Rimmade spjäll med Chiliglaze
RIMMADE SPJÄLL MED CHILIGLAZE 6-8 pers.
Chiliglazen kan även användas till sommarens grill.
2 kg tjocka revbensspjäll
1 sats chiliglaze (se länk till receptet i texten)
Rimning
5 liter vatten
5 1/2 dl salt + 1 dl socker
Lag
1 gul lök
1 morot
2 lagerblad
3 msk timjan
10 vitpepparkorn
1. Börja med rimningen. Koka upp vatten, salt och socker i en kastrull. Låt svalna. Lägg köttet med fettsidan uppåt i en stor skål, skär det ev i hälften så det ryms i skålen. Häll rimningslagen över, den ska täcka köttet. Täck över och ställ i kylen. Låt stå 3 dygn.
2. Lagen. Skala och skär löken i klyftor och moroten i bitar.
3. Häll av revbenen och lägg i en stor kastrull tillsammans med lök och morot. Häll på nytt vatten så att det täcker plus lite till.
4. Låt koka under lock tills köttet nästan släpper från benet, 1 1/2–2 timmar, späd ev med mer vatten under kokningen.
5. Lyft upp köttet ur vattnet och låt rinna av.
6. Sätt ugnen på 200°C. Skär köttet i serveringsstora bitar. Lägg dem i en ugnssäker form. Pensla bitarna runt om med glazen. Tillaga ca 15 minuter i ugnen.
CHILIGLAZE
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
1/2 dl sweet chilisås
1/2 dl japansk soja
1/2 dl honung
1 dl färskpressad apelsinjuice
1/2 dl hackad bladpersilja
olja
1. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök. Dela, kärna ur och finhacka chilin.
2. Fräs schalottenlöken och vitlöken mjuk i 1 msk olja i en stekpanna. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka till en sirapsliknande konsistens. Pensla glazen på rimmade revbensspjäll.
Recept: ICA