Skrädda bröd (rågsikts bröd)



Bakade bröd idag, Edwin ville ha skrädda bröd, eller så rågsiktsbröd. Jättegott! Det doftade anis & fänkål när den var nygräddat.

Skrädda bröd

50 gram

 

jäst

0,5 l

 

mjölk

50 gram

 

smör, eller margarin

1 dl

 

sirap

0,5 msk

 

salt

0,5 msk

 

anis, malen

0,5 msk

 

fänkål, malen

12 dl

 

rågsikt, ungefär


1. Smula mer jästen i en stor bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.

2. Rör ut jästen i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, sirap, salt och kryddor. Häll i det mesta av rågsikten och arbeta degen kraftigt i maskin eller för hand. Tillsätt ev. mer mjöl så att degen släpper bunken.

3. Låt jäsa övertäckt i ca. 30-40 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lite. Dela den i 8-10 delar och forma varje del till en rund kaka ca. 15 cm i diameter. Ta ut ett runt hål i mitten och nagga kakorna med en gaffel. Lägg dem på plåt och låt jäsa under duk i 30 minuter.

4. Grädda dem i 225 graders ugnsvärme i ca. 10-15 minuter.

Tips: Man kan byta ut fänkålen och anisen mot lika mängd brödkrydda.

Recept: Tasteline

På återseende!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0