Surdegsbaguetter

Surdegsgrund
Dag 1.

Blanda 1 dl Grov rågmjöl och 1 dl 40 graders ljummet vatten i en rostfri 3-4 liters skål eller burk. Låt den stå vid någon värme t.ex element i 3 dagar. Rör om en gång om dagen i 3 dagar med en rostfri eller plast slev.

Dag 4.
Häll i 1 liter ljummet vatten och 10 dl grov rågmjöl och blanda ihop den till en lös deg. Låt degen stå utan lock eller filt i en dygn, på t.ex köksbänken.

Dag 5.

Häll 1,5 dl deg i 10 påsar (1,5 dl i varje) eller lådor och låt dem stå 5 dagar i kylen eller ca. 1 år i frysen. OBSERVERA! När ni tar ut degen från frysen eller kylen, se till att ta ut den i god tid så att den blir rumsvarmt när ni bakar vidare med den.

Ny surdeg:
Om du bara har en förpackning kvar, så tar du den sista påsen/lådan och börjar från som om det vore 4.e dagen. Sen är det bara att börja igen på 5.e dage med att fylla i 10 påsar igen.

Recept: Matmagasinet, nr 2 2010


SURDEGSBAGUETTER              3 st, ugn: 225 grader i ca 15 minuter.

3 dl  surdeg
5 dl  vatten
7 dl  vetemjöl
2 dl  rågmjöl, fint
2 tsk  salt

1. Blanda surdeg och vatten, rör sedan i vetemjöl och rågmjöl. Arbeta
detta ordentligt i maskin under ca 5 minuter. Tillsätt sedan saltet.

2. Låt degen jäsa i ca 60 minuter.

3. Tag sedan upp degen på mjölat bakbord och dela i tre delar.

4. Forma till baugetter och skåra med en vass kniv.

5. Lägg upp baugetterna på en plåt och låt jäsa i ca 30 minuter.

6. Pensla bröden med vatten innan de gräddas och duscha med vatten
ett par gånger medan de gräddas för att få en knaprig skorpa.

7. Grädda i ca 15 minuter i 225 grader.

Recept: Tasteline

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0