Solrosbröd
SOLROSBRÖD ca. 16 bitar Ugn: 225 grader
5 dl vatten
50 g jäst
½ dl mörk brödsirap
2 dl Friggs solrosfrön (det går bra med annan än märket Friggs, receptet är därifrån)
1 tsk salt
3 dl grovt rågmjöl
ca 10 dl vetemjöl (jag tog vetemjöl special fullkorn)
Värm vattnet och låt det bli ljummet, ca 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll över vattnet och rör om tills jästen har löst sig.
Blanda i sirap, solrosfrön, salt, rågmjöl och hälften av vetemjölet. Tillsätt resten av mjölet i omgångar och arbeta degen smidig.
Jäs under bakduk ca 40 min. Sätt ugnen på 225 graders värme. Arbeta ihop degen och tryck ut den på bakplåtspapper i en långpanna.
Skär degen i bitar med mjölad kniv.
Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter.
Rekommenderar att ha brödet i frysen, de smakar jättegott om man värmer dem i mikron. De kan smaka torr ganska snabbt om de får ligga i skåpet.. :S
Smaklig måltid