Fias vegetariska köttfärssoppa & grova surdegsbullar
Åt en god soppa som hela familjen gillade.
Fias vegetariska köttfärssoppa 4 port.
Koka antingen 2 dl pasta, någon valfritt gryn som t.ex matvete, bulgur eller vad som helst. Låt vattnet rinna av sen. Man kan göra olika gryn och lägga dem i varsin skål så att man själv får välja vilken man vill ha, jag kokte spaghetti i småbitar till pojkarna och matvete till mig själv.
Häll lite olivolja i en gryta och sedan halv påse Quornfärs i en gryta och låt dem mjukna. Skala och grovriv 1 halv gul lök och 1-2 morötter och släng ner det i grytan tillsammans med lite grönsaksfond och 1 paket passerade tomater. Häll sedan i ca 3-4 dl vatten (ev lite mer) och ½ dl creme fraiche eller turkisk yoghurt och smaka av med salt & peppar.
Till den åt vi surdegsbröd, som inte blev så väldigt lyckat, men ändå lyckat, för pojkarna gillade det mycket. Jag vet inte vad som blev fel vid bakningen, tror det var för att jag inte tog tillräckligt ljummet vatten, det kändes ganska kallt. Får testa igen någon dag. Ibland misslyckas man tyvärr.. Men ska ge surdegen en till chans en annan dag.
Grova surdegsbullar ca 20 st
5 dl vatten
1,5 dl rågsurdeg
2 dl russin
5 dl fullkornsdinkel
5 dl vetemjöl
2 tsk salt
1. Blanda ut surdegen med vattnet. Rör sedan in alla ingredienser utom
saltet, som du rör i allra sist.
2. Låt degen jäsa i ca 60 minuter under bakhandduk.
3. Tag upp degen på mjölat bakbord och arbeta igenom den väl.
4. Dela degen i två delar och rulla ut till längder.
5. Forma ca 20 bullar och lägg dem på en plåt.
6. Jäs dem i ca 30 minuter.
7. Baka bullarna i 220 grader i ca 10 minuter.
Recept: Tasteline
Kommentarer
Trackback