Limpor
Jag gör ofta bullar eftersom jag tycker de är mer praktiskt när man har bröd i frysen, men ibland gör jag även limpor som tex idag. En jättegod limpa!
LIMPA 3 limpor 20 min + 1 timme jästid + 25 min i ugnen Ugn: 175°.
50 g jäst
5 dl vatten
30 g rumsvarmt smör
1 tsk anis
1 tsk fänkål
1½ dl mörk sirap
7 dl (385 g) rågsikt
10 dl (600 g) vetemjöl
1. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt (37°). Häll 1 dl av vattnet över jästen och blanda tills jästen har
lösts upp. Häll i resterande vatten och blanda.
2. Blanda samman resten av ingredienserna i bunken (spara lite av mjölet till utbakningen). Knåda till en deg minst 12 min för hand
eller 10 min i maskin. Låt jäsa 30 min under duk.
3. Strö lite mjöl på bakbordet och stjälp upp degen. Dela i 3 lika stora delar och forma dem till limpor.
4. Lägg limporna på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under kökshandduk 30 min.
Sätt ugnen på 175°.
5. Sätt plåten i nedre delen av ugnen och grädda limporna ca 25 min. tills de fått fin färg.
6. Låt limporna svalna på galler under en handduk. Förvara i plastpåsar, gärna i frysen.
Recept: LagaLätt tidningen, nr. 11, november 2010.