Vörtbrödsbullar
Hittade ett recept där man kan göra limpor eller bullar av samma recept. Jag gjorde bullar eftersom de är praktiska att frysa in och sedan värma valfri antal utan att de behöver stå framme och bli torra.
VÖRTBRÖDSBULLAR/LIMPA 2 limpor eller 32 bullar
VÖRTBRÖDSBULLAR/LIMPA 2 limpor eller 32 bullar
50 gram jäst
33 cl julmust eller svagdricka
33 cl mörkt öl eller porter
250 gram Kesella
1 dl brödsirap
4 tsk salt
1 msk mald ingefära
2 msk malda pomeransskal
½ tesk malda kryddnejlikor
2 dl russin
1200-1320 gram rågsikt (20-22 deciliter)
- Smula jästen i en bunke. Tillsätt kall julmust och öl, det mesta av mjölet samt kesella och kryddorna, utom saltet. Kör degen helst i assistent cirka 8-10 minuter och häll i saltet. Kör ytterligare några minuter tills saltet är blandat. Jäs övertäckt cirka 2 timmar.
- Arbeta ihop degen och dela den i 2 delar. Forma 2 limpor och lägg dem på plåt. Täck med bakduk och låt jäsa cirka 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200º.
- Bullar: Dela degen i 2 delar och rulla till 2 längder, skär varje längd i 15-16 bitar. Forma till bullar och lägg på plåt och låt jäsa cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 225º.
- Grädda de stora bröden i nedre delen av ugnen cirka 40 minuter eller tills innertemperaturen är 98º.
- Grädda bullarna mitt i ugnen 12-15 minuter. Låt bröden svalna på galler.
Recept: Icas folder som kom med i reklam.
Kommentarer
Trackback