Frökex

Detta är ett gott och jätteenkelt kex som man kan äta direkt, med smör & ost eller servera som snittar med god fyllning, på t.ex fester. Nästa gång ska jag se till att göra den lite tjockare, för när jag slätade ut den så blev det tunnt att den lätt sprack sönder när jag skulle dela den i bitar, men det gjorde inget. Det smakade lika gott! :) Ska eg. bara ha salt men jag tog örtsalt och lade även till lite paprikapulver.

FRÖKEX               1 ugnsplåt

2 dl linfrön
1,5 dl sesamfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor, rostade
Salt (och ev. paprikapulver eller något annat gott pulver/krydda)

Häll alla frön i en bunke, täck med vatten och låt stå i kylen i minst sex timmar. Förslagvis över natten, eller över dagen. Fröna suger åt sig vätskan och linfröna bidrar till att det blir "kletigt".

Bred ut smeten på bakplåtspapper i en ugnsform, försök få det så jämnt som möjligt. Strö över salt efter behag.

Grädda i 125°c i en timme med stängd ugnslucka.
Sänk därefter värmen till 100°c och grädda ytterligare en timme och öppna ugnsluckan lite då och då (ungefär varje kvart) för att släppa ut fukten.

Stäng av ugnen, låt plåten stå kvar i ugnen och ha ugnsluckan öppen lite grann (bara en glipa) och låt stå där tills ugnen svalnat.

Ta ut och bryt i valfria stora bitar.

OBS! Det ska bli krispigt och torrt! Om smeten fortfarande är mjuk efter den andra timmen, låt grädda en liten stund till och känn av med jämna mellanrum.
Det är bra om det mesta av smeten är torr och krispig då man stänger av ugnen.

Ät med smör och ost!

Receptet hittar ni här





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0