Mammas fiskgratäng
Man kan göra 2 olika såser - den ena är med dill eller med hollandaisesås. Den andra alternativet går snabbare att göra om man har bråttom.
FISKGRATÄNG 200*C, ca 30 min
1-2 paket djupfryst (tinat) fisk (sej eller torsk)
ca 15 st potatisar - mosas till mos
Spad:
1 dl vatten
salt & peppar
ca 10 g. smör
Sås: (Ev. dubbelsats)
3 tsk smör
2 dl mjölk
2 dl vatten
1 fisk buljongtärning
2 msk vetemjöl
dill & ½ pressat citron
salt & peppar
Alternativ nr. 2. Snabbare och mer "barnvänligare" sås - koka 1-2 påse hollandaisesås enligt anvisningen på paketet och
ha den som sås istället för den som står ovan. Ta bort spadet från formen där ni hade fisken när ni värmer den i mikron.
Det behövs inte då ni istället använder hollandaisesåsen. Mina barn äter hellre den med hollandaisesåsen på :)
Koka först potatis i småbitar och gör sedan mos av dem.
Koka fisken i mikron i halvfart, ca 15 minuter i lite vatten, salt, peppar och smör.
Medan fisken är i mikron så smält lite smör i en kastrull, rör sedan i mjöl och späd den med mjölk, vatten, tärningen och spadet av den kokta fisken.
Smaksätt med citron, dill, salt och peppar. Eller koka hollandaisesåsen enligt anvisningen på paketet.
Lägg fisken på en smord ugnsfast form. Lägg potatismos runt med höga kanter, häll sedan över såsen på fisken. Gör mönster i potatismoset.
Ställ in formen i ugnen på 200*C grader ca 30 minuter.
Koka ärtor till det.
Smaklig måltid! :)