Elsas jullimpa

Rekommenderar verkligen er att baka dessa här limporna, det blir många limpor. Det krävs nästan att man använder bakmaskinen för det blir en stor deg som kan bli svårt att arbeta med händerna.
Jag bakade dessa limporna förra julen som hela familjen älskade, så jag bakade igen i år. Bra och ha hemma så man slipper baka ofta eller varför inte ge bort ;).


ELSAS JULLIMPA
    6 limpor   ugn: 175 grader i 30-35 minuter

1 msk fänkålsfrö
1 msk anis
3 paket jäst
1 l vatten, fingervarmt
0,5 msk pomeransskal, (mald)
1 tsk salt
500 gram farinsocker
3 st ägg
2 kg rågsikt

1. Stöt anis och fänkål i en mortel. Rör ut jästen i lite fingervarmt vatten i en bunke eller assistent och häll sedan i resterande vatten. Tillsätt fänkål, anis, pomerans och salt tillsammans med socker och ägg.
2. Använd en assistent eftersom detta är en tung deg som behöver bearbetas mycket. Häll i rågsikten, lite i taget, tills degen släpper bunken. Höj hastigheten på assistenten gradvis och låt degen hellre bli lite kladdig än torr. Låt sedan degen jäsa under bakduk i 30-45 minuter.
3. Sätt igång assistenten i tio sekunder så att degen sjunker ihop. Baka ut till 6 limpor på två plåtar med bakplåtspapper.
 Mjöla händerna om degen är kladdig. Låt limporna jäsa under bakduk i ytterligare 30-45 minuter. Sätt under tiden ugnen på 175 grader.
4. Grädda i 30-35 minuter, tills bröden får en gyllenbrun yta och låter ihåliga när man knäpper med fingret på undersidan.
5. Pensla med kallt vatten (jag hade även lite kanel i vattnet) och låt svalna.

Recept: Tasteline


Kommentarer
Postat av: Pernilla

Ser gott ut..Är det svårt att göra?

2011-12-12 @ 14:08:34
URL: http://lillapia.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0