Hönökaka

Barnen fick äta nybakat bröd när de kom hem från skolan och den matkräsne Hugo utbrast: Det var jättegott! Smakar samma som det runda brödet från affären! (hans favoritbröd) Ja, vi får vänta och se om han fortfarande tycker likadant när brödet är kallt. Men vi brukar frysa in all bröd och värma upp det, det smakar bäst tycker vi. :)
Jag ska nog baka mer imorgon. Bakade även nybörjarbröd i långpanna idag.

HÖNÖKAKA      4 st bröd, ugn: 250 ° i ca 6-7 minuter

2 msk smör
5 dl vatten
50 g jäst
1 dl ljus sirap
2 tsk salt
2 dl rågsikt (110 g)
13-14 dl  vetemjöl (780-840 g)

1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt vattnet. Värm till fingervarmt, 37°. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på degvätskan och tillsätt sirap och salt. Arbeta in rågsikt och vetemjöl, spara lite vetemjöl till utbakning. Arbeta degen 5-10 minuter.
2. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.
3. Dela degen i fyra bitar. Kavla ut till runda kakor, ca 30 cm i diameter, på lätt mjölad arbetsbänk. Flytta över kakorna till plåtar med bakplåtspapper och nagga kakorna väl. Låt jäsa ytterligare 20-30 minuter under bakduk.
4. Sätt ugnen på 250°. Grädda bröden mitt i ugnen 6-7 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.

Hittade receptet i en kokbok om brödbakning.

Smaklig måltid!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0