Macaroner med chokladtryffel


MACRONER MED CHOKLADTRYFFEL
           Ca. 40 st, Ugn: 140 grader i ca 15-20 min.

200 g. malda sötmandel utan skal
3 dl florsocker
3 äggvitor
1 krm salt
2 msk strösocker

ev. röd karamellfärg

Chokladtryffel:
100 g hasselnötter
100 g mörk choklad, gärna med mycket hallonsmak
1 dl vispgrädde
1 msk smör

1. Sätt ugnen på 140 graders värme. Mal ner sötmandel till mjöl i en mandelkvarn eller matberedare. Blanda mjölet med florsocker.

2. Vispa äggvitor och salt till ett fast skum i en väl rengjord bunke. Tillsätt strösocker och vispa på högsta hastighet till en fast maräng. Tillsätt eventuellt karamellfärg och blanda tills skummet är jämnt färgat.

3. Vänd ner mandel- och florsockerblandningen i marängen med en slickepott tills alla klumpar försvunnit. Marängen kommer nu att sjunka ihop.

4. Lägg ut smörpapper på 2-3 bakplåtar. Fyll en sprits- eller plastpåse med marängsmeten. Klipp av en liten bit av ena hörnet på plastpåsen och spritsa ut smeten till toppiga, enkronorsstora macroner på bakplåtspappret. Se till att ha lite avstånd mellan varje macron.

5. Låt macronerna vila på plåten i 20 minuter, tills ytan inte är kladdig längre.

6. Grädda macronerna i ca 15-20 minuter. De ska inte få färg. Ta ur plåtarna ur ugnen och dra undan smörpappret till ett galler så att macronerna svalnar. Låt dem ligga en halvtimme och torka, avlägsna sedan försiktigt från smörpappret så att inte bottnarna går sönder.

7. Chokladtryffel: Rosta hasselnötter i en torr stekpanna tills de fått lite färg. Lägg nötterna i en ren handduk och krama nötterna med händerna tills skalet släpper. Mal nötterna till ett grovt mjöl i en mandelkvarn eller en matberedare.

8. Värm grädde och smör i en kastrull tills smöret smält. Ta bort kastrullen från plattan. Finhacka chokladen och rör ner den i gräddblandningen. Rör tills chokladen smält, blanda med hasselnötsmjölet och låt blandningen svalna.

9. Bred på tryffeln på undersidan av en macron. Kläm ihop med en till macron.
Förvaras i lufttät burk, gärna i kylen, och håller i 3-4 dagar.

Recept


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0