Tuiles - franska tegelpannor
Fick en stor kokbok av mamma med recept från hela världen. Bläddrade i den för att hitta någon god efterrätt som var enkel att göra. Hade massor med glass hemma, som vi skulle göra slut på. Hittade då ett recept som var från Frankrike. Edwin ville hjälpa mig att göra den, så han fick ansvara för vägningen och det fixade han galant! Det fick bli ett halvt recept eftersom vi inte väntade gäster. Men receptet som jag ger ut nu är inte halverad.
Perfekt att bjuda på när barn har barnkalas eller är sugen på lite gott till glassen.
TUILES Ugn: 200 grader i ca 5-6 minuter.
Tuile är franska och betyder tegelpanna. Ordet syftar på kakornas form. De är ljuvliga som småkakor till kaffet men passar också bra som tillbehör till glass eller chokladmousse.
2 äggvitor
60 g strösocker
15 g vetemjöl
60 g malda mandelmjöl
2 tsk jordnötsolja
Sätt ugnen på 200°C.
Mal nötterna fint i matberedare om du inte har påse med mandelmjöl, som vi hade.
Vispa äggvita i en ren och torr bunke tills de skummar något. Blanda i socker, sedan mjöl och mandel samt olja.
Fodra en plåt med bakplåtspapper. Klicka på en dryg tesked smet och släta ut den till en tunn rundel med skedens baksida.
Fortsätt tills plåten är full, lämna 2 cm avstånd mellan kakorna.
Baka 5-6 minuter, eller tills kakorna är ljust gyllengula. Ta upp dem med en stekspade och drapera dem kring en brödkavel medan de ännu är varma och formbara ( det går också att använda flaskor eller glas). Låt svalna medan resten av kakorna bakas.
Servera tuiles med glass eller någon annan krämig dessert.
Böj kakorna över ett glas eller en brödkavel medan de ännu är varma och mjuka.
Recept: Kokboken, Mat från hela världen - en resa för matälskare.