Elsas jullimpa

Nytt brödrecept igen, det blev en riktig stor sats och det blev 6 limpor, jättegott!! Hugo, som inte mådde riktigt bra hemma och fick stanna hemma idag, tyckte den smakade gott, kanske beror det på att den innehåller mycket farinsocker? Mmm... Det doftar så gott här i köket nu, man ska pensla det nygräddade brödet med vatten, men jag lade även till lite kanel och det smakade inte dumt. Testa ni! :)

Elsas jullimpa   6 limpor

1 msk   fänkålsfrö
1 msk   anis
3 paket   jäst
1 l   vatten, fingervarmt
0,5 msk   pomeransskal, (mald)
1 tsk   salt
500 gram   farinsocker
3 st   ägg
2 kg   rågsikt


1. Stöt anis och fänkål i en mortel. Rör ut jästen i lite fingervarmt vatten i en bunke eller assistent och häll sedan i resterande vatten. Tillsätt fänkål, anis, pomerans och salt tillsammans med socker och ägg.
2. Använd en assistent eftersom detta är en tung deg som behöver bearbetas mycket. Häll i rågsikten, lite i taget, tills degen släpper bunken. Höj hastigheten på assistenten gradvis och låt degen hellre bli lite kladdig än torr. Låt sedan degen jäsa under bakduk i 30-45 minuter.
3. Sätt igång assistenten i tio sekunder så att degen sjunker ihop. Baka ut till 6 limpor på två plåtar med bakplåtspapper. Mjöla händerna om degen är kladdig. Låt limporna jäsa under bakduk i ytterligare 30-45 minuter. Sätt under tiden ugnen på 175 grader.
4. Grädda i 30-35 minuter, tills bröden får en gyllenbrun yta och låter ihåliga när man knäpper med fingret på undersidan.
5. Pensla med kallt vatten (jag hade även lite kanel i vattnet) och låt svalna.

Recept: Tasteline

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0