Bröd från sommarlivet
BRÖD FRÅN SOMMARLIVET 1 stor limpa, ugn: först 260 grader i 10 min, sen 180 grader i 30 min.
25 g. jäst
2 tsk salt
1 msk honung (flytande)
5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
2 msk rapsolja
2 dl solroskärnor eller 150 g. valnötter eller hasselnötter <---- kan även bakas utan nötter
2 dl (100 g) grahamsmjöl eller rågmjöl
10-10,5 dl (600 g) vetemjöl
Till utbakningen:
1 dl sesam frö eller 1 dl solroskärnor ( jag tog hälften av båda)
lite vetemjöl
Smula ner jästen i en bunke och häll i salt & honung. Häll i lite vatten och rör tills jästen lösts upp, häll i resten av vatten, mjölken och allt utom sesamfrö/solroskärnor och vetemjölet till utbakningen.
Låt stå och jäsa 1-1½ timme (eller vältäckt över natten).
Värm ugnen till 260 grader. Strö ut lite vetemjöl och sesamfrön och/eller solroskärnor på bakbordet, tippa ut degen och forma den till en stor limpa.
Grädda först i 260 grader i 10 minuter, sänk sedan värmen till 180 och grädda i 30 minuter till.
Låt sedan helst brödet svalna på galler.
Recept: Ur Anna Bergenströms kokbok, under valnötsträdet.
Kommentarer
Trackback