Fina fruktkakan
Jag bakade en jul-mjukkaka igår, nu står den och mognar tills imorgon, ska bli spännande och se hur den smakar. :) Min mamma brukar göra den, men med ett annat recept, och den smakade sååå god!
FINA FRUKTKAKAN 1 stor kaka Ugn: 150 grader på nedre falsen i ca 90 min
Lättgjord fruktkaka som njuts i tunna skivor
200 g. smör eller margarin
1 dl apelsinmarmelad
2 dl socker
4 ägg
4 dl vetemjöl - ska inte vara något bakpulver
3 dl russin
1 dl korinter
150 g. hel oskållad mandel
Smörj och bröa en kakform, cirka 2 liter. Sätt ugnen på 150 grader.
Smält matfettet i en stor, vid kastrull. Klicka i marmeladen och rör om. Ställ åt sidan
och låt svalna. Rör ner sockret och ett ägg i taget under kraftig omrörning. Blanda ner
mjöl, russin, korinter och mandel. Rör ihop smeten ordentligt. Lägg smeten i den smorda
formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 90 minuter.
Låt kakan svalna innan den slås in i folie och får mogna två dagar för rätt konsistens och
smak.
Recept: Tidningen, Nerikes Allehanda