Skrädda bröd (rågsikts bröd)
Bakade bröd idag, Edwin ville ha skrädda bröd, eller så rågsiktsbröd. Jättegott! Det doftade anis & fänkål när den var nygräddat.
Skrädda bröd
50 gram |
jäst |
|
0,5 l |
mjölk |
|
50 gram |
smör, eller margarin |
|
1 dl |
sirap |
|
0,5 msk |
salt |
|
0,5 msk |
anis, malen |
|
0,5 msk |
fänkål, malen |
|
12 dl |
rågsikt, ungefär |
1. Smula mer jästen i en stor bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
2. Rör ut jästen i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, sirap, salt och kryddor. Häll i det mesta av rågsikten och arbeta degen kraftigt i maskin eller för hand. Tillsätt ev. mer mjöl så att degen släpper bunken.
3. Låt jäsa övertäckt i ca. 30-40 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lite. Dela den i 8-10 delar och forma varje del till en rund kaka ca. 15 cm i diameter. Ta ut ett runt hål i mitten och nagga kakorna med en gaffel. Lägg dem på plåt och låt jäsa under duk i 30 minuter.
4. Grädda dem i 225 graders ugnsvärme i ca. 10-15 minuter.
Tips: Man kan byta ut fänkålen och anisen mot lika mängd brödkrydda.
Recept: Tasteline
På återseende!