Frukostfrallor med frön

Det behövdes mera bröd härhemma, så jag testade ett nytt recept från kokboken, under valnötsträdet.


Frukostfrallor med frön    ca. 12 st, ugn: 250 grader ca. 12-15 min.

½ paket jäst
1 msk honung + 1 tsk salt
4 dl ljummet vatten
ca 1 dl valnötter eller solrosfrön
4 msk linfrön (kan uteslutas)
1 dl vetekross (kan uteslutas)
1 dl havregryn (kan uteslutas)
9-10 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke. Klicka i honung och strö över salt. Häll på lite av vattnet. Rör om tills jästen är löst. Slå på resten av vattnet och lägg i frön eller valnötter, havregryn samt vetekross. Rör om igen. Häll i vetemjölet och arbeta ihop allt till en lös deg. Låt den jäsa övertäckt i sin bunke ca 1 timme.
  Värm ugnen till 250 grader värme. Smörj en plåt eller täck den med en bakplåtpapper. Mjöla bakbordet rejält och häll ut den jästa degen på bakbordet. Degen blir ganska lös och far lite hit och dit. Strö lite mjöl på hela degsjoket och platta till det lätt med handen. Skär sedan degen i fyrkantiga bitar med degskrapa eller vass kniv. Lyft (med stekspade eller degskrapa) över degbitarna till plåten. Låt jäsa 10-15 minuter.
  Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter. Låt bröden svalna på galler om du vill bevara den frasiga brödytan. Vill du hellre ha lite mjukare skorpa på bröden så täck dem med en handduk. Frukostfrallorna går utmärkt att frysa.


Recept: under valnötsträdet, Anna & Fanny Bergenström


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0