Majonnäs/aioli
Har länge velat testa och göra egen majonnäs, och trodde det skulle vara krångligt, men icke! Hittade ett enkelt recept, som smakade rätt gott. Vad jag vet, så ska man ta bort äggvitan, men detta här receptet skulle man blanda i hela ägget (förutom skalet, så klart ;))
Ska nog testa med bara äggulan nästa gång för att känna skillnaden på smaken.
Men denna här majonnäsen var verkligen jättegod, så att jag härmed nu slutar att köpa majonnäs. :)
Ingen fin bild, men den var bättre alternativ än att ta bild från burken, där jag kletat ner majonnäsen :)
HEMGJORD MAJONNÄS OCH AIOLI ca 2,5 dl färdig majonnäs
1 ägg (direkt från kylskåpet)
2 tsk vitvinsvinäger
2-3 dl olja (ju större ägg desto mer olja)
1 krm salt
nymald svartpeppar
Häll allt i mixerbägaren.
Sätt ner mixerstaven, starta den och håll kvar mixerhuvudet under ytan tills nästan all olja dragits ner i majonnäsen.
Vinkla staven något och dra försiktigt staven uppåt tills all olja blandats in. Kör några gånger med mixerstaven upp och ner i majonnäsen.
Majonnäsen håller sig i kylskåpet i ungefär en vecka. Om man vill göra aioli av hela satsen är det bara att riva ner lite färsk vitlök innan man kör igång annars tar man valfri mängd majonnäs och blandar med vitlök.
Här hittar ni receptet ---> Recept
Smaklig måltid!
Kommentarer
Trackback