Chokladsmulglass med varm chokladfudgesås


CHOKLADSMULGLASS MED VARM CHOKLADFUDGESÅS
   4-6 portioner

3 dl standardmjölk
1 vaniljstång
115 g mjölkchoklad
1 dl socker
3 äggulor
3 dl vispgrädde

Chokladfudgesås

50 g. mjölkchokladmbruten i småbitar
2 msk smör
4 msk standardmjölk
2,5 dl farinsocker
2 msk majssirap (jag tog vanlig ljussirap)


Häll mjölken i en tjockbottnad kastrull, tillsätt vaniljstången och värm tills vätskan nästan kokar. Lyft av kastrullen från plattan och låt stå och dra i 30 minuter.
Hacka under tiden chokladen i småbitar och ställ åt sidan.


Vispa socker och äggulor i en stor skål till en vit smet som följer när du lyfter vispen. Ta upp vaniljstången ur mjölken och blanda försiktigt ned mjölken i sockersmeten, rör om med en träslev. Sila ner smeten i den ursköljda tjockbottnade kastrullen och sjud på låg värme i 10-15 minuter under ständig omrörning tills smeten tjocknat så pass att den sätter sig på baksidan av en sked. Smeten får inte koka upp, för då stelnar den.


Lyft av kastrullen från plattan och låt smeten svalna i minst 1 timme. Rör om med jämna mellanrum så att inget skinn bildas på ytan. Vispa under tiden grädden fast och ställ in i kylen tills det är dags att använda den.


Med glassmaskin: Vänd ner den kalla äggsmeten i vispgrädden och kör maskinen enligt tillverkarens anvisningar. Tillsätt chokladsmulorna precis innan glassen fryser.

Utan glassmaskin: Frys ner smeten i en frystålig behållare utan lock i 1-2 timmar eller tills den börjar stelna runt kanterna. Vänd ner massan i en skål och rör om med gaffel eller mixa i matberedare tills den är slät. Rör ner vispgrädden och chokladsmulorna. Ställ in i frysen igen och låt stå i ytterligare 2-3 timmar, eller tills glassen är hård eller ska serveras. Sätt lock på behållaren för förvaring.

Chokladfudgesås
Gör chokladsåsen precis innan du serverar glassen. Blanda choklad, smör och mjölk i en värmetålig skål som värms upp försiktigt i vattenbad. Rör om då och då tills chokladen har smält och såsen är slät. Häll över smeten i den tjockbottnade kastrullen och rör ner socker och sirap. Värm försiktigt tills sockret har lösts upp. Koka sedan upp och låt koka i 5 minuter utan omrörning. Häll den varma såsen över glassen och servera.


Recept:  Glass – läckert för lediga dagar från Susanna Tee.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0