Vitt pitabröd
Imorgon ska vi äta räkor och då smakar det godast med hembakat bröd till, tycker jag. Nu ligger bröden i frysen för att ätas imorgon, gottigott! Receptet hittade jag i samma kokbok som tortillas.
PITABRÖD 10 st. Ugn: 225 grader i ca 8-10 minuter.
50 g. Jäst
4 dl vatten
1 dl mjölk
1 msk strösocker
2 tsk salt
2 msk olivolja
12 dl vetemjöl (720 g)
2 msk oskalade sesamfrön
-
Smula ner jästen i en bunke. Värm vatten och mjölk till fingervarmt, 37 grader och häll över jästen. Rör tills jästen lösts upp. Tillsätt socker, salt och olivolja. Arbeta in mjölet lite i taget och arbeta degen ca 5 minuter. Låt den jäsa under bakduk ca 30 minuter.
-
Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk och dela den i tio bitar. Forma bitarna till runda bullar. Kavla ut varje bit till rundlar, ca ½ cm tjocka och ca 20 cm i diameter. Strö över sesamfrön och kavla in i bröden.
-
Lägg bröden två och två på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta 20-25 minuter. Sätt ugnen på 225 graders värme.
-
Grädda bröden mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.
Recept: Kokboken Baka bröd