
Låt såsen koka ihop lite och utveckla smakerna samt tjockna något.
Smaka av och häll över i formen när du är nöjd.
Ställ i formen i 180-200C ugn ca 15-20 minuter eller tills kycklingen är genomstekt.
Servera med ris och grönsaker (t ex broccoli).

Recept


Kanelstekt ananas med mandelgrädde

Vi hade 2 färska ananas hemma och jag ville göra någon god efterrätt av dem, och hittade ett som såg ut vara god och det stämde! Jag tog lite glass istället för grädde. Det smakade lika gott. Enkelt och gott. Nu är vi mätta och nöjda efter kalkonrester från igår och nu efterrätten. Nu får det nog räcka med all sötsaker, har fått nog av dem nu. :) Ska bli skönt att återgå till den normala kosten eller vad man nu ska kalla det för :). De andra ananasbitarna frös jag in till framtida efterrätter eller till någon lyx frukost eller mellis.


KANELSTEKT ANANAS MED MANDELGRÄDDE
För 4 port

½ färsk ananas
2 msk smör
1 msk kanel
2 msk honung
Saften av 1 lime
2 dl Arla vispgrädde
100 g rostad mandel

Skala ananasen och skär bort mittstocken.
Skiva ananasen och stek skivorna i smör och kanel i en stekpanna tills de fått färg.
Ringla över honung och limesaft.
Fortsätt steka tills honungen karamelliserat och limesaften kokat in.
Vispa grädden.
Hacka mandeln och vänd ner i grädden.
Servera ananasen varm med mandelgrädden.

Recept


Nyårsafton 2011

God fortsättning på det nya året! Hoppas 2012 blir ett fint och bra år för oss alla!
Vi hade en riktig mysig och lugn nyårsafton igår, min dag började med ett riktigt svettigt nyårsspinning & lite roddmaskinsträning. Riktigt bra träningsavslut på det förra året.
På eftermiddagen fixade jag och Nicklas kalkonen som skulle stå i ugnen i ca 3 timmar och den blev lyckat! Massor med kött över till middagar framöver. Ska nog testa göra en kalkongryta någon dag.
Vi hade en riktig mysig 3 rätters middag, jag och Nicklas klädde upp oss men barnen var inte lika intresserade. Ville inte tvinga dem, vi var ändå hemma hela tiden, Edwin var fortfarande sjuk. Nicklas fick hämta hem mera ögondroppar under förmiddagen.


Det bjöds på 3 rätter, först ut var förrätten. Något som jag blandat ihop själv, blev rätt god! En skinkröra med sweetchilisås som smaksättare.



Kom nu på att dumma jag hade glömt ta bild på den magnifika kalkonen som blev fint efter gräddningen, men det får jag ta nästa gång :) Men här ser ni min mat, det blev hasselbackspotatis, sallad, svartvinbärsgelé, sås och de goda gratinerade tomaterna med ädelost på. Bara jag åt den, den var sååå god! Killarna ville ha pommesfrites istället för hasselbackspotatis, man ska vara nöjd på årets sista dag, så alla var nöjda med maten denna kväll. :)

Visar en bild på de goda ugnsgratinerade tomaterna med ädelost. Åt dem på Stinas student och glömde lite hur man gjorde och vad man skulle ha i, så jag experimenterade lite. Det blev rätt gott!

Senare när jag hade rensat ur kalkonen i några lådor och städat undan i köket, så var det dags för efterrätten - tuiles. Edwin hade hjälpt mig under dagen, han utbrast att den var så lätt att göra! Vi alla gillade den då vi fikade. Det fick bli barnens val av fika, vi tog olika glassar och strössel. Ingen av oss hade likadan smaker, men det var gott! :) Senare på kvällen blev det lite julgodis & färska exotiska frukter och vi mös riktigt med en familjefilm, liten promenad för att rasta Amy & titta på tidiga fyrvkerkerier. Vi såg även lyktor som flögs upp i himlen, de var vackra. Nicklas vill göra likadant nästa år, istället för att tända fyrverkerier, nu får vi se var man kan köpa dem. Amy var inte rädd för fyrverkerierna, jätteskönt!

Barnen orkade vara vakna hela natten, men Hugo var jättenära att somna några gånger precis innan tolvslaget, men piggnade till sen när vi gick ut o tittade på alla fyrverkerier som tändes. Det räckte med att gå ut på vår trädgård, skönt! "Firade" med grannarna som också var ute. Vid 00.30 orkade inte vi mer (eller vi vuxna, för Edwin & Hugo ville titta på en film, han skulle bestämt vara vaken hela natten! :)) Vi somnade på direkten och jag fick mig en riktig underbar sovmorgon i morse, väcktes av en som också sov länge i morse - Hugo. Han verkar nu börja sova länge på morgnarna, vi vaknade lite efter kl 9. Härligt! Idag blir det bara slapp, promenad, pusselläggning & kalkonrester. Blir nog en bra start på året!

Jaha, nu har det börjat snöa ute, ser jag. Får se hur det slutar.

God fortsättning!

Tuiles - franska tegelpannor

Fick en stor kokbok av mamma med recept från hela världen. Bläddrade i den för att hitta någon god efterrätt som var enkel att göra. Hade massor med glass hemma, som vi skulle göra slut på. Hittade då ett recept som var från Frankrike. Edwin ville hjälpa mig att göra den, så han fick ansvara för vägningen och det fixade han galant! Det fick bli ett halvt recept eftersom vi inte väntade gäster. Men receptet som jag ger ut nu är inte halverad.
Perfekt att bjuda på när barn har barnkalas eller är sugen på lite gott till glassen.


TUILES Ugn: 200 grader i ca 5-6 minuter.

Tuile är franska och betyder tegelpanna. Ordet syftar på kakornas form. De är ljuvliga som småkakor till kaffet men passar också bra som tillbehör till glass eller chokladmousse.

2 äggvitor
60 g strösocker
15 g vetemjöl
60 g malda mandelmjöl
2 tsk jordnötsolja

Sätt ugnen på 200°C.
Mal nötterna fint i matberedare om du inte har påse med mandelmjöl, som vi hade.
Vispa äggvita i en ren och torr bunke tills de skummar något. Blanda i socker, sedan mjöl och mandel samt olja.

Fodra en plåt med bakplåtspapper. Klicka på en dryg tesked smet och släta ut den till en tunn rundel med skedens baksida.
Fortsätt tills plåten är full, lämna 2 cm avstånd mellan kakorna.

Baka 5-6 minuter, eller tills kakorna är ljust gyllengula. Ta upp dem med en stekspade och drapera dem kring en brödkavel medan de ännu är varma och formbara ( det går också att använda flaskor eller glas). Låt svalna medan resten av kakorna bakas.
Servera tuiles med glass eller någon annan krämig dessert.

Böj kakorna över ett glas eller en brödkavel medan de ännu är varma och mjuka.

Recept: Kokboken, Mat från hela världen - en resa för matälskare.


Ugnsgratinerade tomater med mögelost


UGNSGRATINERADE TOMATER MED MÖGELOST

Sätt ugnen på 225 graders värme.
Dela valfri antal cocktailtomater i 4 delar - likt ett +, inte helt bara halvvägs på tomaten och
sedan finrev jag en halv citron - flera tomater så ta en hel citron och pressade en halv citron (fler - en hel citron) över tomaterna.
Smulade ner lite ädelost, man kan ta vilken mögelost man vill och slutligen strödde jag över lite råsocker, saltade & pepprade jag lite.
De gräddades i ugnen på ca 225 grader i ca 15 min eller tills de smält och blivit fina.


RSS 2.0