Kalops
KALOPS 4-5 port.
Koka först köttet enligt anvisningarna härunder
1,5 kg nötkött med ben, t.ex. högrev eller märgpipa eller
1,5-2 kg lammkött med ben, t.ex. rygg, bringa eller bog
1,5 tsk salt per liter vatten
10 vitpepparkorn eller kryddpepparkorn
2 lagerblad
3-4 morötter
1-2 gula lökar eller 1 purjolök
Lägg köttet i en gryta. Mät upp och häll på vatten tills köttet är täckt. Ta upp köttet. Koka upp vattnet
tillsammans med salt, kryddor, skalad morot och lök. Lägg ner köttet.
Sjud under lock tills köttet känns mört. Koktid 1,5-2 timmar för nötkött, 1-1 timme 15 minuter för lammkött.
Ta grytan från värmen och låt köttet ligga kvar i spadet 15-20 minuter.
Ta upp köttet och skär det i tärningar. Skär bort synligt fett. Sila buljongen och kyl den, t.ex. i en bunke
med kallt vatten tills eventuellt fett fluter upp till ytan. Skumma av fettet.
Använd buljongen till kött- och grönsakssoppa eller till sås.
Använd sedan köttet & buljongen till kalops (man kan även ha köttet & buljong till en annan rätt som t.ex
köttgryta, köttsoppa, dill kött eller någon annan kötträtter.
KALOPS
5 dl buljong från köttkoket
3 msk vetemjöl
½-1 dl vatten
TILL SERVERING:
kokt potatis
inlagda rödbetor
Bryn dem i smör i en stekpanna och lägg över i en gryta. Tillsätt buljongen. Låt den koka en kort stund.
Rör ut mjölet med vattnet till en slät redning, rör ner den och koka 3-5 minuter. Smaka av. Servera med
kokt potatis och inlagda rödbetor.
Recpet: Mat för barn & deras föräldrar och Scan.
Smaklig måltid!